Σε μία συνεδρίαση που λίγο μετά το μέσον οι πωλητές έδειχναν να "παίρνουν το πάνω χέρι", οι αγοραστές επέστρεψαν στο τελευταίο ημίωρο και μέσω των τελικών δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, επιβεβαιώνοντας όλα τα προηγούμενα σχόλια που μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι "σε μία ρηχή Αγορά με ελάχιστους τζίρους, αρκούν ελάχιστες εντολές σε Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να δώσουν κατεύθυνση προς την μία ή την άλλη πλευρά".
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 11.30 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και στις 13.44 "έβλεπε" το χαμηλό ημέρας των 831,74 μονάδων.
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε αργή, έως και βασανιστική, επαναδραστηριοποίηση των λίγων αγοραστών και στις 16.37 ο Δείκτης περνούσε ξανά σε θετικό πρόσημο. Η υποχώρηση της ΕΕΕ από το μέχρι στιγμής υψηλό και οι νέες πωλήσεις στον ΟΠΑΠ, έφεραν τον Δείκτη, στις 17.00, στις 839,48 μονάδες (-0,21%). Όμως οι δημοπρασίες "δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη" και ο Δείκτη βρέθηκε να κλείνει στο υψηλό ημέρας και στις 843,55 μονάδες με κέρδη 0,26%.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Μέτκα, Eurobank Properties και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων.
Από τους τίτλους του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΥΔΑΠ (αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 5,83 ευρώ), ενώ δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Motor Oil.
Περιττό να αναφερθεί ότι μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να έδωσε κάποιες μικροεκπλήξεις, όσον αφορά την εξέλιξη της πορείας του Δείκτη, όμως δεν επεφύλαξε εκπλήξεις όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο σημερινός τζίρος των 27,2 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ, ΜΟΗ), ήταν ο τρίτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 15/7 (24,658 εκατ.) και 24/7 (17,346 εκατ.).
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η Αγορά δείχνει εγκλωβισμένη στην συναλλακτική απαξίωση, που ταλαιπωρεί το Χ.Α. εδώ και πολλές συνεδριάσεις, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.
Άλλωστε αυτό είναι από τα χαρακτηριστικά που "επισκέπτονται" την εγχώρια Αγορά τα περισσότερα Καλοκαίρια.
Παρά το γεγονός ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα κινηθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, η τεχνική εικόνα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, παραπέμπει σε μάλλον αρνητικά συμπεράσματα, για αρκετούς λόγους όπως:
Η παραμονή κοντά στα πρόσφατα χαμηλά, παρά το σχετικά ήρεμο πολιτικό κλίμα.
Η αδυναμία υπέρβασης των 850 μονάδων, που τείνουν να γίνουν σημείο αναφοράς.
Και τρίτον η απομάκρυνση από την χρονική περίοδο αισιοδοξίας, που μοιάζει να έκλεισε τον περασμένο Μάιο.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην συντήρηση της αρνητικής διάθεσης που μοιάζει να διακατέχει την συντριπτική πλειονότητα των ενεργών παικτών.
Πολλή μεγάλη σημασία αποκτούν οι συνεδριάσεις του Αυγούστου, αφ΄ενός για το αν θα επαναληφθεί το κατά εποχές επαναλαμβανόμενο "Καλοκαιρινό ράλι" και αφ΄ετέρου διότι οι Φθινοπωρινοί μήνες αναμένεται να φέρουν στην επιφάνεια μία σειρά από αβεβαιότητες, τόσο διεθνείς όσο και εγχώριες, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές.
Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της AtticaWealthManagement, αν το τέλος του Καλοκαιριού βρει τον Γενικό Δείκτη στα τρέχοντα ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, δεν αποκλείεται τον Σεπτέμβριο να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο οι πωλητές.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα και σημαντικές πιέσεις στον Nikkei έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, επιφυλακτικό ξεκίνημα στην Wall Street, διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δεκαεπτά Ιταλικών Τραπεζών προχώρησε χθες μετά το κλείσιμο των Ευρωπαϊκών Αγορών ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor's. Οι μόνοι μεγάλοι Τραπεζικοί οργανισμοί που "σώθηκαν" από την υποβάθμιση είναι οι Intesa San Paolo και Unicredit.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι "στο τέλος του 2013 το ΑΕΠ της Ιταλίας θα έχει συρρικνωθεί κατά 9% μέσα σε έξι χρόνια στο ίδιο χρονικό διάστημα οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 25%, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο του 2007". Ο Standard & Poor's, τέλος επισημαίνει ότι "δεν αναμένει να υπάρξεισημαντική αντιστροφή της κατάστασης μέσα στο 2014".
Σε επίπεδα ανώτερα των προσδοκιών διαμορφώθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo. Διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 106,2 ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - έβλεπαν 106,1. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης Ifo είχε αγγίξει το 105,9. Επισημαίνεται ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία ενισχύεται για τρίτο συνεχή μήνα.
