Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη ελέω... Ευρώπης

Ελέω της ανοδικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών και της απουσίας ουσιαστικής προσφοράς από την πλευρά ξένων επενδυτών η αγορά ισορροπεί σε υψηλότερα επίπεδα. Ανοδική αντίδραση για τραπεζικές μετοχές, χαρτιά του 20άρη και επιλεγμένες μετοχές εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει ”παγωμένο” το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ενδεικτικές οι συναλλαγές των περίπου 16 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης και η ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 4.350 μονάδες, ελέω ευρωπαϊκών αγορών.

Εύλογα περιορισμένος ο τζίρος σε μετοχές του 20άρη, μετοχών εταιρειών μεσαίας αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης, με βασικούς δείκτες, μετοχές να κινούνται κυρίως τεχνικά.

Ο FTSE 20 λόγου χάρη προσέγγισε τις 2.280 μονάδες, καθώς με ελάχιστες συναλλαγές οι τραπεζικές μετοχές έφθαναν να κερδίζουν μέχρι και 1,7%.

Προς τα 38,82 ευρώ αντέδρασε αρχικά η Εθνική, προς τα 20,62 ευρώ η Alpha Bank, προς τα 18,74 ευρώ η Eurobank, ενώ η ΔΕΗ έφθασε μέχρι τα 29 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 24,32 ευρώ, η Κύπρου τα 10,22 ευρώ.

Ανοδικά αντιδρούσαν οι μετοχές του ομίλου Marfin, ο Μυτιληναίος με αρχική αντίδραση μέχρι και 1,9% προς τα 10,74 ευρώ, η Ελληνική Τεχνοδομική προς τα 8,48 ευρώ, η ΕΧΑΕ προς τα 21,64 ευρώ.

Χαμηλού κόστους, λοιπόν, αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών, που φαίνεται σε αυτή τη φάση να αποφεύγονται τα χειρότερα. Της άμεσης δηλαδή περαιτέρω υποχώρησης της αγοράς και ενός μεγάλου αριθμού μετοχών που δοκιμάστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 35-40 λεπτών, ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, παρουσίαζε η υπεραντίδραση του ΔΟΛ προς τα 2,78 ευρώ (με ισχυρή… κεφαλαιακή υποστήριξη), αλλά και των ΕΥΔΑΠ, Ιατρικού Αθηνών, Infoquest, ΕΥΑΘ, Μηχανική και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Ενδιαφέρον και από τεχνικής πλευράς – κυρίως όμως λόγω της συγκυρίας- φαίνεται να παρουσιάζει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 10,22 ευρώ.

Περίπου 40-45 λεπτά μετά την αρχή της συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ισορροπούσε περί τις 16 μονάδες χαμηλότερα από την ”κορυφή”, με συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν τα 18 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v