Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τρία μέτωπα κρίνουν την τάση

Νέα δεδομένα καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Τα γερμανικά σχέδια και η αναμονή για τα οικονομικά αποτελέσματα. Κρίσιμη παράμετρος το Roadshow του Λονδίνου. Ο πολιτικός κίνδυνος και το μήνυμα της αγοράς.

Η καθολική αντίδραση στο Χρηματιστήριο είχε πολλά από τα χαρακτηριστικά μίας ανοδικής κίνησης, μετά από διάστημα αβεβαιότητας, νευρικότητας και ρευστότητας σε πολλά μέτωπα. Κυρίως πολιτικά, εντός και εκτός συνόρων, αλλά και οικονομικά με την ενίσχυση των δεικτών-μετοχών σηματωρών να παραπέμπουν σε συνέχιση προς τις 950 μονάδες.

Η ουσία είναι, πως (και) το ΧΑ εγκλωβίστηκε μεταξύ σφύρας (Βερολίνου) και άκμονος (Αθηνών) με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να μην αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο.

Τουλάχιστον μέχρις ότου να αποσαφηνισθεί κάπως η κατάσταση. Εκτός συνόρων (και) το ΧΑ εγκλωβίστηκε στην ανακίνηση από τους γερμανούς του προβλήματος του «ελληνικού χρέους» με εντεινόμενη σεναριολογία για τον χρόνο και τον τρόπο...διαχείρισης του.

Μεταξύ διαβεβαιώσεων Β. Σόιμπλε- Αγκ. Μέρκελ πως δεν τίθεται ζήτημα «κουρέματος, της «επίθεσης» της γερμανικής αντιπολίτευσης (SPD) κατά των πολιτικών που ακολουθούνται και της έκτακτης επίσκεψης του Γ. Άσμουσεν στην Αθήνα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά.

Το ότι ο 47χρονος γερμανός αξιωματούχος επισκέφθηκε την Αθήνα περισσότερο ως αντιπρόσωπος του Βερολίνου, σαν υποψήφιος διάδοχος του Β. Σόιμπλε παρά ως μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ λέει πολλά από μόνο του. Όπως το ότι συζήτησε με παράγοντες καίριων θέσεων και συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Πάντως η όλη συζήτηση για το «ελληνικό χρέος» κούρασε αν και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της 22/9 φαίνεται, πως θα αποτελέσει ένα από τα θέματα αιχμής στην γερμανική αντιπαράθεση.

Μέσα στην εβδομάδα όμως (και) το ΧΑ κλήθηκε να «διαχειριστεί» και να αποτυπώσει την βραδυφλεγή «βόμβα» των πλειστηριασμών, που αίφνης «έσκασε» (το όλο ζήτημα ξεκίνησε δύο εβδομάδες πριν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης)

Η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο επιχείρησαν αφ΄ ενός να προσδώσουν κοινωνικά...επιχρίσματα στην προωθούμενη άρση της απαγόρευσης εφαρμογής του μέτρου, αφ΄ ετέρου να μεταθέσουν το πρόβλημα για αργότερα.

Η κοινωνική επίφαση εν μέρει δόθηκε, η συζήτηση και τα τελικά πήραν μία μικρή παράταση για τον Νοέμβριο.

Εν πάση περιπτώσει η...βόμβα ασφαλίστηκε και πάλι, όπως -όπως, αλλά δείχνει να απομακρύνεται ως παράγοντας επηρεασμού των τρεχουσών εξελίξεων. Εάν πράγματι δεν υπάρξει νέο «ατύχημα» (και) το ΧΑ παίρνει μια ανάσα.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως λίγο το «ατύχημα» στο ΤΑΙΠΕΔ, λίγο οι γερμανοί με το χρέος, κάτι οι πλειστηριασμοί, το κλίμα φορτίστηκε επικίνδυνα. Συνέπεια η απομάκρυνση 2- 3 ξένων χαρτοφυλακίων, η στάση αναμονής άλλων που ως αποτέλεσμα είχε την με μικρούς τζίρους υποχώρηση της αγοράς.

Όμως παρ΄ όλα αυτά το ΧΑ δεν έδωσε την εικόνα αγοράς, που αφήνεται στην... τύχη της. Κάτι, που αποτυπώθηκε στην για δύο φορές δοκιμασία και επιβεβαίωση της περιοχής στήριξης των 890/880 μονάδων. Με μέτριες συναλλαγές η στήριξη δεν απειλήθηκε σοβαρά, ενώ από τα χαμηλά της συνεδρίασης της Πέμπτης υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις της προσπάθειας αναστροφής. Ενδιαφέρον, πως αυτή την φορά η «μόχλευση» στα warrants της Alpha Bank, της Εθνικής και της Πειραιώς αποτέλεσε έναυσμα ώστε διορατικοί παίκτες να ενεργοποιηθούν και στην υποκείμενη αγορά.

Συν τοις άλλοις η ανακοίνωση αποτελεσμάτων (6μηνου) αποτελεί πειστική κρησάρα ώστε ο επενδυτής να έχει σαφέστερη εικόνα για τις εισηγμένες.

Εκτιμώντας τα ανωτέρω φαίνεται, πως η συζήτηση για το «ελληνικό χρέος» θα συνεχισθεί αλλά χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις, το θέμα των πλειστηριασμών πηγαίνει δύο μήνες πίσω οπότε δεν θα μας απασχολήσει άμεσα.

