Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Σκούπισαν» την προσφορά στο τέλος

Με αγορές σε Coca Cola και τράπεζες, μαζεύτηκαν οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη. Στα θετικά της συνεδρίασης, η επιβεβαίωση των 950 μονάδων και οι καλές -για την εποχή- συναλλαγές. Κινητικότητα στα Mid Caps. Κέρδη για Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ.

Διόρθωσης συνέχεια σε μια συνεδρίαση μάλλον καλών- για την εποχή- συναλλαγών.

Με κύριο χαρακτηριστικό τη μόνιμα σε αρνητικό έδαφος διακύμανση των βασικών δεικτών ο μεν Γενικός διόρθωσε κατά 0,35% σε κλείσιμο στις 957,68 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ υποχώρησε έως τις 940 μονάδες. Στις 326,28 (-0,45%) ο Ftse Large Cap και στις 1.082 ο Ft Mid. Ο Τραπεζικός Δείκτης με φυσιολογικές απώλειες στην περιοχή των 140 μονάδων.

Ενδιαφέρον στοιχείο της συνεδρίασης ο τζίρος στα περίπου 40 εκατ. ευρώ, καθώς λόγω των ημερών αναμενόταν λιγότερος από τις 2-3 τελευταίες συνεδριάσεις. Φαίνεται, πως μερίδα παικτών βρίσκει τρόπο να μένει ενεργή εν όψει της μεθαυριανής «λήξης» της σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα. Να σημειωθεί, πως σήμερα οι ευρω-αγορές αναζητούσαν κατεύθυνση ενώ λειτουργούν αύριο που το ΧΑ μένει κλειστό, λόγω της αργίας.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι, πως οι περισσότερες πράξεις που έγιναν στο ΧΠΑ, σε ΣΜΕ του δείκτη και σε Συμβόλαια μετοχών πραγματοποιήθηκαν σε κλειστά εύρη και σε κοντινές τιμές. Να περιμένουμε δηλαδή στη συνεδρίαση της 16/8 τιμές κοντά στις 320-325 μονάδες του δείκτη; Για να δούμε...

Εξίσου ενδιαφέρουσα η προσπάθεια συγκεκριμένων παικτών το «κλείσιμο» του ΓΔ να μην αποκλίνει αισθητά της ευρύτερης περιοχής των 950 μονάδων, που θεωρείται (και είναι) σημαντική κυρίως για όσους τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα.

Τουλάχιστον η συνεδρίαση δεν επιφύλαξε σημαντικές εκπλήξεις, καθώς ξεκίνησε με καθοδικό χάσμα- όπως και εχθές άλλωστε- ενδιάμεσα έδωσε ευκαιρίες για να κατοχυρωθούν θέσεις σε σχετικά καλές τιμές, στο διάστημα 14.55-15.25 σημειώθηκαν δύο τοπικά χαμηλά στις 940 μονάδες και ένα τρίτο λίγο υψηλότερα (στις 15.55)

Από την αρχή της συνεδρίασης κυρίως στη μετοχή της Εθνικής οι ρευστοποιήσεις υπερείχαν με συνέπεια την δοκιμασία των 3 ευρώ για την τραπεζική μετοχή, την διόρθωση της στη συνέχεια έως τα 2,93 για να ακολουθήσει προσπάθεια μαζέματος της προσφοράς και...συμμαζέματος του εύρους της υποχώρησης.

Αντιθέτως η μετοχή της Alpha Bank έκανε την διαφορά, επιβεβαίωσε το συγκριτικό πλεονέκτημα, που έχει- χρηματιστηριακά- έναντι των άλλων του κλάδου και με έντονη κινητικότητα στα warrants έκλεισε υψηλότερα. Είναι ενδεικτικό, πως ο τζίρος ήταν και σήμερα αυξημένος στα warrants έναντι των μετοχών στην υποκείμενη αγορά. Να σημειωθεί, πως έγιναν και πακέτα στα ΑΛΦΑ ΤΠ (περί τις 190.000 στα 1,07 ευρώ). Ευνόητο και αναπόφευκτο το arbitrage, όταν δε οι τιμές στα ΣΜΕ της μετοχής έφθαναν στα 0,518 για την σειρά Σεπτεμβρίου. Μιλώντας για Σεπτέμβριο να κάνουμε μία πρώιμη αλλά αναγκαία υπενθύμιση. Η σειρά του επόμενου μήνα (triple witching) λήγει την Παρασκευή 20/9 πριν τη Κυριακή των γερμανικών εκλογών. Στα υπόψη.

