To 9 στα 9 για το ΧΑ, μετά και τη σημερινή ανοδική συνεδρίαση.
Με τον Γενικό Δείκτη στις 977,21 μονάδες, τον Ftse Large Cap στις 334,09 , τον Ft Mid στην περιοχή 1.083,16 και τον Τραπεζικό προς τις 150 στις μονάδες.
Με αυξημένες συναλλαγές, κινητικότητα σε πλειάδα μετοχών «μεγάλης», «μεσαίας» αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης. Συνεδρίαση δύο όψεων με την πρώτη αρχικά ανοδική, διορθωτική στη συνέχεια και την δεύτερη όπου κυριάρχησαν οι αγοραστές. Μάλιστα η σπουδή τους αποτυπώθηκε στις συντονισμένες εντολές αγορών στα τελευταία 10-15΄της συνεδρίασης αλλά και στην διαδικασία των δημοπρασιών.
Η ουσία είναι, πως το ΧΑ μέτρησε ένατη συνεχόμενα ανοδική συνεδρίαση, ρεκόρ που «γυρίζει» την αγορά σε σαφώς καλύτερες εποχές (αλλά σαφώς υψηλότερα επίπεδα τιμών). Ο τζίρος για ακόμη μία συνεδρίαση υψηλότερος της προηγούμενης (μετά από της 9/8) με 84,2 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 67 εκατ. ευρώ της περασμένης Παρασκευής.
Μάλιστα, οι αγοραστές έκαναν ταχύ...τερματισμό με εντολές σε μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank. Είναι ενδεικτικό, πως στα 16 εκατ. ευρώ έφθασε η αξία συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής, ενώ στα 7,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία στα warrants της Alpha Bank. Σημειώνουμε, πως ο τζίρος στη μετοχή της τράπεζας ήταν 4 εκατ. ευρώ. Στις αυξημένες συναλλαγές θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα πακέτα σε τίτλους των Folli Follie, EXAE, ΤΙΤΑΝ, ΑΛΦΑ και Πειραιώς τπ.
Στα ενδιαφέροντα από το στατιστικό μέτωπο, το προηγούμενο σερί εννέα ανοδικών συνεδριάσεων είχε λάβει χώρα την περίοδο 11/1/2012 - 23/1/2012, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται στις 745 μονάδες από τις 621.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα χαμηλά του Γενικού Δείκτη στις 15 Ιουλίου, η σωρευτική απόδοση ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 25%.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδωσαν την συνέχεια της αντίδρασης
-στα στοιχεία για τον περιορισμό της ύφεσης,
- στο πρωτογενές πλεόνασμα,
- στην πώληση ΟΠΑΠ και βεβαίως στην γενικότερη τάση, που θέλει επιθετικά χαρτοφυλάκια να ποντάρουν στις αγορές της «ευρωπεριφέρειας» .
Οσον αφορά στην ύφεση, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το β΄ τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση 4,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2012. Το ποσοστό αυτό έρχεται ως συνέχεια της μείωσης της ύφεσης 5,6% που είχε καταγραφεί το α΄ τρίμηνο του 2013 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2012. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ύφεση το α΄ εξάμηνο κινήθηκε στο 5,07%. Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 6,9% το β΄ τρίμηνο του 2013. Ωστόσο η ουσία είναι, πως η Ελλάδα μετρά είκοσι (20) συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Το ποσοστό πάντως είναι το χαμηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2011.
Σε επιχειρηματικό ( και όχι μόνο) επίπεδο η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την διάθεση του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, για την ακρίβεια του 33%, έλυσε μία εκκρεμότητα, που «βασάνιζε» την αγορά και το οικονομικό επιτελείο.
Η αγορά μπορεί να είχε προδικάσει την εξέλιξη ωστόσο το τυπικό της υποθέσεως εν τέλει είχε ουσιαστική βαρύτητα. Και προφανώς αφήνει το περιθώριο στην κυβέρνηση, στο οικονομικό επιτελεί να...πανηγυρίσουν για κάτι.
Σύμφωνα με σχετικό θέμα του euro2day «...υπεγράφη σήμερα η σύμβαση πώλησης του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην EMMA DELTA, έναντι συνολικού τιμήματος 652 εκατ. ευρώ (622 εκατ. ευρώ μετρητοίς και 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή.». Η μετοχή του Οργανισμού έκλεισε στα 7,49 ευρώ (4,03%) με αυξημένες συναλλαγές. Μετράει όμως το ότι προς το τέλος παρέσυρε και τη ΔΕΗ, ενώ ισχυροποιήθηκε η τάση και για τη μετοχή του ΟΤΕ.
Κατά την εκτίμηση μας το σημαντικό της συνεδρίασης είναι η διάχυση του ενδιαφέροντος, συναλλαγών σε μετοχές των Μυτιληναίου, MIG, Frigoglass, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Eurobank Properties αλλά και Eurobank, ΑTTICA BANK, Θυγατρικές ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Υγεία, Ιντρακόμ.