Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Άφησε υποσχέσεις για τον Αύγουστο

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε ο ΓΔ στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Άνοδος για ΔΕΗ (6,86%) ΟΠΑΠ (4,98%), ΟΤΕ (3,98%), Alpha (2,97%). Απώλειες για Εθνική (0,75%), Τράπεζα Πειραιώς. Αυξημένος ο όγκος των συναλλαγών. Κέρδη 4,37% για το Χρηματιστήριο τον Ιούλιο.

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου και του επταμήνου και όπως από νωρίς ανέφερε η στήλη επιχειρήθηκε σημαντικός "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων, που θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις σχετικής αύξησης των συναλλαγών, να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες θετικές παρακαταθήκες για το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης, αφού άλλαξε 21 φορές πρόσημο, μετά τις 12.45 κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 884,6 μονάδες με κέρδη 2,04%.

Το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο κλείσιμο που έχει σημειώσει ο Δείκτης κατά τις τελευταίες 29 συνεδριάσεις, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/6 (917,62 μονάδες).

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, στα υψηλά ημέρας έκλεισαν 14 από τις 25 μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, Intralot, Motor Oil, Frigoglass, Folli Follie Group, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν. Αυτή η επίδοση είναι ακόμα εντυπωσιακότερη αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι μόνο ο τίτλος της Frigoglass κινήθηκε με θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Σχετικά αυξημένος ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), ενώ σημαντική αύξηση σημείωσε ο συγκεντρωτισμός, καθώς μόλις τέσσερις τίτλοι (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ) απέσπασαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, ο Ιούλιος επιβεβαίωσε την διαφορετική ταχύτητα με την οποία κινούνται οι Τραπεζικοί τίτλοι, έναντι των υπόλοιπων θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο τέλος του τρέχοντος μήνα με μηνιαία κέρδη 4,37%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε μηνιαίες απώλειες 8,02%. Στο τέλος επταμήνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 2,57% και ο Τραπεζικός απώλειες 44,93%.

Και το τέλος του χρηματιστηριακού επταμήνου βρίσκει στην πρώτη θέση των θετικών αποδόσεων τον τίτλο του Περσέα με κέρδη 212,12%, ενώ στον αντίποδα οι περισσότερες απώλειες για Τεχν. Εκδόσεις (-98,27%) και Alsinco (-92,43%).

Έστω και οριακά, το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 884 μονάδων, του δίνει το δικαίωμα ελπίδας για έξοδο από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι (χρειάζονται δύο ακόμα κλεισίματα προς επιβεβαίωση), με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 916, 928 και 935 μονάδες.

Αντίθετα, ο FTSE25, θέλει ακόμα λίγη προσπάθεια, προκειμένου να υπερβεί το σημείο - κλειδί των 303 μονάδων, για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 305, 310 και 312 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Μικτά πρόσημα στην Ασία, με απώλειες 1,45% για τον Nikkei, "πράσινα" ταμπλό στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street, στον απόηχο του Αμερικανικού ΑΕΠ και η προσοχή των επενδυτών στους "χρησμούς" Bernanke.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Ιαπωνικός μεταποιητικός τομέας διευρύνθηκε με χαμηλότερο ρυθμό αυτό το μήνα αν και συνέχισε να εμφανίζει ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit/JMMA για τον ΡΜΙ. Ο δείκτης υποχώρησε στις 50,7 μονάδες από τις 52,3 μονάδες του Ιουνίου, αλλά παρέμεινε υψηλότερα του επιπέδου των 50 μονάδων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, απροσδόκητη υποχώρηση των Γερμανικών λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου Οι πληθωριστικά προσαρμοσμένες λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, ενώ το Μάιο είχαν αυξηθεί κατά 0,7%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση κατά 0,2% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας συρρικνώθηκαν κατά 2,8%.

Η Γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούνιο κατά 0,8% σε σχέση με το Μάιο και ήταν 0,5% χαμηλότερα έναντι του Ιουνίου 2012, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο και θα σημείωναν άνοδο 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αμετάβλητος στο 1,6% έμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat ήταν σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - επίσης έβλεπαν αύξηση στο δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,6% στον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Επίσης η ανεργία στην Ευρωζώνη ανακοινώθηκε στο 12,1% (εκτ.:12,2%).

