Στον απόηχο της επίσκεψης Σαμαρά και το ΧΑ. Με την κάθε πλευρά να ερμηνεύει και να βλέπει όπως θέλει τις τελευταίες εξελίξεις. Εάν δε κρίνουμε από τα σχόλια των αναγνωστών του euro2day στο σχετικό θέμα καταλαβαίνει κάποιος, που βρισκόμαστε.Το ΧΑ βέβαια μπορεί να έκανε το... θαύμα του, με το 8 στα 8, όπως σημειώναμε στο σχόλιο της Παρασκευής 9/8 και μάλιστα με καλούς οιωνούς για τη συνέχεια. Πλέον αρκετοί κάνουν λόγο για υπέρβαση των 1.000 μονάδων (και ο Γ. Σαββάκης ορθά αντιστοιχεί με τις 350 μονάδες για τον Ftse L.C) καθώς πρόκειται για ένα «ρηχό» χρηματιστήριο, που οι συναλλαγές των 66,8 εκατ. ευρώ (της Παρασκευής) είναι οι υψηλότερες από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου.
Με ενεργότερη συμμετοχή των εγχώριων «ισχυρών χεριών» η αγορά όντως μπορεί να δώσει αντίδραση πάνω από τις 1.000 και υπό προϋποθέσεις έως τα επίπεδα των 1.150 μονάδων (υψηλά Μαΐου- περίοδος επικοινωνιακής προβολής του κυβερνητικού success story).
H μετακύληση θέσεων μεταξύ των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, τα νέα υψηλά των Folli Follie, τα παρ΄ ολίγον συνεχόμενα νέα υψηλά για τα Jumbo, το μάζεμα χαρτιών σε Μυτιληναίο και Motor Oil και άλλες επί μέρους κινήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της κινητικότητας, δημιουργούν μόχλευση.
Αυτό αποτυπώθηκε και στην αντίδραση μετοχών όπως Intralot, Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και των Attica Bank, Υγεία, Ιατρικό (για τον πολύ συγκεκριμένο λόγο της δημόσιας πρότασης) Ελληνικών Καλωδίων κ.α.
Για την επόμενη εβδομάδα, με αργία την Πέμπτη λόγω 15Αύγουστου, πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις κυρίως των εγχώριων «ισχυρών χεριών». Ο τζίρος της 9/8 ενισχύει το σενάριο της ταχύτερης ενεργοποίησης ενός ανοδικού κύκλου. Μένει να φανεί εάν το σύστημα θα επιδιώξει να δημιουργήσει εντυπώσεις με αφορμή την επίσκεψη Σαμαρά.
Ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίζεται, για αυτό θα μείνουμε στην αποστροφή -προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών ( στο MEGA ) πως «... αν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις δεν θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά», ενώ εκτίμησε ότι περί τα 20 δισ. ευρώ παραμένουν εκτός τραπεζών και φυλάσσονται σε σεντούκια, στρώματα κ.λ.π. Επανέλαβε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για "κούρεμα" των καταθέσεων..
Δηλαδή οι προτροπές του ίδιου του πρωθυπουργού προς τους τραπεζίτες (στη συνάντηση στο Μαξίμου) αλλά και οι διαβεβαιώσεις των επικεφαλής των ιδρυμάτων παραμένουν...κενό γράμμα για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.
Εάν κρίνουμε από το εκρηκτικό μείγμα «κόκκινων δανείων», «ύφεσης» και «ανεργίας» είναι άξιον απορίας πως εννοεί το σύστημα την επαναχρηματοδότηση της οικονομίας. Η Εθνική μπορεί να προχωρά στην παροχή των πρώτων εγγυήσεων σε ΜΜΕπιχειρήσεις αλλά δεν αρκεί. Ούτε η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων από την πλευρά της Alpha Bank, παρότι είναι ένα πρώτο βήμα. Προφανώς ο όμιλος επιχειρεί να περάσει ένα μήνυμα στην αγορά (στο πλαίσιο της στήριξης και των όσων αναφέρει στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο για βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος) δεν παύει όμως να είναι μία μείωση των 25 μ.β.
