Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι κρύβουν τα καλοκαιρινά «σκιρτήματα»

Πιάστηκε στον ύπνο η αγορά από την ανοδική κίνηση που πρόσθεσε 120 μονάδες από τα χαμηλά του Ιουλίου και γύρισε τον Γ.Δ. σε ετήσια κέρδη. Ανοιχτός ο δρόμος έως τις 935 μονάδες. Απαιτούνται "καύσιμα" για ψηλότερα. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει αβέβαιη εν μέσω ύφεσης και προβλημάτων στην συγκέντρωση εσόδων. Η πολιτική κατάσταση ρευστή, με την κυβέρνηση να καλείται να τρέξει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, οι "εισαγόμενες εκθέσεις - εκτιμήσεις έχουν το χρώμα του γκρίζου έως μαύρου. Η "βουβή" άνοδος στο Χ.Α. έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι Αγορές ανεβαίνουν με φόβο και πέφτουν με προσδοκία.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ορισμένοι πιστεύουν ότι η Αγορά θα επιδιώξει να δημιουργήσει τους μεγαλύτερους δυνατούς απεγκλωβισμούς και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο "μαξιλάρι" εν όψει των πιθανών "Autumn blues", δεδομένης και της δύσκολης διαπραγμάτευσης που έρχεται.

Τεχνικά, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 916 μονάδων, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 928 - 935 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα χρειάζεται είδηση και επιπλέον αύξηση των συναλλαγών.

"Σημεία ζωής" έδωσε στην τεχνική ανάλυση ο Τραπεζικός δείκτης, βάζοντας σαν πιθανό στόχο τις 135 - 140 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 125 - 124 μονάδες και για όσους "πήραν θάρρος" το "stop loss" στις 122 μονάδες.

Μένοντας στα τεχνικά και με αναφορά στις μη Τραπεζικές μετοχές του 25αρη, παραμένουν σε βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι οι Βιοχάλκο (εξέρχεται με κλείσιμο υψηλότερα των 4,54 ευρώ), Ελλάκτωρας (2,31), ΕΧΑΕ (6,43), Μυτιληναίος (4,55), ΟΛΠ (17,78), Τέρνα Ενεργειακή (3,22), Intralot (1,73),Motor Oil (7,97).

Παρά την δημιουργία βραχυπρόθεσμου ανοδικού βηματισμού, επιφυλακτικοί δηλώνουν οι "νουνεχείς" της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι η άνοδος συντελείται με λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ επιδεικτικά επιφυλακτικές παραμένουν οι "παραδοσιακές δυνάμεις της Περιφέρειας".

Επίσης, επισημαίνουν ότι αυξάνεται επικίνδυνα το κόστος που ζητούν οι ξένοι δανειστές για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις.

"Tον χορό" των εκδόσεων είχε ανοίξει ο Τιτάνας με μια έκδοση, η οποία έφερε επιτόκιο 8,75%. Ακολούθησε, στην συνέχεια ο ΟΤΕ με επιτόκιο 7,875% και αργότερα η Frigoglass με επιτόκιο 8,25%. Στην πιο πρόσφατη ομολογιακή έκδοση της S&B το επιτόκιο ανήλθε στο 9,25%, ενώ ακολούθησε η Intralot με επιτόκιο 9,75%. Η άνοδος του επιτοκίου προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι αναγκάζει τις εταιρείες να πληρώνουν πολύ ακριβά το χρήμα που αντλούν.

Από εκεί και πέρα την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις β' τριμήνου. Την ερχόμενη Τρίτη δημοσιεύει η Frigoglass, την Τετάρτη οι ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος ενώ η εβδομάδα τελειώνει με ΟΤΕ και Coca Cola.

Επίσης, την Τρίτη 6 Αυγούστου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 7 Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

"Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε η Ελληνική Αγορά κόντρα σε προγνωστικά συσσώρευσης ή αδυναμίας λόγω του χαμηλού τζίρου ή της έλλειψης νέων", αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης. Η ανοδική "έκπληξη" είχε αρχικά κύριους εκφραστές την γνωστή τριπλέτα των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ για να πάρουν στην συνέχεια την σκυτάλη άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE-25 ενώ στο τέλος της εβδομάδας παρατηρήθηκε αξιοσημείωτο αγοραστικό ενδιαφέρον και στον Τραπεζικό κλάδο.

Η Αγορά "πιάστηκε στον ύπνο" αφού σε γενικές γραμμές η επικρατούσα αίσθηση -μετά τους χαμηλούς τζίρους της περασμένης εβδομάδας- ήταν μετριοπαθώς απαισιόδοξη γεγονός που άφησε πολλά χαρτοφυλάκια εκτός Αγοράς. Η ψυχολογία έχει αλλάξει προς το θετικότερο και οι εμπλεκόμενοι αναζητούν υστερήσαντες με προϋποθέσεις να καλύψουν το χαμένο έδαφος αποδόσεων.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο νέων η υπογραφή της σύμβασης των Λαχείων και η αποδοχή της προσφοράς της Socar από το ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να θεωρηθούν υπέρ της διατήρησης της ανόδου δεδομένης της ουράς ενεργειών που θα ακολουθήσουν (ολοκλήρωση πώλησης ΟΠΑΠ, αύξηση ρευστότητας στα ΕΛΠΕ) ενώ τα επόμενα νέα που περιμένει η Αγορά αφορούν τα "τεστ αντοχής" των Τραπεζών και πιθανότατα κάποιες ενέργειες αποκρατικοποιήσεων που έχουν φθάσει σε ώριμο στάδιο (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, Αστήρ).

