Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η "ταλαιπωρία" στη Σοφοκλέους

Παραμένει σε στενό εύρος διακύμανσης επί 22 συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο. Σε "καλοκαιρινά" επίπεδα και σήμερα ο τζίρος. Σημαντικά κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και ΕΛΠΕ.

Συμπληρώθηκαν 22 ολόκληρες συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος περίπου 58 μονάδων. Πιο συγκεκριμένα το υψηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 8/7 (858,4 μονάδες) και το χαμηλότερο στις 15/7 (800,91 μονάδες).

Πρόκειται για ιδιαίτερα παρατεταμένη περίοδο συσσώρευσης που συνδυάζεται, κατά κύριο λόγο, με τζίρους απελπισίας και η οποία νομοτελειακά θα ολοκληρωθεί με κίνηση εκτόνωσης, η οποία πιθανότατα θα συνοδευτεί και με αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου.

Όμως μία προσεκτικότερη ματιά, θα διακρίνει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πολλούς λόγους να κωλυσιεργεί στα παρόντα επίπεδα και μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μίνι επιτυχία του που δεν έχει διολισθήσει χαμηλότερα.

Αν συνυπολογιστούν, ο σημαντικός εγκλωβισμός κεφαλαίων στις Τραπεζικές ΑΜΚ, όπου εξαιρουμένης της Alpha Bank, στις υπόλοιπες περιπτώσεις το άθροισμα της τιμής μετοχών και warrants, δεν δίνει την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ.

Όλες οι διερευνητικές επαφές των hedge funds με Ελληνικές εταιρείες για την ώρα μένουν στα χαρτιά και ουσιαστικές τοποθετήσεις δεν υφίστανται σε Ελληνικές μετοχές. Η απουσία τέτοιων επενδυτών αφενός οφείλεται στην έλλειψη "μεγάλων" εταιρειών – στις οποίες θα ήθελαν να συμμετάσχουν- αφετέρου στο άσχημο track record (ιστορικό αποδόσεων) των προηγούμενων επενδύσεων στην Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο παίζει η "ρηχότητα" της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς και βέβαια η επιστροφή των αρνητικών σεναρίων που προειδοποιούν για δύσκολο Φθινόπωρο της Ελληνικής οικονομίας, μετά τις Γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Με την ύφεση να καλπάζει, την ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο της μεταπολίτευσης και την ρευστότητα δυσεύρετη, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς μοιάζει να είναι χαμένο από πλευράς κερδοφορίας για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες, ενώ δεν φαίνεται να έχει καλύτερη τύχη και το τρίτο (!) Βεβαίως, κάποιες θετικές εξαιρέσεις από τους "συνήθεις υπόπτους" θα πρέπει να αναμένονται χωρίς όμως αυτό να αλλάζει θεαματικά τα αρνητικά, τελικά, συμπεράσματα.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς επισημαίνουν ότι στο Κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται βιαστικά και υπό το κράτος πίεσης και πανικού. Μέσα στους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ούτε έναν ούτε δύο, αλλά δέκα φόρους, συνολικού λογαριασμού που ανάλογα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ και για άλλους δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και τα 10 δισ ευρώ (!)

Δηλαδή η Κυβέρνηση θα ζητήσει από ασθενή που πάσχει από χρόνια αναιμία να "γίνει αιμοδότης". Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί άραγε, τις επιπτώσεις ακόμα μίας φοροεπιδρομής, σε μία Αγορά όπου η ρευστότητα αποτελεί "σπάνιο είδος";

Την ίδια ώρα οι όποιες εξαγγελίες και χρονοδιαγράμματα, όσον αφορά το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιβεβαιώνουν τα "γονατογραφήματα" του πρόσφατου παρελθόντος (!)