Εν μέσω ανησυχιών για τη μείωση του τυπώματος χρήματος στις ΗΠΑ αλλά και για τις Τραπεζικές πιέσεις στην Κίνα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές φαινόμενο από την εποχή που ξέσπασε η κρίση: Για πρώτη φορά, δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, διαπιστώνει η Natixis. Ο Γαλλικός οίκος εγκαταλείπει την αρνητική στάση του απέναντι στα Χρηματιστήρια της Περιφέρειας. Δηλώνει "overweight" στη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο και "underweight" στη Γαλλία.

Η Goldman Sachs Asset Management έχει αυξήσει σημαντικά το άνοιγμά της στις Ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς περιμένει λήξη της ύφεσης στην Ευρώπη. Ο οίκος διατηρεί θέσεις "overweight" στις Ευρωπαϊκές μετοχές με 4% μεγαλύτερη στάθμιση σε σχέση με τον δείκτη MSCI All Country World επί πολλούς μήνες, αλλά πρόσφατα διπλασίασε το άνοιγμα και έχει πλέον υπερ-στάθμιση πάνω από 8%. Με ζητούμενο το πότε θα λήξει η ύφεση στην Ευρώπη, ο οίκος επισημαίνει ότι υπάρχουν Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους, ειδικά στην Ενέργεια και τα Φάρμακα, που διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% σε σχέση με τις Αμερικανικές ανταγωνιστικές τους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα της Αμερικανικής απασχόλησης αυξήθηκαν αισθητά τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ιδιωτικών Ερευνών ADP, δημιουργήθηκαν 200.000 νέες ιδιωτικές θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 180.000 θέσεις απασχόλησης στον Ιδιωτικό τομέα.

Ανάπτυξη εμφάνισε η αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης παραμένει αδύναμος, καθώς μειώνονται οι Κρατικές και Καταναλωτικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έπειτα από ανάπτυξη 1,1% στο προηγούμενο τρίμηνο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο κατά 0,9%.

Ο δείκτης Σικάγο ΡΜΙ επιταχύνθηκε τον Ιούλιο. Ο δείκτης, που αποτυπώνει τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια του Σικάγο και τις Μεσοδυτικές Πολιτείες, ανήλθε στο 52,3 τον Ιούλιο από 51,6 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές περίμεναν επιτάχυνση, κοντά στο 54.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει μία τεχνική αντίσταση στην ευρύτερη περιοχή των 880 μονάδων και θα δοκιμάσει την υπέρβαση προκειμένου να κινηθεί προς την ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση των 940 μονάδων, περιοχή που με τα παρόντα δεδομένα δύσκολα θα την υπερβεί μέσα στο πρώτο 20ημερο του Αυγούστου, εκτιμά ο Νίκος Καυκάς.

Οι όποιες θετικές εξελίξεις θα έλθουν από τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα δείγματα γραφής.

Για να μην υπάρξει σημαντικό πισωγύρισμα της Αγοράς "απαγορεύονται" οι αρνητικές εκπλήξεις στο κομμάτι των φορολογικών εσόδων.

Από εκεί και πέρα αναμένεται φτωχό δείγμα ειδήσεων, που σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Merit ΑΧΕΠΕΥ, θα διατηρήσει την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Η εκταμίευση της νέας δόσης των δανείων διάσωσης, για την οποία αυτές τις μέρες έδωσαν το "πράσινο φως" η Ευρώπη και το ΔΝΤ, δεν λύνει τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, που όπως προκύπτει από νέα έκθεση της JP Morgan, αποτελούν ένα δύσκολο σταυρόλεξο. "Ακόμα και την ώρα που διασφαλίζεται αυτή η δόση, συνεχίζεται η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει και για την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους. Και τα δύο αυτά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν μετά τις Γερμανικές εκλογές", αναφέρουν οι οικονομολόγοι του Αμερικανικού οίκου.

Το χρηματοδοτικό κενό είναι διπλό, εξηγεί η JP Morgan. Πρώτα, παρουσιάζεται το κενό που προέκυψε έως τα τέλη του 2014 λόγω της υστέρησης των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και της αβεβαιότητας για τη μετακύλιση των θέσεων των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών στα Ελληνικά ομόλογα. Μετά, η Αθήνα και οι πιστωτές της καλούνται να αντιμετωπίσουν το χρηματοδοτικό κενό του 2015 και του 2016. Και αυτό είναι ουσιαστικά γνωστό ότι θα προέκυπτε από την Άνοιξη του 2012, καθώς οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν τότε να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα έως τα τέλη του 2014 μέσω του EFSF, ενώ το ΔΝΤ αποδέχθηκε να δίνει χρήματα έως το 2016.