Μικρότερης εμβέλειας ήταν η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων τα οποία προς το παρόν δείχνουν διατήρηση των τάσεων που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο σε επιμέρους εταιρείες με τις γνωστές εξαιρέσεις και μοιραία το ενδιαφέρον στρέφεται σε άλλες γραμμές του ισολογισμού όπως τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας, οι ταμειακές ροές, ο δανεισμός κλπ.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε περίπου 120 μονάδες ανόδου από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου ξεπερνώντας το σημείο αφετηρίας από την αρχή του έτους αυξάνοντας προοδευτικά και με αργό τέμπο την συναλλακτική του δραστηριότητα η οποία δεν έχει ομοιόμορφη διάχυση στην ροή των συνεδριάσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο μέχρι το τέλος της ημέρας καθώς τα κλεισίματα έγιναν πολύ κοντά στα υψηλά της διακύμανσης. Συνήθως η κίνηση διάσπασης της μακροπρόθεσμης τάσης έχει δύο χρόνους όταν συντελείται με μικρή συναλλακτική δύναμη ενώ μετά την διάσπαση η ενεργοποίηση κάποιων πιο τεχνικά προσανατολισμένων χαρτοφυλακίων δίνει επιτάχυνση στην κίνηση των βασικών μετοχών του Γενικού Δείκτη.

Το δύσκολο κομμάτι της υπέρβασης από τα χαμηλά και της απορρόφησης εγκλωβισμένων πέριξ των κυριότερων πεδίων αντίστασης μεταξύ 850 – 870 μονάδων έχει συντελεσθεί έστω και με επιλεκτικές κινήσεις. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 970 μονάδες και φυσικά όταν η Αγορά αρχίσει να προσεγγίζει το εν λόγω επίπεδο θα πυκνώσουν οι εκτιμήσεις για το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Πριν από όλα αυτά, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης θα κάνει μια στάση που θα αποφορτίσει την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη εικόνα και θα εκτονώσει τις κατοχυρώσεις κερδών. Πιθανόν αυτή η στάση να μην έχει την μορφή διόρθωσης αλλά ανάλωσης χρόνου, ίσως στην λογική της αναμονής κάποιων νέων που θα δώσουν περισσότερα εναύσματα ανόδου, ή την εστίαση σε άλλες ιδέες/επιλογές μετοχών που δεν έχουν ακολουθήσει το ανέβασμα της Αγοράς.

Σημείο αναφοράς για την Αγορά θα αποτελέσει και η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις 8 του μηνός, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα το Σεπτέμβριο, αλλά και οι φόβοι του για πολιτική κόπωση μεταφέρουν την αβεβαιότητα στο Φθινόπωρο, ενώ η κινητικότητα στις αποκρατικοποιήσεις (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΣΦΑ) αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών στην τρέχουσα φάση, επιτρέποντας στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να αντιδράσει ουσιαστικά από τα επίπεδα των 800 μονάδων, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Επιπρόσθετα, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, ενισχύει την εικόνα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας (ελέω των νέων "stress tests" που θα πραγματοποιήσει η Black Rock).

Η βελτίωση του εγχωρίου κλίματος παρατηρείται επίσης και από την πορεία των Κρατικών ομολόγων (υποχώρηση του spread των 10ετών Ελληνικών με τα αντίστοιχα Γερμανικά κατά 70 μονάδες σε διάστημα τριών εβδομάδων) και την υψηλή ζήτηση για νέες εκδόσεις εταιρικών χρεογράφων (S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και Intralot).

Παράλληλα, τα νέα ιστορικά υψηλά του S&P 500 (λόγω των μακροοικονομικών στοιχείων και της προσήλωσης της FED στην αγορά Κρατικών χρεογράφων) συντηρούν το θετικό κλίμα στις ξένες Αγορές μετοχών, με την Ευρωζώνη να βρίσκεται σε στάση αναμονής ενόψει των Εθνικών εκλογών στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου και την Κίνα να μην παρουσιάζει στοιχεία απότομης επιβράδυνσης.

Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να αναφερθούν και οι ανησυχητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς η Χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε εμφύλιο, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση την τιμή του πετρελαίου στην περίπτωση εκείνη που η Διώρυγα του Σουέζ κλείσει.

Το ενδιαφέρον τις προσεχείς εβδομάδες, αναμένεται σταδιακά να περάσει στα μακροοικονομικά στοιχεία στο εξωτερικό και στα εταιρικά αποτελέσματα του α΄ 6μήνου στο εσωτερικό (ο απολογισμός τους θα δείξει το μέγεθος της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας).

Επίσης, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι Αμερικάνοι φέρονται διατιθέμενοι να προσφέρουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, αναζητώντας πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (ενδιαφέρον από funds για Ενέργεια και Τράπεζες).

"Από τεχνικής πλευράς, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα από ΓΔ και FTSE, καθώς εκεί βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 

Έκπληκτοι όσοι επαγγελματίες του χώρου έχουν παραμείνει "εντός των τειχών", διαπίστωσαν ότι η "βουβή" ανοδική αντίδραση που έχει ξεκινήσει από τις 15/7, μπορεί να εμπεριέχει και "rotation".

Νέοι πρωταγωνιστές στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως ΟΛΠ και Τιτάνας και ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και warrants, που εδώ και πάρα πολλές συνεδριάσεις παρέμεναν στο περιθώριο, με στόχο αυτό που αναφέρεται στον πρόλογο του σχολίου.

Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο, για το warrant της Alpha Bank (+7,33%) και της Πειραιώς (+39,09%), ενώ και το +18,8% για τοwarrant της Εθνικής έχει την σημασία του.

Έτσι και ενώ μέχρι στιγμής, εγκλωβισμένους δεν έχει μόνο η Alpha Bank, το άθροισμα τιμής μετοχής και warrant για την Πειραιώς πλησιάζει την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (1,7 ευρώ), ενώ δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια και η προσπάθεια που ξεκίνησε στο warrant της Εθνικής. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η περαιτέρω άνοδος στο warrant της Πειραιώς, μπορεί να φέρει πιέσεις στην μετοχή, από όσους θα επιλέξουν να κρατήσουν τα warrants και να μειώσουν θέσεις στην μετοχή, μειώνοντας ταυτόχρονα και το ρίσκο.

Απόλυτα "επιμελημένο και το τελικό κλείσιμο του Δείκτη, που έστω και οριακά "καβάλησε" τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (916 μονάδες), προκειμένου να βάλει σε προβληματισμό τους πολλούς που παραμένουν, επιδεικτικά, εκτός Αγοράς.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 5,87% και τον Τραπεζικό κέρδη 5,18%. Μετά και την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης "αναπνέει" εκ νέου, αφού γύρισε σε κέρδη 0,95% από την αρχή του χρόνου. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 43,07%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 22 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/7 (78,94 εκατ.). Το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις επτά μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ.

Επίσης, σημειώνεται ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και MIG. Μικροεκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Ελλάκτωρα, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου και στο υψηλό ημέρας τους Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Eurobank Properties.

Ο Γενικός Δείκτης από το πρόσφατο χαμηλότερο κλείσιμο των 800,91 μονάδων (15/7) σημειώνει αθροιστικά κέρδη 14,44%, ενώ από την ίδια ημερομηνία και το κλείσιμο των 274,01 μονάδων ο 25αρης σημειώνει κέρδη 13,84%.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών, ενώ σε 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Χαμηλότερα του 25αρη, Υγεία, ΚΛΜ, Ιντρακόμ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ιατρικό, Alco, Fourlis, ήταν μερικές από τις μετοχές που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 916,56 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 5.87%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 6,06% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,56%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Υγεία (9,19%),Κατασκευές-Υλικά(8,83%),Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (7,80%), Τράπεζες (5,18%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (-2,27%) και Ακίνητης Περιουσίας (-0,05%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΣΙΔΜΑ (87,35%), Αθηνά (76,28%), Ακρίτας (44,44%), Αλφα Γκρισιν (36,62%), Βαρβαρέσος (35,00%), SATO AE (31,34%), Δομική Κρήτης (31,14%), Κτήμα Λαζαρίδη (21,54%), Ίλυδα (21,44%) και Νηρεύς (19,90%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Γ.Ε. Δημητρίου (-24,44%), Ελληνικές Ιχθ/γειες (-19,85%), Τηλέτυπος (-19,77%), Ευρωσύμβουλοι (-19,70%), Μπουτάρης Ι.& Υιος KA (-19,67%), Κεπένου Μύλοι (-19,53%), Forthnet (-18,25%), Μπουτάρης Ι.& Υιος ΠA (-17,24%), Παϊρης Πλαστικών (-15,33%) και Μουζάκης (-14,71%).

 

 

ΥΓ: Από Δευτέρα ο γράφων θα κάνει χρήση μέρους της ετήσιας άδειάς του. Επιστρέφει δριμύτερος και πιθανότατα, "μαυρισμένος" ο Μιχαήλ Γελαντάλις.

Καλή υγεία για όλους, είτε κατορθώσουν να αποδράσουν από τις μεγαλουπόλεις, είτε όχι και φροντίστε να "γεμίσετε τις μπαταρίες σας" γιατί όλα δείχνουν ότι μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο Φθινόπωρο.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v