Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιταχύνει προς τις 950 μονάδες

Με «καύσιμο» και τα αποτελέσματα των εισηγμένων η Σοφοκλέους κινείται προς τις 950 μονάδες. Κινητικότητα σε OTE, Tράπεζα Πειραιώς, MIG, Εθνική. Yπεραποδίδουν Coca Cola, ΔΕΗ, Alpha Bank. Aπώλειες για Folli Follie, Jumbo. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Πάει για το 7 στα 7 το Χ.Α.; Εάν κρίνουμε από τα πρώτα 45-50΄ της συνεδρίασης δεν αποκλείεται να δοθεί συνέχεια, σήμερα, στο τελευταίο ανοδικό σερί της αγοράς. Με τα «ισχυρά χέρια» να κινούνται στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων, κυρίως εταιρειών του FTSE Large Cap, η συνεδρίαση έχει αποκτήσει «χρώμα» και τάση. Εάν αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην προσπάθεια επανάκτησης των 950 μονάδων θα φανεί.

Προσώρας μετράμε την αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 935 μονάδες, του 25άρη έως τις 320 και αφού είχε προηγηθεί άνετη επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, δηλαδή των χαμηλών τιμών της 5ης-6ης Αυγούστου. Ζητούμενο, μετά την αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά στις 15/7 έως τα τοπικά υψηλά στις 2/8, ήταν η συσσώρευση κι η κατοχύρωση μέρους των κερδοφόρων θέσεων, η ενεργοποίηση ακόμη κάποιων βραχυπρόθεσμων παικτών προκειμένου να έχει τύχη το εγχείρημα της συνέχισης.

Συναλλαγές μάλλον στα επίπεδα των τελευταίων ημερών, κάπως καλύτερες απ΄ ό,τι εχθές την ίδια ώρα, αλλά με μία σημαντική διαφορά.

Ικανός τζίρος, από «ισχυρά χέρια» (θα επιμείνουμε σε αυτό) στη μετοχή της CC/HBC, που με «προίκα» τα οικονομικά αποτελέσματα μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Εξαρχής είχαμε αναφερθεί σε 2-3 πονταρίσματα επαναφοράς, λ.χ. μετοχών όπως του Τιτάνα και της CC/HBC, τίτλων-σηματωρών για ένα σημαντικό μέρος της αγοράς και του εγχώριου επιχειρείν. Πράγματι, η μετοχή της CC/HBC έχει αγοραστές από την αρχή και της σημερινής συνεδρίασης, οι εντολές βγαίνουν μέχρι τα 21,73 ευρώ, όταν το τοπικό υψηλό 52 εβδομάδων έχει διαμορφωθεί στα 22,60 από τις 20/5/2013.

Θα πείτε γιατί επιμένουμε σε CC/HBC ή Τιτάνα ή ακόμη σε 2-3 μη τραπεζικές μετοχές, για ποιο λόγο εστιάζουμε λ.χ. στη ΔΕΗ ή στον Μυτιληναίο ή ακόμη στα ΕΧΑΕ και στη MIG; Πρόκειται κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών του Χ.Α για εισηγμένες που επιχειρούν να διαδραματίσουν ρόλο και στην «επόμενη ημέρα», όπου σταθερά χτίζονται θέσεις από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια, επειδή εν τέλει η δραστηριότητά τους αποτυπώνεται και στο ταμπλό.

Με υπεραπόδοση της δεικτοβαρούς CCHBC, ο FTSE Large Cap καλύπτει ακόμη λίγο από το... κενό που χρειάζεται να γεμίσει μέχρι τις 325-330 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα της 7ης/6 από όπου ξεκίνησε ένα διορθωτικό υποκύμα που έδωσε και τα χαμηλά στις 15/7. Από τεχνική πλευρά, εάν ο σχηματισμός είναι σωστός, εάν όντως έχουμε δει τα χαμηλά στις 15/7 και στις 269,80 μονάδες, τότε η αγορά έχει ενδιαφέρον. Το τελευταίο ανοδικό σερί μπορεί να έχει συνέχεια, ακόμη και με τις απαραίτητες διορθώσεις, να εκτεθεί πάνω από τις 330 μονάδες για τον FTSE Large Cap. Και βλέπουμε.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11:30 μόλις τριών μετοχών η τιμή υποχωρούσε -METKA, FFG και Jumbo-, με τις υπόλοιπες σε ανοδική φορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v