Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετοχές: Τα εταιρικά ομόλογα στέλνουν σήμα

Η Ιστορία δείχνει ότι οι πιστωτικές αγορές ενεργούν τις περισσότερες φορές ως προπομπός των χρηματιστηριακών αγορών, κάτι που φάνηκε την προηγούμενη χρονιά. Απομένει να δούμε αν το σήμα που στέλνουν σήμερα θα επιβεβαιωθεί εκ νέου.

Mετοχές: Τα εταιρικά ομόλογα στέλνουν σήμα
Τα ομόλογα που βγάζουν οι εταιρίες για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια ή για να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερο χρέος έχουν αποδειχτεί χρήσιμος οδηγός για τους επενδυτές των χρηματιστηριακών αγορών.

Αυτό έχει αποδειχτεί αρκετές φορές στο παρελθόν, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την πιστωτική κρίση του 2007.

Το καλοκαίρι του 2007 το spread, δηλαδή το επιτοκιακό περιθώριο που πληρώνουν οι αγοραστές των ομολόγων που εκδίδουν εταιρίες με χαμηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας πάνω από το αντίστοιχο αμερικανικό κρατικό ομόλογο, άρχισε να διευρύνεται.

Λίγο αργότερα οι μετοχές πήραν την κατιούσα.

Κάτι παρόμοιο συνέβη στη μεγάλη χρηματιστηριακή διόρθωση της περιόδου Μαΐου - Ιουνίου του 2006.

Στις αρχές Μαΐου του 2006 το spread των εταιρικών ομολόγων άρχισε να διευρύνεται και λίγο αργότερα οι μετοχές έκαναν βουτιά, με τις μικρομεσαίες εταιρίες να δέχονται τα βαρύτερα πλήγματα.

Η διεύρυνση των spreads κράτησε μέχρι τα μέσα Ιουνίου όπου καταγράφεται το χαμηλό της μικρής σε διάρκεια αλλά βίαιης χρηματιστηριακής διόρθωσης.

Παρόμοια περιστατικά, που δείχνουν ότι τα spreads των εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου εμπεριέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη μελλοντική πορεία των μετοχών, υπάρχουν κι άλλα.

Το καλοκαίρι του 2004 τα spreads που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επενδυτές για να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα συρρικνώνονται, αλλά το χρηματιστηριακό ράλι ήρθε με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων.

Όμως, το συμπέρασμα δεν άλλαξε.

Η διεύρυνση τoυ spread μεταξύ της απόδοσης των εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου και των αντίστοιχων κρατικών δείχνει πτώση των μετοχών, ενώ η συμπίεση του spread σηματοδοτεί άνοδο.

Τι συμβαίνει σήμερα;

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο spread μεταξύ του δείκτη των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου και του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, θα διαπιστώσει ότι έχει ανοίξει 2 ποσοστιαίες μονάδες περίπου από τη μείωση των βασικών επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.

Σήμερα το spread βρίσκεται στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου.

Με άλλα λόγια, το σήμα που στέλνουν τα εταιρικά ομόλογα υψηλού κινδύνου για την πορεία των μετοχών δεν είναι ενθαρρυντικό.

Μια ματιά σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος, π.χ. την περίοδο 1989 - 1990 που ορισμένοι θεωρούν ότι μοιάζει με τη σημερινή, δείχνει ότι το spread άνοιξε μέχρι τις 4 ποσοστιαίες μονάδες πριν αρχίσει να συμπιέζεται εκ νέου, σηματοδοτώντας άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών.

Αν το ίδιο φαινόμενο επαναληφθεί στην παρούσα κρίση, τότε το ανωτέρω spread θα πρέπει να διευρυνθεί ακόμα 2 ποσοστιαίες μονάδες και να προσφέρει υψηλότερη απόδοση κατά 8,5 μονάδες σε σχέση με το 10ετές κρατικό ομόλογο.

Όπως κι αν έχει, η αγορά των εταιρικών ομολόγων δείχνει ότι οι μετοχές θα υποστούν επιπλέον ταλαιπωρία πριν μπουν ξανά σε σταθερά ανοδική τροχιά.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν η ταλαιπωρία θα διαρκέσει 2, 3, 5 ή 7 μήνες.

Πάντως, το προαναφερθέν spread δείχνει ότι κι εδώ βρισκόμαστε στα μέσα περίπου του δρόμου, αν έχουν δίκιο όσοι τη θεωρούν ανάλογη της περιόδου 1989 - 1990.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v