Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα κριθεί η συνέχεια του ανοδικού σερί

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, το ράλι της Εθνικής στη Wall και η λήξη παραγώγων την προσεχή Παρασκευή (16/8) είναι οι κυριότερες παράμετροι που θα κρίνουν το αν θα συνεχιστεί το σερί. Κλειδί παραμένουν οι 950 μονάδες για τον Γ.Δ. και το εύρος των 325-330 για τον FTSE 25.

Κλείδωσε η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, σε «ισχυρά χέρια» το χρηματιστηριακό παιχνίδι, το... bull market των «φτωχών», νέα εικοτολογία για «βοήθεια» προς την Ελλάδα (αυτήν τη φορά από Bundesbank - Der Spiegel): αυτά συνθέτουν το σκηνικό της εβδομάδας που ξεκίνησε. Των τεσσάρων συνεδριάσεων (θυμίζουμε την αργία της Πέμπτης 15 Αυγούστου), της τρίτης Παρασκευής (16/8) που αφορά τα παράγωγα εν μέσω θέρους αλλά και της φοράς που έχει δημιουργήσει ο τελευταίος βραχυπρόθεσμος ανοδικός κύκλος.

Με τον Γενικό Δείτη στην περιοχή των 956,93 μονάδων, τον FTSE Large Cap στις 327,54 και τον Τραπεζικό στις 140 μονάδες πλέον. Και με τον σηματωρό -για πολλούς- FT Mid στις 1.064 μονάδες. Με καλό τζίρο στη συνεδρίαση της 9ης/8 (66,8 εκατ. ευρώ με 41,6 εκατ. μετοχές) και μεστές συναλλαγές σε μια 10άδα τίτλων.

Για να δούμε πώς θα κινηθούν σήμερα, σε αυτές τις τέσσερις συνεδριάσεις, οι μετοχές της Εθνικής (συναλλαγές 11,2 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής), του FFG (με 9,7 εκατ. ευρώ), της Πειραιώς (με 6,9 εκατ.), του ΟΤΕ (με 6,1 εκατ.), της Alpha Bank (με 3,9 εκατ.), της CCHBC (με 2,1 εκατ.), της ΔΕΗ (1,9 εκατ.), των ΕΛΠΕ (1,3 εκατ.) και της ΕΧΑΕ (με 1,1 εκατ. ευρώ) - μεγέθη στη συνεδρίαση της 9ης/8.

Οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ διατηρούν εκ των πραγμάτων τη μετοχή στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος. Στα 7,20 ευρώ το κλείσιμο της 9ης/8 -στο υψηλό ημέρας- με τα 8,27 ευρώ (από τις 20/5/2013) τοπική κορυφή 52 εβδομάδων.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρεται: «...Στην κοινοπραξία υπό την επενδυτική εταιρία Emma Delta περνάει ο ΟΠΑΠ, καθώς σήμερα το μεσημέρι υπογράφεται η Σύμβαση Αγοράς Μετόχων (SPA) με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έχει ήδη συσταθεί η εταιρία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vechicle - SPV) η οποία θα υπογράψει τη συμφωνία για την εξαγορά του 33%. Η σύσταση της εδρεύουσας στην Κύπρο Emma Delta Hellenic Holdings Limited, όπως ονομάζεται η νέα εταιρία, προβλέπεται από το τεύχος του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ».

Μένει να φανεί σήμερα-αύριο ποιοι είχαν προδικάσει αυτήν την εξέλιξη, ποιοι την αντίθετη, τι θέσεις είχαν ληφθεί και προς ποια κατεύθυνση από ομάδες «ισχυρών χεριών». Όμως, για έναν παραδοσιακό επενδυτή που έχει τοποθετηθεί στη μετοχή του Οργανισμού εκτιμώντας πως οι... αστείες τιμές των 3,77 ευρώ (χαμηλά 25/9/2012) ανήκουν στο... μακρινό παρελθόν, μετρά η άρση πιθανής εμπλοκής και η ενδυνάμωση μιας ισχυρής μονάδας, μεσομακροπρόθεσμα.

Έντονη κινητικότητα στη μετοχή της Εθνικής, με συναλλαγές 11,2 εκατ. ευρώ, πολύς «αέρας» από την αγορά της Wall Street (ο αναγνώστης pasx41 έκανε λόγο -στον Εκηβόλο της 9ης/8- για έντονα ισχυρή ανοδική κίνηση στα δικαιώματα της μετοχής και με υψηλή ζήτηση μάλιστα). Εάν κρύβει είδηση η Εθνική δεν το γνωρίζουμε. Οι πληροφορίες μας δεν ενισχύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά θα είχε ενδιαφέρον εάν η τελευταία προσπάθεια αντίδρασης ήταν κάτι περισσότερο από μία τεχνικά επιβεβλημένη κίνηση.

Μεστές συναλλαγές στις μετοχές των CCHBC, Folli Follie Group, Jumbo, δηλαδή σε τίτλους που είτε είναι οριακά στα τοπικά υψηλά είτε έχουν γράψει νέα πολυετή κορυφή.

Και στον FT Mid δημιουργούνται προϋποθέσεις μόχλευσης στις μετοχές των Attica Bank, Ελληνικών Καλωδίων, Υγεία αλλά και του Ιατρικού για διαφορετικούς λόγους.

Από τεχνική πλευρά, όλες οι κοντινές περιοχές και του Γενικού Δείκτη και του 25άρη είναι ιδιαίτερα «πονηρές». Μπορεί να δώσουν εξίσου εύκολα διόρθωση αλλά και συνέχεια στο ανοδικό σερί των 8 συνεδριάσεων.

Με βάση τις συναλλαγές ειδικά της Παρασκευής, και με ορίζοντα το κλείσιμο θέσεων στα παράγωγα στις 16 του μήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ανοδικό τράβηγμα.

Οι «πωλητές» στο ΧΠΑ δεν φαίνεται να έχουν κλείσει το σύνολο των θέσεών τους. Θα ήταν μία καλή ευκαιρία για τους «αγοραστές» να τους εγκλωβίσουν προς τις 350 μονάδες του FTSE Large Cap.

Από την άλλη, μόνο μία συνεδρίαση με εναλλαγή θέσεων, αναδιανομή χαρτιών και τζίρο 67 εκατ. ευρώ -όπως αυτή της 9ης/8- δεν αρκεί για τη συνέχεια. Πάντως, όσοι προτίμησαν την προηγούμενη να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους (από τα χαμηλά της 15ης/7 και των 780 μονάδων) έχουν την ευχέρεια είτε να ξανατοποθετήσουν ένα μέρος από τα κερδισμένα είτε να πουλήσουν ακόμη ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου τους.

Κατά την εκτίμησή μας, όσοι την Παρασκευή έκαναν ένα πρώτο... ταμείο είναι σε καλή θέση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v