"Σε αυτή τη φάση, είναι ασαφές πώς θα καλυφθεί το σωρευτικό χρηματοδοτικό κενό των 11,1 δισ. ευρώ έως το 2016", σημειώνει η JP Morgan.

"Οι επενδυτές θα αρχίσουν σταδιακά να ανησυχούν και πάλι για την Ελλάδα. Οι επενδυτές θα αντιληφθούν σύντομα, πως αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα θα αυξηθούν", εκτιμά η Schroders. Ο οίκος παράλληλα διατηρεί τις επιφυλάξεις του και για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, καθώς, όπως εξηγεί, όσο περισσότερη αποδοχή κερδίζουν τα ριζοσπαστικά κόμματα στην Ελλάδα, τόσο αυξάνονται οι προκλήσεις για τη δικομματική Κυβέρνηση, βασική αποστολή της οποίας είναι η τήρηση των όρων του Μνημονίου.

Από την άλλη, με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέβαλε μεν 24,9 δισ. ευρώ στις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, όμως ξόδεψε άλλα 15,9 δισ. ευρώ για την εξυγίανση των ΑΤΕ (8,04 δισ.), Τ.Τ. (4,2 δισ.), Proton Bank (2,03 δισ.), FBB (0,61 δισ.), ΤBank (0,67 δισ. ευρώ) και Συνεταιριστικών (0,32 δισ.). Αν σε αυτά προστεθούν και τα περίπου 500 εκατ. ευρώ για τη διάσπαση της Probank και τα 395 εκατ. ευρώ για την υπό έγκριση ανακεφαλαιοποίηση της Proton, το ΤΧΣ έχει ξοδέψει περίπου 41,7 δισ. ευρώ και επομένως του έχει απομείνει κεφαλαιακό απόθεμα της τάξεως των 8 δισ. ευρώ. Αυτό το νούμερο, καλό θα είναι να το "αποθηκεύσουν" στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι επενδυτές - καταθέτες, καθώς τα αρνητικά σενάρια θα επιστρέψουν δριμύτερα το Φθινόπωρο (!)

Μεταφερόμενοι στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλό, σήμερα θα ξεκινήσουμε "ανάποδα" και με τίτλους χαμηλότερα του 25αρη.

Ασφαλώς στην πρώτη θέση είναι το νέο ιστορικό υψηλό (σε κλείσιμο) για τον τίτλο του Καρέλια και ακολουθεί ο ΟΛΘ με νέα υψηλά 58 μηνών. Νέα υψηλά 44 μηνών για τον Σαράντη που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, ενώ επαναπροσεγγίζει τα υψηλά έτους που είναι και υψηλά 150 μηνών η Καράτζη (!!!)
Συνεχίζεται η κίνηση - ασανσέρ για την μετοχή της Revoil, ενώ αξιοπρόσεκτη πλαγιοανοδική κίνηση έχουν ξεκινήσει από τα 1,15 ευρώ (κλείσιμο 22/7) τα Πλ. Θράκης.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE 25, στο υψηλότερο σημείο από τις 19/6 (κλείσιμο 6,98 ευρώ) έκλεισε σήμερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+4,98%). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντιμέτωπη με νέα προσκόμματα βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η διαδικασία πώλησης του 33%, έπειτα από την προσφυγή που κατέθεσε η RGA (Remote Gambling Association που εκπροσωπεί τους ισχυρούς ομίλους του διαδικτυακού στοιχηματισμού) στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση των κανόνων περί Κρατικών ενισχύσεων. Η RGA υποστηρίζει στην ουσία πως η Κυβέρνηση παραχώρησε το συγκεκριμένο αποκλειστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΠ χωρίς αντάλλαγμα με αποτέλεσμα να θεωρείται παράνομη Κρατική ενίσχυση.

Μεταξύ 4,31 και 4,81 ευρώ κινείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος της Frigoglass (+3,02%). Γύρω στα ίδια επίπεδα με αυτά του β' τριμήνου του 2013 εκτιμά η IBG ότι θα κινηθούν τα λειτουργικά αποτελέσματα της εισηγμένης, το β' τρίμηνο του 2013, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη στο τμήμα ύαλου θα αντισταθμίσει την μέτρια ζήτηση για ψύκτες, ιδιαίτερα στην Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, τα καθαρά κέρδη της Frigoglass θα είναι 15,7% χαμηλότερα το β' τρίμηνο στα 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 182 εκατ. ευρώ (+1,6%) και τα EBITDA στα 27,6 εκατ. ευρώ (+1,5%).

Για το εξάμηνο, η IBG προβλέπει πως τα καθαρά κέρδη της Frigoglass θα εμφανίζουν πτώση 33% στα 10,9 εκατ. ευρώ, με πτώση 4,6% στον κύκλο εργασιών στα 322,6 εκατ. ευρώ και πτώση 7,1% του EBITDA στα 47,8 εκατ. ευρώ. Όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, δεδομένης της αδυναμίας στην Δυτική Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να πιέζει τα αποτελέσματα, η προσοχή θα στραφεί στις προοπτικές για το υπόλοιπο έτος καθώς και στην πρόοδο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της Frigoglass θα ανακοινωθούν στις 6 Αυγούστου το πρωί.

Σημαντικές ημερήσιες διακυμάνσεις για τον τίτλο της Intralot, που ξεκίνησε με "φούριες", στη συνέχεια υποχώρησε γυρνώντας και σε αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει τελικά στο υψηλό ημέρας με κέρδη 4,22%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό δάνειο του ομίλου ύψους 300 εκατ. ευρώ και βέβαια σημαντικό ζητούμενο είναι το επιτόκιο. H Intralot καλείται με την έκδοση του νέου ομολογιακού να αποπληρώσει μετατρέψιμο ομόλογο που λήγει τον εφετινό Δεκέμβριο καθώς και μέρος του χρέους της που λήγει τον Δεκέμβριο του 2014.
Τέρνα Ενεργειακή (+1,61%), Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και ΔΕΗ, χρήζουν σχολιασμού για διαφορετικές περιπτώσεις.

Η πρώτη συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως έδειξε πως στα τρέχοντα επίπεδα έχει σημαντικό πωλητή.

Έξοδο από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι σηματοδότησε το σημερινό κλείσιμο για τα Ελ. Πετρέλαια (+2,35%), που θέλει επιβεβαίωση. Επόμενη τεχνική στήριξη στα 7,64 ευρώ.

Σαφώς καλύτερη, τεχνικά, εικόνα για ΔΕΗ (+6,86%) και ΟΤΕ (+3,98%). Επόμενες τεχνικές αντιστάσεις, για την ΔΕΗ στην ζώνη 8,10 - 8,20 ευρώ και για τον τίτλο του ΟΤΕ στα 7,20 ευρώ. 

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η μεταβίβαση στο Νορβηγικό όμιλο Telenor του 100% της Cosmo Bulgaria Mobile EAD (Globul) και της Germanos Telecom Bulgaria, μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε σε 717 εκατ. ευρώ.

Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7200 ευρώ (+2,86%) με συναλλαγές 1775290 τεμ., αυτό της Εθνικής στα 0,6880 ευρώ (-1,71%) με όγκο 70762 τεμ. και τέλος της Πειραιώς στα 0,4150 ευρώ με κέρδη 2,22% και συναλλαγές 1334033 τεμ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε διστακτικά και συνέχισε με αξιοπρόσεκτη άνοδο. Σημαντική η άνοδος των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, με αξιοπρόσεκτες τοποθετήσεις στα χαμηλά ημέρας, ενώ σαφώς μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.609 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του Αυγούστου υστέρησε σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και μηδένισε το premium κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή.

Παραμένουν σε αποχή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.761 - 4.956 Αυγούστου, 765 Σεπτεμβρίου και 40 σειράς Οκτωβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 300) κινήθηκαν μεταξύ 293 και 302,5 μονάδων.
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (5.400 ΕΕΕ, 39.600 Εθνική, 156.200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.194), ΔΕΗ (1.127), Alpha Bank (1.054), Εθνική (775), Μυτιληναίο (196), Πειραιώς (258), Eurobank (244), Intralot (161).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE υποχώρησε αισθητά στο 44%, με τον όγκο συναλλαγών ελαφρά αυξημένο, στα συνολικά 562 δικαιώματα (223 δικαιώματα αγοράς και 339 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.406.988 τεμ.), Εθνική (2.408.197 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v