Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το... ζόρι πάνω από τις 900 μονάδες

Συνεδρίαση δυο όψεων η σημερινή, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά μετά τις 13:00 και να κλείνει τελικώς πάνω από το ορόσημο των 900 μονάδων. Σημαντικά κέρδη για Coca Cola, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τιτάνα. Ανοδικά κινήθηκαν ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς, απώλειες για Alpha. Ικανοποιητικός ο τζίρος.

Συνεδρίαση πλήρης ανατροπών και συγκινήσεων η σημερινή, με δύο όψεις και αναστροφή της τάσης και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 903,76 μονάδες, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Κατά 1,27% υψηλότερα διαμορφώθηκε ο Ftse Large Cap, στις 1.014,26 ο Ft Mid, ενώ κέρδη είχαν και οι τράπεζες. Οι συναλλαγές ικανοποιητικές στα 36,44 εκατ. ευρώ έναντι 50,3 εκατ. ευρώ εχθές.

Από την προσυνεδρίαση ήταν εμφανές, πως σήμερα θα κρινόταν εάν η διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί τεχνική- οπότε κρύβει αντίδραση- ή έχει βαθύτερα αίτια. Σε αυτή την λογική κινήθηκε από νωρίς το euro2day, θεωρώντας από εχθές τεχνικά εξηγήσιμη την έκταση της διόρθωσης μέχρι τα όρια των 890-880 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας για τον ΓΔ στις 891,19 μονάδες επιβεβαιώνει, βραχυπρόθεσμα, την τεχνικότητα της αγοράς και πως ο έλεγχος του παιχνιδιού σε μεγάλο βαθμό παραμένει υπό τον έλεγχο των «ισχυρών χεριών» .

Συνεδρίαση δύο όψεων, με διπλό πυθμένα (στο διάστημα 12.55-13.10), αντίδραση έως τις 912,62 μονάδες (στις 16.15), μερική κατοχύρωση θέσεων- μικρή διολίσθηση προς τις 904 μονάδες (16.40) και αυξημένες συναλλαγές προς το κλείσιμο.

Οι εξελίξεις της ημέρας (στην διάρκεια των συναντήσεων του Γ. Ασμουσεν) ευνόησαν από μία άποψη το Χρηματιστήριο, καθώς τα νέα, ειδικά μετά την συνάντηση του με τον διοικητή της ΤτΕ ήταν καθησυχαστικά για τις τράπεζες και το σύστημα εν γένει.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί, πως οι δείκτες κινήθηκαν σήμερα σχεδόν στον ρυθμό αυτών των συναντήσεων, εξελίξεων. Εύλογα κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς γιατί τα νέα τουλάχιστον δεν ήταν αρνητικά, όπως φοβούνταν άλλοι.

Ειδικότερα με το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που προκύπτει, με μείωση κατά 45% του «ανοίγματος» στον ELA (στα περίπου 62+12 συνολικά 78 δισ. ευρώ) και με χαμηλότερο επιτόκιο στο 2,25% φαίνεται να δίνεται μία ανάσα. Στις τράπεζες η μετοχή της Εθνικής κινήθηκε στο εύρος των 2,82-2,93 ευρώ, της Alpha Bank στα 0,485-0,512 ευρώ και της Πειραιώς στα 0,995-1,030 ευρώ.

Καλοδεχούμενη πάντως η ανάσα από πολλές απόψεις καθώς το Βερολίνο έχει ανοίξει και πάλι την συζήτηση για το πως θα διευθετηθεί/διαχειρισθεί το «ελληνικό χρέος» . Σε πληθώρα άρθρων του euro2day, των Financial Times αναλύονται όλες οι πτυχές του θέματος, που θα απασχολήσουν (και) το ΧΑ κατ΄αρχήν μέχρι τις 20-22 Σεπτεμβρίου.

Καθοριστική θεωρήθηκε από στελέχη της αγοράς η «ανάσα» στις τράπεζες που προκύπτει από το «μαξιλάρι» (πάνω από τις εκτιμώμενες ανάγκες που προβλέπεται ότι θα προκύψουν από τους ελέγχους της Black Rock) με πηγές της ΤτΕ να εμφανίζονται ικανοποιημένες και από την συνάντηση του διοικητή Γ. Προβόπουλου με τον γερμανό παράγοντα. Και για πολλούς υποψήφιο διάδοχο του Β. Σόιμπλε.

Το πρώτο...μισό της συνεδρίασης έδωσε το διπλό χαμηλό στην περιοχή των 891 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 304 για τον 25άρη. Διαγράμματα των δύο δεικτών σχεδόν πανομοιότυπα στην διάρκεια της συνεδρίασης. Κλειδί κυρίως η μετοχή της CC/HBC που με ανοδική κίνηση από τα 20,10 στα 21,00 ευρώ προσέφερε στηρίξεις στην αγορά. Με αποτίμηση 7,62 δισ. ευρώ ο όμιλος, μακράν ο «βαρύτερος», με αυξημένη στάθμιση θα έλεγε κάποιος πως στα χαμηλά της ημέρας «κράτησε» την τάση. Δευτερευόντως η ΔΕΗ με τη μετοχή να κυμαίνεται στο εύρος των 7,12-7,43 ευρώ.

Ενδιαφέρον, πως και στις δύο μετοχές πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές (σε ανοδική συνεδρίαση, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό βραχυπρόθεσμα). Υψηλότερος ο τζίρος όμως στον ΟΤΕ, που μετά τις 12.50 ανέκαμψε σταδιακά.

Άξιον αναφοράς, κυρίως τεχνικά, το γεγονός πως η υψηλή τιμή ημέρας για τη μετοχή του ΟΤΕ σημειώθηκε στα 6,85 ευρώ, μετά τις 16.05. Με βάση την σημερινή εικόνα CC/HBC, ΔΕΗ αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ μπορεί να έχουν ανοδική συνέχεια, μπορεί να «τραβήξουν» ψηλότερα την αγορά.

Από το...ταμπλό ξεχώρισαν, με υψηλό τζίρο, ο Μυτιληναίος (χαμηλό ημέρας στα 4,24 ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (χαμηλό ημέρας στα 7,20 ευρώ), ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Τιτάν (που επιτέλους αντέδρασε από τα 14,08 ευρώ).

Στην περιοχή των 1.005-1.026 μονάδων ο Ft Mid με μετοχές σηματωρούς να ανακάμπτουν και να «σηκώνουν» συναλλαγές. Ενδεικτική η περίπτωση της ΓΕΚ/Τέρνα (και με ένα πακέτο 435.000 στα 2,185 ευρώ) αλλά και των Attica Bank, Eurobank, Ιντρακόμ.

Τεχνικά το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη αφήνει περιθώριο αντίδρασης μέχρι τις 916,5 (τοπικό υψηλό της 20/8) και δεύτερο σημείο αντίστασης προς τις 945-949 μονάδες (τιμές της 19/8).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v