Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Χαλαρά» πάνω από τις 900 μονάδες

Στα «ρηχά» των 900 μονάδων το Χ.Α. Με... μπρατσάκια τα 20,80 ευρώ της CCHBC, τα 7,37 της ΔΕΗ, τα 7,40 του ΟΠΑΠ και τα 6,74 του ΟΤΕ. Ανοδικά αντιδρούν Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς. Ελάχιστες οι συναλλαγές.

Από εκεί που την αφήσαμε την αγορά. Σε μια σχεδόν πανομοιότυπη αρχή συνεδρίασης, με κύριο χαρακτηριστικό τις ακόμη χαμηλότερες από εχθές συναλλαγές. Με μόλις 1,4 εκατ. ευρώ στις 10.55, για μια αγορά που θέλει να... αυτοεπαίρεται και να ετοιμάζεται για ένα φιλόδοξο roadshow στο Λονδίνο σε δύο εβδομάδες, αυτό δεν κολλάει.

Πέριξ των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, που κατά τα πρώτα 30΄ της συνεδρίασης κυμάνθηκε στο εύρος των 896,42-904 μονάδων. Στην περιοχή των 308-309 ο FTSE Large Cap, με τον FT Mid να ενισχύεται ελαφρώς προς τις 1.015 μονάδες.

Χρηματιστηριακός παράγοντας σημείωνε νωρίτερα πως μόνο μία ισχυρή ανοδική κίνηση στη συνέχεια θα μπορούσε να αφυπνίσει τους παίκτες και να προσελκύσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια.

Πράγματι, εκτίμηση που συνάδει με την τεχνική προσέγγιση φίλων πως κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 910 μονάδες μέσα στις επόμενες 1-2 ώρες θα μπορούσε να δημιουργήσει τάση. Ειδάλλως η κοντινή «τοπική κορυφή» των 950 μονάδων θα αρχίσει να φαντάζει μακρινή, ως όρος «υψηλό».

Οι συναλλαγές είναι ένα ζήτημα: μόλις 765 ευρώ στη μετοχή του ΟΛΠ, μόλις 336 ευρώ στη Frigoglass, αλλά και 6.318 ευρώ στον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων λίγο μετά τις 11.00.

Για τους δείκτες η διαφορά επιχειρείται να γίνει και σήμερα κυρίως μέσω της CCHBC, με την τιμή να έχει ενισχυθεί νωρίτερα έως τα 20,84 ευρώ, αν και στόχος παραμένουν πάντα τα 21 ευρώ.

Συγκριτικά καλός τζίρος για ακόμη μία φορά σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να ακολουθεί επαναλαμβανόμενη κίνηση τις τελευταίες 2-4 εβδομάδες. Αρχικά, ανοδικό άνοιγμα, συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας, διόρθωση και νέο μάζεμα προς το κλείσιμο. Για τη μετοχή διαμορφώνεται ένας ενδιαφέρων σχηματισμός που, αν «λυνόταν» πάνω από τα 7,80 ευρώ, θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα.

Λιγότερες οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, με την τιμή λίγο χαμηλότερα στα 6,71 ευρώ. Στα 7,42 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Στα 7,92 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων. Θυμίζουμε την τελευταία κάλυψη του τίτλου/εισηγμένης από τη Nomura. Ο ξένος οίκος δίνει τιμή-στόχο τα 8 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «neutral».

Πολύ χαμηλές συναλλαγές, ούτε καν 2.000, για τη μετοχή της Motor Oil (μία από τις εισηγμένες που συμμετέχουν στην παρουσίαση του Λονδίνου, σχετικό θέμα με λεπτομέρειες έχει γραφτεί από τον Χρ. Κίτσιο), ενώ ο Μυτιληναίος στα 4,25 ευρώ (ως φάση συντήρησης), στο 1,61 ευρώ η Intralot.

Ανάλογη μέτρια εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ενδιαφέρουσα ανάλυση από την IBG για τον Φουρλή, καθώς αναφέρεται ευρύτερα και στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται πως με τις δύσκολες συνθήκες στην ελληνική αγορά λιανικών πωλήσεων να επηρεάζουν αρνητικά τις πωλήσεις της Φουρλής, προβλέπονται καθαρές ζημίες 3,1 εκατ. ευρώ. Διατηρείται σταθερή η σύσταση σε «buy» όπως και η τιμή-στόχος στα 2,90 ευρώ. Τρέχουσα τιμή στα 2,56 ευρώ, χωρίς πράξη (στις 11.10).

Άλλη μία προσπάθεια για τη Eurobank να φτάσει το... 0,65 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές και «ισχυρά χέρια» στο μάζεμα, αλλά με διάγραμμα... ταλαιπωρίας από τις 4 Ιουλίου μέχρι σήμερα. Μέτριες συναλλαγές σε Ιατρικό (ο βασικός μέτοχος συνεχίζει να αποκτά μετοχές), Intracom, Attica Bank και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μικτές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, με μικρή ανοδική αντίδραση για τον FTSE 100 και μικρή υποχώρηση για τον CAC 40.

Ένα άξιο αναφοράς στοιχείο έρχεται από την αγορά των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών ανήλθαν τα στεγαστικά επιτόκια στη χώρα, μπροστά στην προοπτική να αρχίσει σύντομα η κεντρική τράπεζα Federal Reserve να μειώνει το μαζικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων που χρησιμοποιεί για παροχή ρευστότητας.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται επίσης ότι το μέσο επιτόκιο 30ετούς σύμβασης στεγαστικής πίστης ανήλθε στο 4,58% αυτήν την εβδομάδα, στο ανώτερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Freddie Mac. Το 15ετές επιτόκιο επίσης ανήλθε σε υψηλό διετίας, στο 3,6%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v