Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στήριξη από ΟΠΑΠ και ΔΕΗ

Στα επίπεδα των 920 μονάδων κινείται το ΧΑ, με ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να κάνουν τη διαφορά. Πιέσεις σε Coca Cola, Εθνική, Τιτάν. Με θετικό πρόσημο Motor Oil, MIG, Intralot, Πειραιώς. Ζητούμενη η υπέρβαση των 925 μονάδων.

Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτoν το Χ.Α., αυτές τις ημέρες, σε στάση αναμονής η πλειονότητα των ενεργών παικτών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο θα μπορούσε να προκύψει έστω και μικρή αλλαγή στο μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής.

Θα δείξει, αν και τα όποια αποτελέσματα θα φανούν βραχυμεσοπρόθεσμα, σε ορίζοντα 2-4 μηνών, και όχι σύντομα.

Ωστόσο, στο Χ.Α. δραστηριοποιείται ομάδα παικτών, που προσβλέπει στη δημιουργία προϋποθέσεων για άμεση μόχλευση. Μάλιστα η στάση τους τις τελευταίες συνεδριάσεις, ειδικά όμως στη χθεσινή, έγινε αισθητή και κατά την εκτίμησή μας δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Άλλωστε το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο χρειάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε ένα σημείο αναφοράς και... φυγής προς τα εμπρός.

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών, καθώς ρευστοποιήθηκαν επιλεκτικά θέσεις σε Εθνική, ΟΤΕ, ωστόσο τη διαφορά την έκανε η υποχώρηση της δεικτοβαρούς CC/HBC. Ήταν εξαρχής γνωστό πως αρκετοί παίκτες θα επιχειρούσαν με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα να κινηθούν ανάλογα είτε ενισχύοντας είτε μειώνοντας τις θέσεις τους.

Ειδικά στη μετοχή της CC/HBC, που σημειωτέον παραμένει σε ανοδική φορά, οι πωλητές έφτασαν μέχρι τα 20,81 ευρώ, όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς έως τα 21 ευρώ. Αυτή η απόκλιση αποτυπώθηκε τόσο στην τιμή της μετοχής όσο και στη διακύμανση του Γενικού Δείκτη και του Ftse Large Cap.

Στην περιοχή των 915-920 μονάδων ο Γ.Δ., που μετά τις 10.40 επανέκαμψε ελαφρώς ανοδικά, στις 314 ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς την όποια πίεση στη μετοχή της CC/HBC αντιστάθμισαν αρχικά η αντίδραση του ΟΠΑΠ και το συμμάζεμα των απωλειών του ΟΤΕ.

Ενδιαφέρουσα από τεχνική πλευρά η προσπάθεια να ξεφύγει η μετοχή του Οργανισμού πάνω από τα 7 ευρώ. Οι συναλλαγές μέτριες, όπως και στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, με περισσότερες στους τίτλους του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ. Είναι ενδεικτικό πως όταν ο τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank κυμαινόταν στις 50.000 ευρώ, στις 75.000 στη μετοχή της Πειραιώς σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ξεπερνούσε τις 350-400.000 ευρώ.

Χρήσιμο αυτό γιατί από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης δημιουργείται η εικόνα προς τα πού εστιάζει το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.

Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ, Intralot, MIG, ΒΙΟΧΑΛΚΟ συμπληρώνουν την εικόνα των πρώτων 25-30΄ της συνεδρίασης. Απώλειες καταγράφουν Eθνική Τράπεζα, ΕΛΠΕ αλλά και ο ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v