Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην... κατάψυξη και η Σοφοκλέους

Παγωμένη μεταφορικά και κυριολεκτικά η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βρίσκεται επί… ξηρού ακμής. Ανοικτό το ενδεχόμενο μιας χαμηλών συναλλαγών αντίδρασης, εάν ”κρατήσει” η αρχική ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα προεξοφλείται πως θα είναι η σημερινή.

Πέραν της γνωστής κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη χώρα, η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου παραμένει σήμερα κλειστή. Με ότι αυτό συνηθίζεται να συνεπάγεται και για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Κατά συνέπεια σήμερα οι ειδικοί της αγοράς περιμένουν σαφώς λιγότερες συναλλαγές, τόσο από επενδυτές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται από ξένα χρηματιστήρια, όσο και από παίκτες που κινούνται στην εγχώρια αγορά.

Νωρίτερα, βασικοί δείκτες στη Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε ανοδικό μέχρι και 0,6% ”άνοιγμα” για τον DAX.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές ”βρίσκονται” στο όριο των αντοχών τους.

Από τον FTSE 20 που ”κρατήθηκε” οριακά στην περιοχή των 2.260 μονάδων, μέχρι την Εθνική που έχασε την πρώτη μάχη με τα 38,6-38,8 ευρώ.

Ωστόσο ένας ικανός αριθμός μετοχών διαμορφώνεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αντιδράσει σήμερα καλύτερα, εάν την κίνηση της Φρανκφούρτης την ακολουθούσε και η Αθήνα.

Συνέχεια στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2007 παίρνει σήμερα η ΕΧΑΕ, που θα ανακοινώσει τα μεγέθη μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ωστόσο αναλυτές σημείωναν πως βραχυπρόθεσμα, ακόμη και το θεωρούμενο πλεονέκτημα των εισηγμένων, δηλαδή η βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών, ”καίγεται” σε αυτή τη φάση.

Τόσο στην περίπτωση της Eurobank, της Πειραιώς, όσο και άλλες περιπτώσεις, οι πωλητές παρέμεναν σταθεροί ακόμη και τη μέρα της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών.

Μένει βέβαια να φανεί σήμερα κατά πόσο στο ΧΑ μπορεί να υπάρξει μια καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση, εάν και εφόσον διαμορφώνονταν ανάλογη τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v