Βαθαίνει η πιστωτική κρίση για τον Ιδιωτικό κλάδο της Ευρωζώνης καθώς η χορήγηση δανείων μειώθηκε τον Ιούνιο και μάλιστα περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, τα δάνεια προς τον Ιδιωτικό κλάδο Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 1,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν μείωση κατά 1,1%. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία σημείωσε πτώση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά σε δυο χρόνια, ωστόσο παραμένει πολύ υψηλό, στο 26,26%, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ine). Χάρη στα συμβόλαια που υπεγράφησαν για την τουριστική περίοδο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 225.200 άτομα κατά το τρίμηνο αυτό και οι άνεργοι είναι σήμερα 5.977.500, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6 εκατομμυρίων.
H EKT μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο έκτακτων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης, ανέφερε σήμερα τοΔΝΤ.
Το ΔΝΤ δεν αναμένει ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας το 2014. Σε έκθεση αξιολόγησης των 17 Κρατών-Μελών που μοιράζονται το Ευρώ, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι προσπάθειες βελτίωσης των Δημόσιων οικονομικών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης έως και 1,25% φέτος. Ως αποτέλεσμα, η πρόβλεψη είναι ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος στη σειρά, εμφανίζοντας συρρίκνωση της οικονομίας της κατά ένα επιπλέον 0,6% πριν επιστρέψει σε ανάπτυξη 0,9% το 2014.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αυξήσουν τις θέσεις τους στις μετοχές, μετά την υποχώρηση στις χρηματιστηριακές Αγορές σε όλο τον Κόσμο τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά προσθέτουν ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθούν στις μετοχές των εταιρειών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην εγχώρια Ευρωπαϊκή οικονομία, από ό,τι στις αναδυόμενες Αγορές.
Η JPMorgan έκλεισε την "underweight" θέση της στον κλάδο των Ορυχείων πριν περίπου ένα μήνα, με το επιχείρημα ότι αυτό το trade ήταν πλέον "υπερ-συνωστισμένο", καθώς οι μετοχές του κλάδου έχασαν σημαντικό έδαφος λόγω ενδείξεων οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα. Ωστόσο, ο οίκος παραμένει προσεκτικός σχετικά με τις μετοχές του κλάδου των Χημικών και των Καταναλωτικών Αγαθών λόγω της έκθεσής τους σε πιθανή επιβράδυνση στις αναδυόμενες Αγορές και όπως τονίζει, συνεχίζει να προτιμά την Ευρώπη.
Η Citi από την πλευρά της εκτιμά ότι σύντομα η ροή των κεφαλαίων προς τις μετοχές θα επανέλθει σταδιακά, στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια, εις βάρος της Αγοράς ομολόγων, καθώς οι σταθμισμένες με το ρίσκο αποδόσεις, βελτιώνονται για τις μετοχές.
Παραμένουμε "bullish" και θα αγοράσουμε σε οποιαδήποτε βουτιά της αγοράς, αναφέρει. Η Citi είναι "overweight" στις Τράπεζες, στις Πρώτες Ύλες, τα Τρόφιμα και τα Ποτά, την Υγειονομική Περίθαλψη και τα Ταξίδια και την Αναψυχή. Έχει "underweight" θέση σε κλάδους όπως τα Χημικά, τις Κατασκευές και το Λιανικό Εμπόριο.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, άλμα σημείωσαν τον Ιούνιο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών λόγω της υψηλότερης ζήτησης για αεροσκάφη, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι συνολικές παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,2% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 244,5 δισ. δολ. τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα Κυβερνητικά στοιχεία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 1,7%.
Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 7.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική Αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 343.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 340.000 αιτήσεις. Στην προηγηθείσα εβδομάδα είχαν κατατεθεί 336.000 αιτήσεις.
Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα
Η Ελλάδα χρειάζεται μία ελάφρυνση από τα χρέη της προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα, παραδέχεται τώρα η Deutsche Bank, με τελευταία της έκθεση, με την οποία απομακρύνεται από τη γραμμή που τηρούσε έως τώρα. Τονίζει, όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο πριν από τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Δεν βρίσκουν λόγους να επιτρέπουν την συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επαγγελματίες του χώρου, πλην ίσως της σχετικής κινητικότητας που καταγράφεται σε περιορισμένο αριθμό επιμέρους τίτλων.
