Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση προς τις 890 μονάδες

Ξεκίνημα με το δεξί για τη Σοφοκλέους που κινείται στα επίπεδα των 890 μονάδων. Ο ΟΠΑΠ ηγείται της ανόδου, ενώ σχετική πίεση παρατηρείται σε ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα. Κέρδη για ΟΤΕ, ΜIG. Αυξημένος ο τζίρος.

Ανοδικά όπως αναμενόταν ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, ενώ θετικό βηματισμό διατηρούν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΡΜΙ.

Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ο δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης επέστρεψε σε περιοχή ανάπτυξης καθώς αναρριχήθηκε τον Ιούλιο στο 50,3 από 48,8 τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Θετική μέχρι στιγμής η συνεδρίαση και για το ελληνικό χρηματιστήριο, παρότι ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει σχετικά από το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας των 891,68 μονάδων.

Ιδιαίτερα αυξημένος για τα δεδομένα της εποχής ο τζίρος, ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια (στα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης), από τα οποία οι 834.000 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένη συναλλαγή για τη Folli Follie Group καθώς άλλαξαν χέρια 47.312 τεμάχια στην τιμή των 17,63 ευρώ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης μένει να αποδειχθεί αν ο σημαντικά αυξημένος τζίρος στα πρώτα λεπτά είναι αποτέλεσμα επιστροφής αγοραστικού ενδιαφέροντος ή αν το θετικό ξεκίνημα θεωρείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ρευστοποίηση θέσεων από τους εν δυνάμει πωλητές.

Το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος αποσπούν και σήμερα επιμέρους τίτλοι του FTSE Large Cap, ενώ χαμηλότερα από αυτόν σχετική κινητικότητα σημειώνεται σε Alco, Τράπεζα Αττικής, Revoil, ΓΕΚ Τέρνα, Intracom και Πλαστικά Θράκης.

Μένοντας στο ταμπλό των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων, με την πρώτη ματιά είναι εμφανές ότι οι 25 τίτλοι του FTSE Large Cap κινούνται με σημαντικά διαφορετικές ταχύτητες, τουλάχιστον όσον αφορά τη συναλλακτική τους δραστηριότητα.

Στα χαμηλά των συναλλαγών, με μηδενικό όγκο η Eurobank Properties, 100 κομμάτια έχει διακινήσει η ΜΕΤΚΑ, 408 η Τιτάν, 600 ο ΟΛΠ, 908 η Jumbo και 2.051 η ΕΕΕ. Αντίθετα, ξεπερνούν το 1 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές για την Alpha Bank, ενώ σημαντικά χαμηλότερα, αλλά με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται Εθνική, MIG, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Από τη μέχρι στιγμής εικόνα των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap, ρόλο ταγού για τη σημερινή συνεδρίαση δείχνει να αναλαμβάνει ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,07%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται η Ελλάκτωρ και ο Μυτιληναίος. Αντίθετα, πιέζεται σχετικά η ΔΕΗ, μετά τα χθεσινά σημαντικά κέρδη, και σαφώς περισσότερο ο τίτλος της Εθνικής στον απόηχο της έκθεσης της Standard & Poor's.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, που θα δείξει αν ο σημερινός σημαντικά αυξημένος, τουλάχιστον για την πρώτη ώρα, τζίρος θα δικαιώσει τους αγοραστές ή τους εν δυνάμει πωλητές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v