Αντίδραση και για τη μετοχή της Πειραιώς, όπου επίσης διακινήθηκαν πολλά «δικαιώματα» σε τιμές κοντά στα 0,789 ευρώ.

Στη μη τραπεζική 3άδα χωρίς βραχυπρόθεσμο κίνητρο επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών, που αποκόμισαν υπεραξίες στην διάρκεια του ανοδικού σερί. Είναι ενδεικτικό, πως περίπου σε αυτό το διάστημα ο ΟΠΑΠ κράτησε σημαντικά κέρδη 6,5%, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση αρκετές συναλλαγές έγιναν μετά τις 17.00 πάνω από τα 7,50 ευρώ. Σχετική κινητικότητα και στη μετοχή του ΟΤΕ (όπου έγιναν και δύο μικρά πακέτα).

Καθοριστικός και σήμερα ο ρόλος της δεικτοβαρούς CC/HBC αφού η αντίδραση της τιμής από τα 21,03 στα 21,74 ευρώ (στις 17.05) ώθησε και τους δείκτες ψηλότερα. Με τον ΓΔ να «δίνει» το κλείσιμο πάνω από τις 950 και ο 25άρης την ευρύτερη περιοχή των 325 μονάδων.

Απρόσμενη για αρκετούς η νέα διόρθωση του Ελλάκτορα έως τα 2,22 ευρώ. Η εταιρεία ανακοινώνει έργα, διαγωνισμούς, συμμετοχή σε άλλους και όμως τις τελευταίες ημέρες βγαίνει προσφορά από τα 2,35 ευρώ στις 12/8.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Μυτιληναίο, που βρήκε αντίσταση στα 4,78 της προχθεσινής συνεδρίασης. Με πωλητές και Τέρνα Ενεργειακή, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες- από τους ελάχιστους που βρήκαμε στην Αθήνα- αποτιμούσαν ως απόλυτα φυσιολογική την διορθωτική κίνηση της αγοράς, εκτιμούσαν ως ενθαρρυντικό το γεγονός της επιβεβαίωσης των 950 μονάδων για τον ΓΔ αλλά και τις μάλλον καλές- για τέτοια συνεδρίαση- συναλλαγές.

Η αγορά θα βγάλει τάση, σημείωναν, από Δευτέρα- Τρίτη ανάλογα με την ειδησεογραφία και τις εξελίξεις. Πάντως μετά από μία εβδομάδα αρκετά ενδιαφέρουσα, όπου το οικονομικό επιτελείο διαφήμισε την δημιουργία... πρωτογενούς πλεονάσματος (3 reasons why Greece s budget surplus is a mirage... αναφωνούσε το CNNMoney την προηγούμενη της Παναγίας. Σαν να λέμε...ΘΑΥΜΑ, miracolo)

Καλύτερη η εικόνα για τον Ft Mid με ανοδικό κλείσιμο στις 1.082 μονάδες, με υπεραπόδοση των δεικτοβαρών Attica Bank, Eurobank αλλά και των Ιντρακόμ Υγεία, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σαράντη.

Ενδεχομένως το ανοδικό γύρισμα της «μεσαίας» να αποτελεί προπομπό για τη συνεδρίαση της Παρασκευής ή ακόμη τις πρώτες της επόμενης εβδομάδας εάν και εφ΄όσον σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διόρθωσης που ακολούθησε το σερί 9 Χ9 συνεδριάσεων.

Ευχές και Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες εορτάζουν αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v