Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με το ΧΑ να «επιστρέφει» μετά από καιρό σε επίπεδα χαμηλότερα των 900 μονάδων. Με σχεδόν επιθετικές πωλήσεις, που ξεκίνησαν από τις 16.55 και εντάθηκαν στο διάστημα 17.05-17.10 οπότε ο Γενικός Δείκτης συνέχισε προς τις 895 μονάδες.Πρακτικά πρόκειται για οπισθοχώρηση στα επίπεδα της συνεδρίασης της 1ης Αυγούστου αν και το κλείσιμο της συνεδρίασης άφησε μία...στυφή γεύση.
Επιπλέον η επιθετικότητα των πωλητών, μετά τις 17.00 προβλημάτισε αρκετούς. Σημειώνουμε, πως στις 16.50 οι συναλλαγές ήταν στα 38,5 εκατ. ευρώ εντάθηκαν στα τελευταία 10-15 λεπτά φτάνοντας στο κλείσιμο στα 54,15 εκατ. ευρώ. Εως 7,10% χαμηλότερα η μετοχή της ΔΕΗ (στις 17.05) στα 7,20 ευρώ, στο -8,5% η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στο - 4% της Jumbo, στο - 6,3% των Ελληνικών Πετρελαίων με αυξημένους τζίρους.
Το κλείσιμο με σωρεία πράξεων κάτω από τις 900 μονάδες του ΓΔ και προς τις 301 του Ftse Large Cap προβλημάτισε αρκετούς.
Το αρνητικό είναι, πως η συνεχιζόμενη διόρθωση (από τις 982 μονάδες της 13/8) βαρύνεται πλέον με τον νέο γύρο εικοτολογίας περί...βοήθειας των δανειστών με την γερμανική πολιτική ηγεσία να εντείνει τις βολές και τους «εκβιασμούς» της.
Τελευταία η Αγκ. Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος», ενώ σήμερα ο Β. Σόιμπλε (προφανώς) σε ανάλογο μήκος κύματος αναφέρεται σε ανάγκη παροχής ενός τρίτου πακέτου...βοήθειας.
Και μόνο η συζήτηση επενεργεί επιβαρυντικά για την αγορά, που από εχθές διόρθωνε με αφορμή τις εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι γνωρίζοντες ξέρουν, πως όταν το Βερολίνο κάνει λόγο για νέα...βοήθεια και όχι «κούρεμα» εννοεί το επαχθέστερο ενδεχόμενο για την ελληνική οικονομία, την κοινωνία.
Πλέον, όπως μας εξηγούσε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας το ΧΑ έχει εισέλθει στην προεκλογική περίοδο των Γερμανών, όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που ευελπιστούν σε μία δικαιότερη-λύση μετά τις 22/9. Εκτίμηση μας, πως με 2-3 ακόμη συνεντεύξεις Γερμανών πολιτικών και 1-2 αναλύσεις και δημοσιεύματα το ΧΑ θα αρχίσει να προεξοφλεί το χειρότερο από τα δύο-τρία σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά.
Σε αυτή την περίπτωση οι ρευστοποιήσεις θα εντείνονταν, το κλίμα θα βάραινε περισσότερο, τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης θα περιορίζονταν αισθητά. Άλλωστε το ΧΑ έχει μπροστά του δύο υποβαθμίσεις (μία τον Σεπτέμβριο την δεύτερη τον Νοέμβριο) με την πρώτη να μην έχει προεξοφληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Οπερ ποντάρουμε πτωτικά... «πουλώντας» τον Ftse Large Cap προς τις 290 και 270 μονάδες.
Ας μην βιαστούμε, καθώς το παιχνίδι προεξόφλησης έχει τους δικούς του όρους και οι insiders δεν έχουν δώσει ακόμη σήμα αποχώρησης. Αναφερόμαστε κυρίως στις συναλλαγές, που σήμερα έφθασαν τα 53,5 εκατ. ευρώ και εχθές κυμάνθηκαν στα 38,7 εκατ. ευρώ. Πρακτικά ο τζίρος είναι δυσανάλογος της έκτασης της διόρθωσης από τα τοπικά υψηλά των 949,18 μονάδων (ενδοσυνεδριακό της 19/8) αν και θα επιμείνουμε στην...άτσαλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.
