Σπανίως έχει αποπεμφθεί Έλληνας αξιωματούχος για «λόγους ηθικούς». Εξαίρεση αποτελεί ο Στέλιος Σταυρίδης, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος απολύθηκε στις 18 Αυγούστου. Το λάθος του ήταν να πετάξει με ιδιωτικό αεροσκάφος που ανήκε στον Έλληνα μεγιστάνα του πετρελαίου, Δημήτρη Μελισσανίδη, έναν από τους αγοραστές του 33% του ΟΠΑΠ, της κρατικής εταιρείας στοιχηματισμού, λίγες ώρες αφότου υπεγράφη η συμφωνία των 652 εκατ. ευρώ. Μια φωτογραφία του κ. Σταυρίδη να κάθετε δίπλα σε μια χαμογελαστή αεροσυνοδό δημοσιεύτηκε στο Πρώτο Θέμα.
Ο κ. Σταυρίδης αρνείται ότι έκανε κάτι κακό. Απλώς αποδέχθηκε την προσφορά του κ. Μελισσανίδη να τον «πετάξει» μέχρι το νησί της Κεφαλονιάς για να συνεχίσει τις θερινές του διακοπές, αντί να περιμένει για την κανονική πτήση την επόμενη ημέρα. Πολύ βολικά, το αεροσκάφος θα έκανε στάση για ανεφοδιασμό στην Κεφαλονιά, προτού πάει τον κ. Μελισσανίδη και τους φίλους του στη Γαλλία. Η εξήγηση αυτή δεν κατάφερε να σώσε τον τρίτο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ μέσα σε 13 μήνες: ένα ακόμα σημάδι των βασάνων που ταλανίζουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. Η πολιτική (των αποκρατικοποιήσεων) είναι επίμαχη και η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών στη Βουλή. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι θα ανακαλέσει όλες τις πωλήσεις.
Με αυτόν τον ρυθμό, αυτό δεν θα είναι δύσκολο. Ο αρχικός στόχος των διεθνών πιστωτών για έσοδα 50 δισ. μέχρι το 2016 μειώθηκε στο πιο ρεαλιστικό 15 δισ. Μόνο 5 δισ. έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα. Η κορυφαία φετινή πώληση, αυτή του ΔΕΠΑ, που αναμενόταν να συγκεντρώσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ, κατέρρευσε όταν η Gazprom, ο μοναδικός διεκδικητής, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από τον διαγωνισμό εν μέσω ανησυχιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση της θέσης της στην αγορά.
Όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπασε το ταμπού, παραδεχόμενος δημοσίως αυτήν την εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μία ακόμα διάσωση, απλώς έλεγε το προφανές.