Ας επισημανθεί επίσης ότι η ταξινόμησή του Χ.Α. στις αναδυόμενες Αγορές δεν το ευνοεί καθώς σημειώνεται αποεπένδυση, διεθνώς, σε αυτές τις Αγορές, ενώ το Χ.Α. επιπλέον αδυνατεί να διαμορφώσει πειστικό "growth story" για το εγγύς μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενεργοί παίκτες δείχνουν να έχουν κουραστεί σε μία Αγορά που εδώ και πολύ καιρό κινείται με μοναδικό "καύσιμο" τις προσδοκίες που παραμένουν προσδοκίες.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναζητεί νέα δεδομένα και συγκεκριμένα αυτά που θα συμβάλουν στην βελτίωση της πραγματικής οικονομίας. Η περίοδος των προσδοκιών φαίνεται ότι έφθασε προς το τέλος της. Οι επενδυτές αναμένουν να έρθει η εποχή της αποτελεσματικότητας και κυρίως τα λόγια να μεταμορφωθούν σε έργα.

Απόλυτα αρνητικά παραμένουν τα μηνύματα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν για την μετά των Τραπεζικών ΑΜΚ εποχή.

Σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ το μέσο επιτόκιο προς Επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 6% ενώ το μέσο επιτόκιο για χορηγήσεις προς ελεύθερους επαγγελματίες προσεγγίζει το 8%. Υπʼ αυτές τις συνθήκες σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος τονίζει ότι το υψηλό κόστος χρήματος για τις Επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, καθιστούν ασύμφορο το επιχειρείν στη Χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα διενεργηθούν σειρά τηλεδιασκέψεων των μεγάλων Τραπεζών με την BlackRock προκειμένου η τελευταία να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα προβληματικά δάνεια και να προχωρήσει εν συνεχεία σε προτάσεις.

Απόλυτα συντεταγμένη με την μίζερη Ελληνική πραγματικότητα και η πρόσφατη έρευνα από το "Ευρωβαρόμετρο" (Η κοινοτική δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα Κράτη Μέλη της ΕΕ την Άνοιξη και ειδικά στην Ελλάδα την περίοδο 11-25 Μαϊου) η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: To 90% των Ελλήνων τείνουν να μην εμπιστεύονται την Κυβέρνησή τους, ενώ ανάλογη άποψη για το Κοινοβούλιο της Χώρας έχει το 89% των συμπολιτών μας.

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 62% των Ελλήνων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της Χώρας θα επιδεινωθεί. Παράλληλα, το 68% των Ελλήνων θεωρούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη σε ότι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην Αγορά εργασίας. Την ίδια ώρα, το 68% των Ελλήνων δηλώνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα.

Μετά από όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν είναι επιτυχία του Χ.Α. που δεν έχει υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα;

Από εκεί και πέρα, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να μην έδωσε νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου, όμως αν από τα συνολικά 30,7 εκατ. αφαιρεθούν τα 8,5 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ), τότε με σχετική βεβαιότητα μπορούμε να συζητάμε για την χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών στο τρέχον έτος.

ΣΓια όσους παρακολουθούν τον Γενικό Δείκτη, μέσα στα πρώτα 32 λεπτά τα είδαν όλα, καθώς ο Δείκτης "είδε" τόσο το χαμηλό ημέρας των 839,53 (10.34), όσο και το υψηλό ημέρας των 853,4 μονάδων (11.02). Στη συνέχεια, άλλαξε πρόσημο μόνο 18 φορές και τελικά έκλεισε στις 842,33 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02%.

Δεν έλειψαν οι μικροεκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας τους Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Ελ. Πετρέλαια.

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν "είδαν" το "κόκκινο" καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank Properties.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το μαρτύριο της σταγόνας" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για όσους συμμετέχουν, ή για όσους είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν, τα ημερήσια δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., τονίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.
 
Ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει κάποια μικρή κινητικότητα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Qatar Petroleum International, Forthnet - Fine Life Group LTD), στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ συνεχίζεται η συσσώρευση και το υποτονικό κλίμα.
 
Εννοείται ότι η εικόνα των, πολλών, τελευταίων συνεδριάσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί και θα ακολουθήσει κίνηση εκτόνωσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
 
Η Αγορά έχει σαν πρώτο ζητούμενο την υπέρβαση των 850 μονάδων, προκειμένου να "βρει έδαφος" η συγκρατημένη αισιοδοξία.
 
