Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Εξαιρετικά τα μεγέθη ’07 λένε οι ΑΧΕ

Εξαιρετικά χαρακτηρίζουν στην πλειονότητά τους οι αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο και τη χρήση του 2007 η ΕΧΑΕ, καθώς διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενομένου, επισημαίνοντας ωστόσο τον προβληματισμό τους για τον περιορισμένο όγκο των συναλλαγών στο τρέχον έτος.

ΕΧΑΕ: Εξαιρετικά τα μεγέθη ’07 λένε οι ΑΧΕ
Εξαιρετικά χαρακτηρίζουν στην πλειονότητά τους οι αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο και τη χρήση του 2007 η ΕΧΑΕ, καθώς αυτά διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενομένου, επισημαίνοντας ωστόσο τον προβληματισμό τους για τον περιορισμένο όγκο των συναλλαγών στο τρέχον έτος.

Συνολικά, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ ήταν ισχυρά, αναφέρει η Marfin Analysis, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις τόσο της ίδιας της χρηματιστηριακής όσο και της αγοράς.

Ωστόσο, με δεδομένη τη χαμηλότερη μέση αξία των συναλλαγών από την αρχή του έτους (που ανέρχεται περίπου στα 460 εκατ. ευρώ), η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι πιθανότατα θα επιλέξει να υιοθετήσει πιο συντηρητική στάση για τη μέση αξία των συναλλαγών του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της.

Από την άλλη πλευρά, ενσωματώνει πρόσθετα έσοδα από τη λειτουργία των remote members, των ETFs και της εναλλακτικής αγοράς, καταλήγοντας με μικρές αλλαγές στις εκτιμήσεις της της τάξεως του 2%.

Ισχυρά χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο η ΕΧΑΕ, τονίζοντας πως διαμορφώθηκαν κατά πολύ υψηλότερα του consensus σε όλα τα επίπεδα. Όπως αναφέρει, τα υψηλότερα του αναμενομένου έσοδα από τις εισηγμένες εταιρίες και τα IPOs έδωσαν ώθηση στον κύκλο εργασιών της ΕΧΑΕ, ενώ τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η μειωμένη φορολογία στήριξαν περαιτέρω τα κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει η χρηματιστηριακή, σημείο ανησυχίας αποτελεί η σχετικά αδύναμη επίδοση της ΕΧΑΕ στο ”μέτωπο” του κόστους, καθώς τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε επίπεδο υψηλότερο του αναμενομένου το δ’ τρίμηνο.

Χρονιά-ρεκόρ χαρακτηρίζει η Εθνική-Π&Κ το 2007 για την ΕΧΑΕ, επισημαίνοντας πως τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε επίπεδο υψηλότερο του αναμενομένου, λόγω του αυξημένου κύκλου εργασιών και των υψηλότερων κεφαλαιακών κερδών.

Εξαιρετικά σε γενικές γραμμές ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ, αναφέρει η Alpha Finance, τονίζοντας ωστόσο πως έχουν ήδη προεξοφληθεί. Η χρηματιστηριακή εκφράζει παράλληλα επιφυλάξεις σχετικά με τη σημαντική υποχώρηση που εμφανίζει μέχρι στιγμής ο όγκος των συναλλαγών, παρά το ότι υπάρχουν ορισμένοι ενδεχόμενοι θετικοί καταλύτες (ETFs, εναλλακτική αγορά, remote members).

Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις για την ΕΧΑΕ, όπως είναι η υποχώρηση του όγκου των συναλλαγών και η αποδυνάμωση των εσόδων που σχετίζονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΧΑΕ κατέγραψε καθαρά μετά φόρων κέρδη 91 εκατ. ευρώ το 2007 παρουσιάζοντας άνοδο 57% έναντι των 58,1 εκατ. ευρώ που σημείωσε το 2006.

Παράλληλα το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ αποφάσισε να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση της 14ης Μαΐου τη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,50 ευρώ την προηγούμενη χρήση, αλλά και την απόκτηση ιδίων μετοχών μέχρι το ποσοστό του 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v