Κατά συνέπεια το ΧΑ από Δευτέρα μπορεί να στραφεί και πάλι σε θέματα οικονομικού περιεχομένου, στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων και βεβαίως σταδιακά να προετοιμάζεται για τη παρουσίαση της μεθεπόμενης εβδομάδας στο Λονδίνο. Οι μετοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές στη συνεδρίαση της Παρασκευής ίσως να είναι ενδεικτικό στοιχείο για το πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στο Road Show της 5-6 Σεπτεμβρίου.

Από τεχνική πλευρά η επιβεβαίωση των 890/880 σε συνδυασμό με την επίτευξη του πρώτου στόχου μας, δηλαδή της προσέγγισης των 915-920 μονάδων μας καθιστά περισσότερο αισιόδοξους για την προσέγγιση των 950 μονάδων.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 

Επιτέλους και μία συνεδρίαση με καθαρά τεχνική αντίδραση των δεικτών και ενεργότερη συμμετοχή αρκετών «ισχυρών χεριών».

Συνεδρίαση, που από την αρχή της μέχρι το κλείσιμο της, δείκτες και μετοχές σηματωροί βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση σε θετικό έδαφος, με ανοδική φορά και στοχευμένες αγορές.

Ο εξ΄αρχής στόχος αναλυτών και παικτών, που προϋπέθετε υπέρβαση των 915-920 μονάδων επιτεύχθηκε. Με τον ΓΔ στις 924,47 (και υψηλό ημέρας τις 927,47 μονάδες).

Ενθαρρυντικό το κλείσιμο του Ftse Large Cap κατά 2,97% υψηλότερα στις 316,10 μονάδες.

Δείκτης-σηματωρός για ακόμη μία φορά ο Ft Mid ενισχύθηκε, αντέδρασε και διαμορφώθηκε 1.032,69 μονάδες και αυτός πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Η συνεδρίαση παρ΄ ότι δεν ξεκίνησε με ενεργούς τους παίκτες, είχε μέτριες συναλλαγές και χλιαρές διακυμάνσεις μέχρι τις 11.20-11.30 ανέβασε σταδιακά στροφές μετά τις 11.40 για να συνεχιστεί απόλυτα αρμονικά μέχρι το τέλος.

Το διάγραμμα των βασικών δεικτών παραπέμπει εμφανώς σε «χτίσιμο» ανόδου, τεχνικά εναρμονισμένη κίνηση των δύο βασικότερων δεικτών (των Ftse Large Cap και Ft Mid ) που θα πρέπει να παραδεχτούμε, ότι δικαιώνει φίλους και παίκτες της στήλης. Χρήσιμη από την αρχή της συνεδρίασης και η «ανάρτηση» του σχετικού διαγράμματος των δύο αυτών δεικτών (από την ομάδα ανάλυσης της eZMarket).

Συνεδρίαση με μέτριες συναλλαγές αλλά σε καίριες μετοχές/εισηγμένες που μετά από καιρό έδειξαν διάθεση μόχλευσης. Είναι ενδεικτικό, πως ενώ ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 36,5 εκατ. ευρώ με 32,6 εκατ. τεμάχια είχε δέκα μετοχές του 25άρη με συναλλαγές περισσότερες του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Και 3-4 καλές περιπτώσεις σε τίτλους του Ft Mid.

Υψηλότερη αξία συναλλαγών για την Πειραιώς με 5,2 εκατ. ευρώ- που κέρδισε το στοίχημα με το ένα ευρώ. Στα 3,8 εκατ. ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, που υπερέβη τον στόχο των 3 ευρώ, που είχε τεθεί από αρκετούς. Περί τα 3,5 εκατ. ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και 3 εκατ. ευρώ για τον τίτλο της Alpha Bank που άνετα έπιασε τον δικο της στόχο 9τα 0,50 ευρώ).

Τέσσερις μετοχές με βαρύτητα και συνολικό τζίρο σχεδόν 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 40% του συνολικού.

Πρακτικά αυτό παραπέμπει σε ενεργό δραστηριοποίηση ισχυρών χεριών, αποτελεί προοίμιο περαιτέρω αντίδρασης.

Συναλλαγές πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στις μετοχές των ΟΤΕ, της Jumbo, της Motor Oil, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της CCHBC και της ΔΕΗ με 1,8 εκατ. ευρώ.

Αυξημένος τζίρος και για τις μετοχές του Ft Mid όπως Eurobank, Attica Bank και ΓΕΚ/Τέρνα, τρεις τίτλοι που συνήθως προηγούνται της κίνησης των υπόλοιπων του δείκτη, είτε ανοδικά είτε πτωτικά.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η κινητικότητα και ο τζίρος από χαμηλότερες τιμές στα warrants της Alpha Bank, της Εθνικής και της Πειραιώς. Μόχλευση στα warrants, που όπως ανάφερε ενδοσυνεδριακά το euro2day, συγχρονιζόταν με αυτή των μετοχών στη υποκείμενη αγορά. Ένδειξη συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

Όπως επίσης τα αρκετά πακέτα, που άλλαξαν χέρια σε μετοχές των Motor Oil, Jumbo, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v