Οπως η διαπίστωση του Γ. Στουρνάρα, ότι στο ΕΣΠΑ υπάρχουν διαθέσιμα 44 δισ. ευρώ. Πού είναι, όμως; Εάν κρίνουμε από το πρόστιμο 150.000 ευρώ στην ΓΓΠΣ (για ποιόν χτυπάει άραγε η κουδούνα...) θα βεβαιωθούμε για το πως δουλεύει ακόμη και η ίδια η κρατική μηχανή.
Θα αναφερθούμε σε δύο-τρεις ενδεικτικές, πιστεύουμε, λεπτομέρειες. Στον τρόπο εφαρμογής της μείωσης του φόρου στην εστίαση, τις δηλώσεις των αρμοδίων για τον Ε.Φ.Κ στη θέρμανση και τις πομφόλυγες της υπουργού τουρισμού.
Οσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ αυτή περιορίζεται μόνο στην εστίαση, δηλαδή στο «τελικό προϊόν» καθώς διατηρείται στο 23% σε όλα τα υπόλοιπα στάδια (από την παραγωγή, στην χονδρική, στην λιανική, στον πελάτη) που πρακτικά σημαίνει ότι οι εστιάτορες πριμοδοτούν με 10% από τη τσέπη τους το μέτρο. Ακατανόητες αποφάσεις.
Οσον αφορά στον Ε.Φ.Κ το απόγευμα της Πέμπτης βγαίνει στα κανάλια ο κ. Μαυραγάνης για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης, μείωσης του. Την αμέσως επομένη ο προϊστάμενος του υπουργός Οικονομικών αναφέρει επί λέξει ότι «... δύσκολα μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος. Αντίθετα το ζήτημα του επιδόματος εξετάζεται, είτε με αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του.».
Χρειάζεται λίγο καλύτερος συντονισμός νομίζω ή κάνω λάθος;
Αμ η προβεβλημένη κ. Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού, αυτοεπαινείται για την άφιξη 17 εκατ. τουριστών (όταν είναι εκτός αγοράς η Αίγυπτος και η τουρκική έχει προβλήματα) παραλείποντας να μετρήσει την καθαρή εισροή συναλλάγματος και το κυριότερο, την καθαρή εργασία στις υπερ-τουριστικές περιοχές. Ατυχώς για την ευειδή υπουργό, όπως και για τον έκπληκτο (για τα θηριώδη ποσοστά ανεργίας ) κ. Βρούτση, η «μαύρη εργασία» χτυπά φέτος «βαθύ κόκκινο», όπως και η απασχόληση μεταφερόμενων ξένων.
Δεν είναι επίσης δυνατόν, με την ανεργία σε αυτά τα επίπεδα και ακόμη να μην έχει καταλήξει η ελληνική πλευρά όσον αφορά στη συμφωνία με την Gazprom για το κόστος του φυσικού αερίου, που παραμένει 25-30% ακριβότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Εκτενής η αναφορά του Μιχάλη Καιταντζίδη για τον προβληματισμό που εκφράζεται στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, για την εφαρμογή του μηχανισμού της «διακοψιμότητας» στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ως μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, ενώ από τη βιομηχανία εκφράζονται φόβοι ότι το μέτρο που θα ελάφρυνε κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο το ενεργειακό τους κόστος κινδυνεύει να μην εφαρμοστεί. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται σε τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ.
Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής
Με κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 956,93 μονάδες (0,87%), του Ftse Large Cap στις 327,54 (0,88%) του Ft Mid στις 1.064,68 μονάδες. Και με τις τράπεζες λόγω της θετικής απόδοσης και των τριών του 25άρη προς τις 140 μονάδες.
Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα είχε σχεδόν όλα:
- κατοχύρωση μέρους κερδοφόρων θέσεων (υπολογίζεται, πως περί τα 20-22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε κινήσεις αυτής της λογικής),
- επιβεβαίωση της τεχνικότητας των βασικών δεικτών (για πολλοστή φορά το «ρηχό» ΧΑ ελέγχεται σχετικά εύκολα),
- νέους παίκτες και επιπλέον ρευστότητα.