Η εξήγηση, πως το παιχνίδι με το ποντάρισμα στα warrants κυρίως της Alpha Bank αλλά και των Εθνικής και Πειραιώς ολοκληρώθηκε, ευσταθεί εν μέρει. Στις τράπεζες δύο μέρες τώρα βγαίνει προσφορά, που δεν αφορά σε κατόχους «δικαιωμάτων» αλλά σε ξένον (ξένους) που αποχωρούν. Είτε γιατί κατοχυρώνουν τη θέση τους είτε γιατί γνωρίζουν κάτι αρνητικό για τη συνέχεια.
Η επίσκεψη και μόνο του Γεργκ Ασμουσεν τρέφει τα υφέρποντα σενάρια, εξάπτει την εικοτολογία σε συνδυασμό μάλιστα με την «επίθεση» δηλώσεων των γερμανών πολιτικών περί...βοήθειας κ.λπ Σημειώνεται ότι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και νυν μέλος της ΕΚΤ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Στο σχεδιαζόμενο δείπνο του με επιχειρηματίες δεν θα δίναμε τόση σημασία όσο στην συζήτηση που έχει ανοίξει- από την πλευρά των ξένων, των δανειστών- για νέα...βοήθεια προς την Ελλάδα. Το, ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος- μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ θα ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα ρευστότητας και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές επιχειρήσεις μας υποχρεώνει να είμαστε δύο φορές καχύποπτοι.
Είναι προφανές, πως σιγά-σιγά οι ξένοι, οι δανειστές προετοιμάζουν μία «λύση», μία νέα «θεραπεία»για το ελληνικό πρόβλημα, που κατά πάσα βεβαιότητα θα αρχίσει να αποσαφηνίζεται αμέσως μετά τις εκλογές της 22/9.
Από αυτή την άποψη ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος που θα «αποτυπώσει» την σχεδιαζόμενη λύση. Σημειώνουμε, πως οι πωλητές επιμένουν από τα τελευταία τοπικά υψηλά της Εθνικής από την πρώτη κορυφή των 3,19 ευρώ (στις 13/8) και την δεύτερη των 3,20 ευρώ στις 16/8. Ανάλογη η διόρθωση για τη μετοχή της Alpha Bank στα 0,488 από τα 0,536 ευρώ και της Πειραιώς στα 0,99 από τα 1,11 ευρώ.
Μέχρι τώρα η πενθήμερη διόρθωση δεν ξεπερνά τα όρια της τεχνικά επιτρεπόμενης κλίσης/απωλειών. Ομως η επιβάρυνση του κλίματος είναι αυτή, που προβληματίζει περισσότερο.
Η στάση των γερμανικών ΜΜΕ, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ΤΑΙΠΕΔ, είναι ενδεικτική των διαθέσεων της πολιτικής ελίτ της χώρας. Το, ότι αναφέρονται σε πισωγύρισμα των αποκρατικοποιήσεων και χρονοβόρο πρόγραμμα εκτός στόχου εσόδων είναι επίσης ενδεικτικό. Θα τα βρούμε μπροστά μας με το ΤΑΙΠΕΔ και το κάθε...ΤΑΙΠΕΔ και τα σχέδια...αξιοποίησης της «ελληνικής περιουσίας» και μακάρι να σφάλλουμε.
Όμως οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιρειών-σηματωρών όπως θεωρούνται ο Τιτάνας, ο Μυτιληναίος, η ΜΟΗ ή τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και ο Ελλάκτωρ, η Τέρνα Ενεργειακή εάν έχουν συνέχεια και αύριο δεν θα είναι απλές πωλήσεις-κατοχύρωσης θέσεων αλλά κάτι συνθετότερο.