Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάζεψε τη χασούρα στο τέλος

Ανέκαμψαν οι αγοραστές στο τέλος της συνεδρίασης περιορίζοντας τις απώλειες. Η αγορά έκανε τις τελευταίες ημέρες την διόρθωση της, μετά το ανοδικό σερί των 9 συνεδριάσεων. Άνοδος 3,96% για Εθνική σήμερα. Πτώση 1,5% για ΟΤΕ.

Πάει και αυτό. Είχε τις αναταράξεις της η συνεδρίαση, στο 15λεπτο των δημοπρασιών αλλά οι ισορροπίες
επανήλθαν σταδιακά για να κλείσει η αγορά στην περιοχή των 950 μονάδων.

Σε "κλείσιμο" ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 955,18 μονάδες (-0,26%), ο Ftse Large Cap στις 323,60 μονάδες (-0,82%), ο τραπεζικός στις 145 και με άνοδο στις 1.091 ο δείκτης Ft Mid.

Ενδιαφέρουσα ένδειξη, κυρίως για την επόμενη εβδομάδα, ο συγκριτικά καλός τζίρος που έφθασε τα 44-45 εκατ. ευρώ ( με 27-28 εκατ. τεμάχια).

Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά έκανε την διόρθωση της, μετά το ανοδικό σερί των 9 συνεδριάσεων, υποχώρησε
έως τα τοπικά χαμηλά των 940 για να κλείσει πάνω από τις 950. Δηλαδή σχεδόν στα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής (9/8).

Από αυτή την άποψη η συνεδρίαση, η εβδομάδα δεν πήγαν άσχημα αφού συντηρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 780 μονάδων στις 15 Ιουνίου. Θετική ένδειξη, καθώς πρακτικά επιβεβαιώνεται ο σχηματισμός αναστροφής- επιβεβαιώνονται τα "τοπικά χαμηλά", μαζεύεται-συσσωρεύονται οι δείκτες και το ΧΑ ετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο.

Εάν κρίνουμε από την εικόνα της Wall Street τις προηγούμενες συνεδριάσεις, την σταδιακή πριμοδότηση των ευρω-χρηματιστηρίων δεν αποκλείεται η συνέχεια να κρύβει εκπλήξεις και άνοδο. Κρίνοντας μάλιστα από το ότι οι αγορές σταδιακά εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις γερμανικές εκλογές, της 22/9.

Η συνεδρίαση παρόλο, που σχεδόν από τη αρχή κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, παρόλο που ο ΓΔ υποχώρησε έως τις 940 μονάδες (στις 14.40-14.45) ανέκαμψε μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία των δημοπρασιών.

Στο σημείο εκείνο είναι αλήθεια, πως λόγω της λήξης της σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα έγιναν 2-3 διορθωτικές παρεμβάσεις μέσω CC/HBC και Τιτάν για να "κουμπώσουν" τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης τρέχοντος μηνός και τα ΣΜΕ των συγκεκριμένων μετοχών.

Η μετοχή της CC/HBC υποχώρησε έως τα 20,15 και του Τιτάνα έως τα 14,78 ευρώ. Σε εκείνο το διάστημα σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή και για τον Ftse Large Cap που υποχώρησε έως τις 318,69 μονάδες. Κινήσεις, που αφορούν περισσότερο στο τεχνικό μέρος της συνεδρίασης γιατί η υποκείμενη αγορά κινήθηκε με την Εθνική στο επίκεντρο, με αγοραστές σε 2-4 συγκεκριμένες μετοχές της "μεγάλης" και της "μεσαίας" κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες στο ΧΑ η κορύφωση του ανοδικού σερί σημειώθηκε στα υψηλά της Δευτέρας (977 μονάδες) με την επομένη (στις 13/8) να δίνονται δυνατότητες κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων με καλή απόδοση για να ακολουθήσει το μικρό πτωτικό σερί τριών αρνητικών συνεδριάσεων.

Βλέπουμε δηλαδή από τα τοπικά υψηλά της 12/8 έως τα σημερινά χαμηλά πως η διακύμανση, η έκταση της διόρθωσης δεν ξεπερνά τις 35 μονάδες απόλυτα λογικό εάν συνεκτιμήσουμε την ανοδική κίνηση που είχε προηγηθεί (από τις 780 έως τις 977).

Στη μετοχή της Εθνικής είναι εμφανής η προσπάθεια διαφοροποίησης που καταβάλλεται, ώστε να απεμπλακεί από τα χαμηλά της. Ενδεικτικό το γεγονός, πως στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΕΤΕ σημειώθηκε μόνο μία πτωτική. Η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε περίπου 12% σε διάστημα εβδομάδας (και 26% σε διάστημα μηνός) ξεπερνώντας και πάλι τα 3 ευρώ.

Σε σχετικό θέμα του ο Χρ. Κίτσιος προσέγγισε αρκετές πλευρές του εγχειρήματος αναδιάταξης του ομίλου. Γεγονός που προοιωνίζεται επίσπευση εξελίξεων στο μέτωπο της ενέργειας ειδικότερα δε στην ΔΕΗ θεωρείται το...σκοτάδι στην Σαντορίνη. Κυρίως λόγω της προβολής που δόθηκε διεθνώς, της αρνητικής δημοσιότητας αλλά και με αφορμή τις νομικές επιπτώσεις που αναπόφευκτα θα υπάρξουν οι εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας θα επισπευσθούν. Σημειωτέον, πως η μετοχή της Επιχείρησης ενισχύεται κατά 265 σε διάστημα μηνός.

Στα 7,64-7,44 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που σημειωτέον έγινε και ένα πακέτο 100.000 στα 7,575 ευρώ. Προσυμφωνημένες πράξεις πραγματοποιήθηκαν στην Πειραιώς (308.455 στα 1,10 ευρώ) στο warrant της Πειραιώς (500.000 στα 0,80 ευρώ) και στο warrant της Alpha Bank (67.920 στα 1,09 ευρώ).

Από ίδια κατηγορία "μάζεμα" και αγορές έγιναν προς το κλείσιμο σε τίτλους των ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo, Intralot, EXAE. Το γεγονός της επιβεβαίωσης των 950 μονάδων με καλές συναλλαγές, ο σχηματισμός αναστροφής που διαμορφώνεται για περίπου δέκα μετοχές του Ftse Large Cap αλλά και το απρόσκοπτο κλείσιμο στο ΧΠΑ καθιστά τους παίκτες συγκρατημένα αισιόδοξους για την επόμενη εβδομάδα. Πρακτικά και τεχνικά εάν στη συνεδρίαση της Δευτέρας επιβεβαιωθούν οι 950 μονάδες στο ΧΑ θα τεθούν- ετών πραγμάτων- οι προϋποθέσεις για την προσέγγιση του 1.000άρικου.

Χρήσιμο, από αυτή την άποψη, το σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη για του θα παιχτεί η "μάχη" του χιλιάρικου και ποιος ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου. Κλάδος, που με την προσέγγιση των 150 μονάδων δείχνει έτοιμος για την επόμενη κίνηση (περιθώριο 12-15%) προς τις 180 μονάδες.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης κινήθηκε και σήμερα κόντρα με άνοδο στις 1.090-1.095 μονάδες με αιχμή την Eurobank αλλά και τις μετοχές των Υγεία, Σαράντη, Φουρλή, Χαλκόρ και Attica Bank (με συναλλαγές πάνω από 3,8 εκατ. τεμάχια).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v