Είναι ενδεικτικό, πως τα 66,849 εκατ. ευρώ (με 41,593 εκατ. τεμάχια ) είναι ρεκόρ από τα χαμηλά Ιουλίου. Και μάλιστα με δέκα μετοχές να πραγματοποιούν τζίρο πάνω από ένα εκατομμύριο, φθάνοντας μάλιστα τα 9,7 των FFG, τα 6,9 της Πειραιώς και τα 61 εκατ. του ΟΤΕ. Με την ΕΤΕ βεβαίως να φθάνει τα 11,2 εκατ. ευρώ.
Είχε επίσης ισοφάριση του ανοδικού σερί στις αρχές Ιανουαρίου, που προφανώς αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια, αλλά και την καταγραφή συναλλαγών κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, που είναι οι περισσότερες μετά την καταγραφή των χαμηλών στις 15/7. Θυμίζουμε η διαδρομή από τα χαμηλά εκείνης της Δευτέρας (788,81 μονάδες) απέδωσε περίπου 21% που μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Επίσης στη σημερινή συνεδρίαση η Jumbo δεν κατάφερε να καταγράψει διαδοχικό τοπικό υψηλό αφού μετά το χθεσινό των 9,05 σήμερα αντέδρασε έως τα 9 για να κλείσει με μικρές απώλειες.
Στον τραπεζικό κλάδο συνεχίστηκε η προσπάθεια απεγκλωβισμού των Εθνικής- Πειραιώς από τα χαμηλά σχεδόν δύο μηνών. Εάν ΕΤΕ και Πειραιώς υπερβούν τα 2,82-2,85 ευρώ και 1,20-1,22 ευρώ αντίστοιχα με αυξημένες συναλλαγές τότε ο κλαδικός δείκτης θα «βλέπει» και πάλι τις 150 μονάδες (ενδιαφέρουσα τεχνικά περιοχή). Η Alpha Bank, θα το επαναλάβουμε, με πλεονέκτημα στο...ταμπλό χρειάζεται ισχυρό κίνητρο για την επόμενη γενναία κίνηση προς τις τιμές των...warrants.
Σημειωτέον, πως το ΑΛΦΑτπ έκλεισε στα 1,04 ευρώ, το ΕΤΕτπ στα 1,07 και της Πειραιώς στα 0,80 ευρώ.
Στις άλλες κατηγορίες συνεχίστηκε η ιδιότυπη μετακύλιση θέσεων μεταξύ ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και με τους τρεις να κερδίζουν πόντους. Ενδεικτικό πως στις τρεις μετοχές ο τζίρος έφτασε τα 11,5 εκατ. ευρώ με σχεδόν 6 στη μετοχή του ΟΤΕ. Στον τίτλο του ΟΤΕ είναι αλήθεια, πως εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη ρευστοποιήσει θέσεων (αλλά και απορρόφηση τους) με αφορμή και τα αποτελέσματα, που μερίδα χρηματιστών τα χαρακτήρισε κατώτερα των εκτιμήσεων.
Ενδιαφέρουσα η συνεχιζόμενη κινητικότητα στη μετοχή των Folli Follie, καθώς συνοδεύτηκε με νέο τοπικό υψηλό στα 19,00 ευρώ (υψηλό ημέρας) μετά το χθεσινό 18,91 ευρώ. Σήμερα με συναλλαγές 9,7 εκατ. ευρώ (!) και δύο πακέτα των 389.000 στα 18,70 και των 99.510 στα 18,945 ευρώ. Πλέον η αποτίμηση των FFG διαμορφώνεται στα 1,27 δις ευρώ έναντι 1,14 δις ευρώ των Jumbo σε έναν άτυπο...ανταγωνισμό αυτών των δύο πολύ σημαντικών και αθόρυβων δυνάμεων του Ftse Large Cap και του ΧΑ.
Κινητικότητα και στον Ft Mid, με το Ιατρικό- λόγω της δημόσιας πρότασης- να πραγματοποιεί συναλλαγές 1,485 εκατ. τεμαχίων στην τιμή της πρότασης με άνοδο 21,95%. Υπεραπόδοση με αυξημένες συναλλαγές και για τη μετοχή του Υγεία στα 0,434 ευρώ, της Attica Bank στα 0,283 ευρώ, της ΓΕΚ/Τέρνα και των Ελληνικών Καλωδίων στα 1,97 ευρώ.