Εμπλοκή με το... καλημέρα. Με τους πωλητές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, το Χ.Α. πληρώνει τα σπασμένα των τελευταίων εξελίξεων, αφορμής δοθείσης και από τα γεγονότα σε ΤΑΙΠΕΔ - αποκρατικοποιήσεις.
Είναι ενδεικτικό πως βασικοί δείκτες και μετοχές -στην πλειονότητά τους- άνοιξαν από χαμηλότερες τιμές, με καθοδικό χάσμα, για να συνεχίσουν προς την περιοχή των 935 μονάδων. Απώλειες για τον FTSE Large Cap που συνεχίζει προς τις 315 μονάδες, ενώ ο σηματωρός Ft Mid διολισθαίνει κατά 0,85% έως τις 1.080 μονάδες. Με τις μικρότερες απώλειες μεν, αλλά με το σύνολο των μετοχών-σηματωρών να πιέζεται λόγω της σχετικής προσφοράς, που έβγαινε μέχρι τις 11.15-11.20.
Οι συναλλαγές μόλις στα 4,8 εκατ. ευρώ με 2,5-2,6 εκατ. τεμάχια. Από αυτά 1,1 εκατ. έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΠΑΠ -απόλυτα φυσιολογική κίνηση-, ενώ νωρίς έγινε ένα πακέτο των 100.000 στα 7,36 ευρώ.
Ζητούμενη η διακύμανση και η επιβεβαίωση (ή όχι) των στηρίξεων για τον τίτλο του Οργανισμού, που εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται σε σηματωρό των ημερών. Η μετοχή προέρχεται από ένα μικρό ανοδικό σερί 5 συνεδριάσεων, ενώ προσοχή χρειάζεται (κυρίως από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων) ένα μικρό χάσμα (στα 7,30-7,45 ευρώ) που δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας 12 Αυγούστου.
Θυμίζουμε το σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια για τις εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ, που εστιάζει ειδικά στα εξής: «...Τις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί η τύχη πολύ κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (οι προσφορές υποβάλλονται εντός του Σεπτεμβρίου), της ΔΕΠΑ (προετοιμάζεται η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού) και του Ελληνικού (μπαίνει στην τελική φάση ώστε να υποβληθούν προσφορές περί τα τέλη Δεκεμβρίου). Θέμα εβδομάδων είναι και η προεπιλογή μεταξύ των 11 υποψηφίων που κατέθεσαν προσφορές για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Εντός των προσεχών εβδομάδων θα υποβληθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για την ΕΥΑΘ, ενώ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο δρομολογείται και ο διαγωνισμός για την ΕΥΔΑΠ. Αναμένεται, επίσης, να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από πώληση - αξιοποίηση ακινήτων με την πρόσληψη διεθνούς οίκου. Στην τελική φάση μπαίνει και η προσπάθεια πώλησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ συνδέεται με την εξυγίανση - εκκαθάριση των ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ - ΕΛΒΟ (των δύο αμυντικών βιομηχανιών) με τους χιλιάδες εργαζόμενους».
Έγκυρη η πένα του Φώτη Κόλλια, αποτελεί χρήσιμο πλοηγό και για έναν παίκτη του χρηματιστηρίου. Παράλληλα θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τις όποιες πολιτικές παρενέργειες, προεκτάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς σε αυτό το σχήμα φαίνεται πως όλα τα ατυχήματα είναι πάντα πιθανά. Συνεκτιμώντας δε όλα τα ενδεχόμενα θα πρέπει να κινούμεθα ειδικά όταν οι αγορές-πωλήσεις μας δεν ξεπερνούν τον ορίζοντα των 3 συνεδριάσεων.
Έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας εκτιμούσε πως το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καλή αφορμή για μικρή πίεση στην αγορά, στην τιμή συγκεκριμένων μετοχών. Προσώρας η διόρθωση του ΟΤΕ και δευτερευόντως της ΔΕΗ έχει αποκτήσει και τεχνικό ενδιαφέρον. Άλλωστε ο χαμηλός τζίρος παραπέμπει σε μάλλον ελεγχόμενη διόρθωση, περιορισμένη προσφορά και σε διάθεση αναμονής των εν δυνάμει αγοραστών για λίγο χαμηλότερα.
Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο μετοχές καλών εταιρειών του δείκτη της μεγάλης κατηγορίας να... αφήνονται με λιγοστές πράξεις να διορθώσουν έως 3,5%-4%. Ενδεικτικά, η μετοχή της Eurobank Properties με μόλις 742 κομμάτια (στις 11.25), αξίας ούτε 5.400 ευρώ, διόρθωνε στα 6,92 ευρώ. Ανάλογη εικόνα στις μετοχές Frigoglass, Folli Follie, ΟΛΠ. Γι' αυτό λέμε αφορμής δοθείσης να δοκιμαστούν βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, η λογική των insiders και βεβαίως ο τρόπος διαχείρισης του συγκεκριμένου μετώπου από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.