Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Η υπέρβαση των 850-860 μονάδων στη συνεδρίαση της Παρασκευής δημιουργεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα. Ζητούμενο η αύξηση των ημερήσιων πρωταγωνιστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Θετικές παρακαταθήκες άφησε η συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς μετά από καιρό ο Γενικός Δείκτης έκανε μια ανοδική υπέρβαση όσον αφορά το στοιχειωμένο επίπεδο των 850 μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Δείκτης είχε υπερβεί άλλες δύο φορές τις 850 μονάδες την 1η/7 με κλείσιμο στις 851,42 μονάδες και στις 8/7 με κλείσιμο στις 858,4 μονάδες, αλλά υποχώρησε εντονότατα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Θετικότερο απ' την υπέρβαση των 850 μονάδων για τον Δείκτη ήταν το κλείσιμό του ψηλότερα και των 860 μονάδων, αλλά και η επιστροφή δεικτοβαρών μετοχών-σηματωρών σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Αυτά όλα θα παραμείνουν χωρίς ιδιαίτερη σημασία καθώς όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι χωρίς σημαντική αύξηση του τζίρου η ανοδική αντίδραση δεν θα πάει μακριά.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου ξεχώρισε το -3,32% για τον ιαπωνικό Nikkei, το οποίο ήταν αποτέλεσμα των σεναρίων για αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων που φέρεται να συζητά ο πρωθυπουργός Άμπε. Τα futures δείχνουν ότι με ελεγχόμενα κέρδη θα ξεκινήσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ασφαλώς η αγορά είναι δέσμια των χαμηλών συναλλαγών και της έλλειψης ειδησεογραφίας, αφού παραμένει ανοικτό ακόμα το θέμα του ΟΠΑΠ, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική επιχειρηματική είδηση τέτοια που να μπορεί να επαναφέρει τους αγοραστές στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με δεδομένο ότι μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί για δύσκολο φθινόπωρο, τονίζοντας ότι η επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα ίσως να είναι και η πιο δύσκολη μέχρι τώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων για να κινηθεί σχετικά ψηλότερα πριν επιστρέψουν δριμύτατες οι επιφυλάξεις του φθινοπώρου.

Από τις μετοχές του 25άρη, επέστρεψαν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, ενώ παραμένουν ανοδικά Σωληνουργεία Κορίνθου, Eurobank Properties, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Folli Follie Group και ΜΕΤΚΑ.

Παραμένει ζητούμενο η συναλλακτική αφύπνιση στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με όσο το δυνατόν περισσότερους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v