Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας έδωσε το τρίτο συνεχόμενο θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και τον πέμπτο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος.
Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δίνουν το δικαίωμα στους συγκρατημένα αισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μπορεί να συνεχιστεί, έστω και αν αυτή δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά, και στους συντηρητικά σκεπτόμενους να θεωρούν ότι αυτό το οποίο γίνεται στο Χ.Α. τις τελευταίες συνεδριάσεις γίνεται περισσότερο υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών και λιγότερο από την επιστροφή ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, με ελεγχόμενες απώλειες έκλεισε χθες το βράδυ η Wall Street, πράσινα ταμπλό στις μεγάλες ασιατικές αγορές, ενώ ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures για την Ευρώπη.
Πλούσια η οικονομική ατζέντα σήμερα, καθώς μετά την ανακοίνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία (ανήλθε στο 7 έναντι εκτιμήσεων για 6,9) αναμένονται το ΑΕΠ της Ισπανίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη, ο πληθωρισμός για την ευρωζώνη και στις 17:00 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
Ανεξαρτήτως εξελίξεων, θεωρείται βέβαιο ότι όλα αυτά τα στοιχεία δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν τη στάση αναμονής των επενδυτών, καθώς τα κρίσιμα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από αύριο.
Έτσι, αύριο αναμένεται το ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας για το β' τρίμηνο, αλλά και η νομισματική επιτροπή της Fed που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν την Πέμπτη η Bank of England και η ΕΚΤ.
Επιστρέφοντας στο στενότερο πλαίσιο του ελληνικού χρηματιστηρίου, τεχνικά ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα από τις 303 μονάδες για τον FTSE Large Cap και πάνω από τις 884 για τον Γενικό Δείκτη, σημεία-κλειδικά που θα σηματοδοτήσουν την έξοδο των δύο βασικών δεικτών από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.
Στα επιμέρους, με ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά των μετοχών για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ, αφού στην περίπτωση του πρώτου η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παραχώρηση της 12ετούς αδείας των Κρατικών Λαχείων στην κοινοπραξία των ΟΠΑΠ-Intralot-SGI και η προγραμματισμένη για αύριο, εκτός απροόπτου, υπογραφή της σύμβασης στο ΤΑΙΠΕΔ ανοίγουν τον δρόμο για τη μεταβίβαση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε., αν δεν υπάρξουν και νέες ενστάσεις.
Στην περίπτωση του ΟΤΕ, ίσως αξίζουν αναφορά οι φήμες που κάνουν τον γύρο της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες η Deutsche Telekom θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει το τελευταίο ποσοστό που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον οργανισμό τηλεπικοινωνιών.
Χαμηλότερα του 25άρη, ακόμα μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση αναμένεται για τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς αυτές συνεχίζουν να θεωρούνται σηματωροί για τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση.