Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue chips με συμπεριφορά περιφέρειας!

Επέστρεψαν δριμύτερες οι ανησυχίες εντός και εκτός των τειχών, με την θερμοκρασία να πέφτει κατακόρυφα κυρίως στο ταμπλό του 20άρη, όπου διασώθηκαν MPB (+2,6%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα. Αντίθετα μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση υποχώρησαν περισσότερο λόγω ”εξαφάνισης” των αγοραστών και λιγότερο υπό την πίεση επιθετικών πωλήσεων.

του Θ. Σταυρόπουλου

Επέστρεψε η πλεονάζουσα απαισιοδοξία εντός και εκτός των τειχών και για πολλοστή συνεδρίαση οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι επιβεβαίωσαν ότι αποτελούν το ”μαλακό υπογάστριο” της αγοράς.

Με τα blue chips να συνεχίζουν να επιδεικνύουν συμπεριφορά ακραίων περιφερειακών τίτλων και στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό οι τάξεις αγοραστών – πωλητών να αυξομειώνονται αναλόγως κλίματος και διαθέσεων, ψυχολογία και τιμές συνεχίζουν να κινούνται υπό μορφή ασανσέρ.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, όπου θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι επικράτησε ”ολικός παγετός” και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, μόνο ο τίτλος της MPB (+2,60%) έκλεισε με τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ αμετάβλητος τερμάτισε τη συνεδρίαση ο τίτλος του Τιτάνα.

Χαμηλές θερμοκρασίες για τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους που ίσως προοιωνίζουν ακόμα και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Έτσι με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων Μυτιληναίος και Κύπρου και των τριών ποσοστιαίων μονάδων οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και MIG.

Επίσης απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Πειραιώς, ΟΤΕ και Intralot και αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η σχετική ανάκαμψη του δείκτη από τα χαμηλά ημέρας θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έσωσε κατά κάποιον τρόπο τα προσχήματα και δεν συμπληρώθηκε έβδομη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα. Έτσι σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 0,10%, περιορίζοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο 16,57%, αλλά βέβαια κάτι τέτοιο φαίνεται να αφορά μόνο τους λάτρεις των στατιστικών.

Για όλους τους άλλους η συνεχιζόμενη αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων επιβεβαιώνει ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να βλέπουν τη Σοφοκλέους σαν πεδίο ρευστοποιήσεων, έστω και με μικρά ανοδικά διαλείμματα τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία στις διεθνείς αγορές.

Σε αυτή την περίπτωση κάθε πρόβλεψη ακόμα και για την βραχυπρόθεσμη τάση κρίνεται απόλυτα επισφαλής, ενώ θα επιβαρυνθεί σημαντικά η τεχνική εικόνα σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης δεν διακρατήσει έστω τις 4.316 μονάδες.

Περισσότερο απαισιόδοξοι αυτοί που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων και οι οποίοι αυξάνοντας τις συναλλαγές έδωσαν στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλειες μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot αγορά, αυξάνοντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Σε αντίθεση με την ακριβώς προηγούμενη συνεδρίαση και διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τριών τελευταίων συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα μέτα τις 14:49 η πτωτική τάση ανέβασε εντυπωσιακά στροφές, ο Γενικός Δείκτης έχασε και το ψυχολογικό όριο των 4.300 μονάδων, υποχώρησε μέχρι τις 4.295,09 για να ανακάμψει σχετικά μετά τις 15:35 και να κλείσει τελικά στις 4.320,67 μονάδες, με απώλειες 2,35%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος σε σχέση με χθες ξεπέρασε τα 332 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 48,7 αφορούσαν πακέτα.

Με την απαισιοδοξία να περισσεύει οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν εξαιρετικά συγκρατημένοι, τονίζοντας την απαραίτητη ύπαρξη ρευστότητας ή τουλάχιστον το απαγορευτικό ”ανοιχτών” θέσεων μέχρις ότου να επιστρέψει η σχετική ηρεμία στο ταμπλό του 20άρη. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που συστήνουν απόλυτη αποφυγή όσον αφορά μετοχές που οι ξένοι συνεχίζουν να διατηρούν αυξημένες θέσεις.

Σαφώς αντίθετη της προηγούμενης η σημερινή τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 198 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% έως 24,64%.

Όσον αφορά τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Διεκάτ, Έλτον, Ικτίνος, Pasal, Dionic, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΔΟΛ και Τηλέτυπος, ενώ ίσως αξίζει αναφοράς το γεγονός ότι πριν το γενικότερο κλίμα επιβαρυνθεί σημαντικά αρκετοί τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης έδειχναν διαθέσεις για κάτι καλύτερο.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.320,67 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,10%, με αποτέλεσμα να περιορίσει τις απώλειές του από την αρχή του χρόνου στο 16,57%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,55%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,79%, ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 0,84%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι κλάδοι των Προσωπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (5,10%), των Μέσων Ενημέρωσης (3,56%), των Πρώτων Υλών (3,17%), της Τεχνολογίας (3,13%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (2,75%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (2,74%).

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,77%) και της Υγείας (-1,29%), ενώ μικρότερες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι του Εμπορίου (-0,66%), των Χημικών (-0,41%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,12%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κυριακούλης (52,21%), Έλτον (44,16%), ΔΙΕΚΑΤ (29,41%), Pasal (17,20%), Αλλατίνη (15,64%), Ικτίνος (15,49%), Μαξίμ Περτσινίδης (14,71%), Καλπίνης – Σίμος (13,24%), Βιοσώλ (ΠΟ 11,76%) και Νάκας (11,59%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-18,75%), Σπύρου (-14,35%), Γκάλης (-12,82%), Προοδευτική (-9,76%), Sprider (-8,52%), Χατζηκρανιώτη (-8,05%), ΟΛΠ (-7,82%), Κλωνατέξ (-7,69%), Ατλάντικ (-7,50%) και Interfish (-7,48%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v