Καθίσταται πασιφανές ότι στην παρούσα φάση και με τις πηγές αβεβαιότητας για την Ελληνική οικονομία να είναι αρκετές, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με ταυτόχρονη απουσία επενδυτών (ξένων funds) που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η Αγορά έχει βαλτώσει. Και ως γνωστόν ο παρατεταμένος χαμηλός όγκος συναλλαγών είναι σημαντικά χειρότερος ακόμα και από μια ανεξέλεγκτη πτώση, καθώς η τελευταία μπορεί να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά αγοραστών. Έτσι το Ελληνικό Χρηματιστήριο βαδίζει στην επόμενη ημέρα η οποία θεωρητικά είναι άγνωστη. Στα σχέδια των επενδυτών έχουν εισέλθει και οι Γερμανικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο μήνες. Η αναμονή είναι συνήθως αρνητικός παράγοντας στη διαμόρφωση χρηματιστηριακών δεδομένων.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και σε αντίθεση με την Εθνική που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, αλλά ανέκαμψε σημαντικά από το χαμηλό ημέρας των 2,47 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε μόνιμα στο "συν" μετά τις 16.07, ενώ στην μετοχή της Πειραιώς "ανέλαβαν τα ηνία οι αγοραστές" μετά τις 14.10.
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6860 ευρώ με απώλειες 2% και όγκο 1367111 τεμ. της Εθνικής στα 0,6020 ευρώ (-11,47%) και συναλλαγές 903821 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,3970 ευρώ (+5,87%) και συνολικό όγκο 2963278 τεμ.
Στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της ΕΕΕ που επέστρεψε (σε κλείσιμο) υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 19,00 ευρώ, καθώς οι αγοραστές έκαναν αισθητή την παρουσία τους μετά τις 16.06.
Σε "hold" από "reduce" αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Coca Cola Hellenic η IBG, λόγω της υποχώρησης της μετοχής, ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο των 20,5 ευρώ. Παράλληλα, σημειώνει ότι περιμένει μέτρια απόδοση της εταιρείας στο β' τρίμηνο, που ανακοινώνεται στις 8 Αυγούστου. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η CCH θα ανακοινώσει συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 119 εκατ. ευρώ στο Q2, μειωμένα κατά 6,6% σε ετήσια βάση.
Διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων και έκλεισε με οριακές απώλειες ο τίτλος του ΟΤΕ.
Η Ρουμανική Κυβέρνηση αποφάσισε εκ νέου την πώληση του ποσοστού 45,99% της θυγατρικής του ΟΤΕ, Romtelecom, που ελέγχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Τις μετοχές ελέγχει το υπουργείο Κοινωνίας της Πληροφορίας, το οποίο και έλαβε την απόφαση πώλησης. Η πώληση θα ολοκληρωθεί μετά την επιλογή συμβούλων από το Υπουργείο, τονίζουν τα δημοσιεύματα.
Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο της Motor Oil. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 6,90 ευρώ.
Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών και 11 τίτλοι έκλεισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.
Μεταξύ 0,8300 και 0,8850 ευρώ, ταλαιπωρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος της ΕΒΖ. Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης υπέβαλε σήμερα, στον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, Νίκο Μαράτο, ο πρόεδρος της εισηγμένης, Χρυσόστομος Γερούκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διαρκείς παλινωδίες στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο κ. Γερούκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι τα 2,5 από τα 3,5 χρόνια, που βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας, τα "χέρια" του ήταν ουσιαστικά δεμένα και, πλέον, δεν μπορούσε να συνεχίσει να διοικεί την ΕΒΖ υπό αυτές τις συνθήκες. Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει φαίνεται ότι ήταν το διαφαινόμενο ναυάγιο στον διαγωνισμό για την πώληση του 82,33% της ΕΒΖ στη Γαλλική "Cristal Union".
Οι εν δυνάμει εξελίξεις με την Wind, επανέφεραν τους αγοραστές στην Forthnet, ενώ κινητικότητα σημειώθηκε σε Ιντρακόμ, Ιατρικό, Λούλη και MLS (στα 2,80 ευρώ άλλαξαν χέρια 50000 τεμ., όχι "πακέτο").
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τα Πλ. Θράκης, πέμπτη θετική συνεδρίαση για την Alco, με την είσοδο της Neon Energy να ενδυναμώνει την τάση, ενώ χωρίς την παραμικρή αντίρρηση ο ΟΛΘ αποδεικνύεται ο τίτλος με την σοβαρότερη συμπεριφορά στο Χ.Α. (!)
Από την άλλη, πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της Τρ. Αττικής.
---ΧΠΑ
Σταθεροποιητική συνεδρίαση, με νέα μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (4.722 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του Αυγούστου υποαπέδωσε σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας περαιτέρω το premium στο 0,35%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.541 - 1.058 Αυγούστου, 483 Σεπτεμβρίου και 0 σειράς Οκτωβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 287,75) κινήθηκαν μεταξύ 285 και 290,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.000 ΟΤΕ, 10.100 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (344), ΔΕΗ (489), Alpha Bank (954), Εθνική (991), Πειραιώς (465), ΟΠΑΠ (144), Eurobank (213), Ελλάκτωρα (132), Τέρνα Ενεργειακή (461).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μικρή βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν συνολικά 810 δικαιώματα (375 calls και 435 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 47%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.427.706 τεμ.), Εθνική (2.632.197 τεμ.).