Αντίθετα, σε περίπτωση επικράτησης του αρνητικού σεναρίου, οι 800 μονάδες δεν θα αντέξουν στην πίεση, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει προς τις 740 μονάδες.
 
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια ας συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής και αυξημένης ρευστότητας, περιμένοντας την επόμενη σημαντική κίνηση απεγκλωβισμού του Δείκτη.  

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σαφώς ηπιότερος ο θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά το χθεσινό νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500. Το συγκρατημένα θετικό κλίμα στο NYSE διατηρείται από ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων με τις DuPont, Travelers, United Technologies, Lockheed Martin, CIT Group, Netflix και Texas Instruments να ξεχωρίζουν σήμερα.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, οι Αγορές κινήθηκαν στην εκτίμηση πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας θα λάβουν νέα αναπτυξιακά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς το Πεκίνο άφησε να εννοηθεί πως δεν θα επιτρέψει μια "ανώμαλη προσγείωση". Η διάθεση ανάληψης ρίσκου βελτιώθηκε σημαντικά στον απόηχο της δήλωσης που φέρεται να έκανε ο Κινέζος Πρωθυπουργός Li Keqiang πως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας πρέπει να παραμείνει πάνω από 7%. Την είδηση μετέδωσε το ελεγχόμενο από την Κινεζική Κυβέρνηση ειδησεογραφικό πρακτορείο "Beijing News".
 
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, μεγαλύτερη ενίσχυση της ανεργίας στον Ευρωπαϊκό Νότο βλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 40 οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι καταλήγουν ότι το ποσοστό της ανεργίας σε Ελλάδα και Ισπανία θα παραμείνει πάνω από το 27% μέχρι και το 2015.
 
Οι Χώρες της Περιφέρειας μπορεί να εμφανίζουν πρόοδο στα δημοσιονομικά μεγέθη τους (μείωση ελλειμμάτων), αλλά οι εξελίξεις στις επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών δεν είναι θετικές. Η Ελλάδα, ειδικότερα, υστερεί σε σχέση με τις άλλες Χώρες της Περιφέρειας. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση της Deutsche Bank με τίτλο “Focus Europe - Peripheral Vision”.
 
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η καθαρή επένδυση (καθαρός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) σε όλες τις Χώρες της Περιφέρειας μειώνεται και θα παραμείνει αρνητική σε σχέση με το ΑΕΠ τα επόμενα 5 χρόνια. Ο δείκτης αυτός είναι το βαρόμετρο για την παραγωγική διαδικασία και η πρόβλεψη αυτή προοιωνίζεται δύσκολη πορεία για την οικονομία. Επιπλέον, τα ισοζύγια πληρωμών (σ.σ. η διαφορά των χρημάτων που μπαίνουν και βγαίνουν από κάθε Χώρα) βελτιώνονται αλλά η Ελλάδα παραμένει σε αρνητική θέση.
 
Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα σε τρία μέτωπα, σημειώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank. Πρώτον, την αμφισβητούμενη πολιτική σταθερότητα που απαντάται ταυτόχρονα σε πολλά από τα Κράτη της Περιφέρειας, από την Πορτογαλία, μέχρι την Ιταλία. Δεύτερον, τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ σε ότι αφορά τη νομισματική της πολιτική και τρίτον, τα "stress tests" που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Tραπεζική Aρχή (EBA).
 
"Υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία οι λογικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν, ιδιαιτέρως όσον αφορά στα προβλήματα της Ευρωζώνης. Είναι προφανές πως η ζώνη του ευρώ έχει 'κολλήσει' σε μια κρίση που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εκτός πάσης πρόβλεψης και ελέγχου – πλέον – καλπάζουσα ανεργία, ιδίως στη Νότια Ευρώπη. Είναι επίσης προφανές πως η προσπάθεια τιθάσευσης των Δημοσίων ελλειμμάτων και η εμμονή σε μια πολιτική αποπληθωρισμού δεν προσφέρει καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα, παρά μόνον οδηγεί σε περισσότερες χρεοκοπίες των ήδη υπερχρεωμένων Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων των 'προβληματικών' Ευρωπαϊκών οικονομιών. Συνεπώς πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση. Μια λύση που ενδεχομένως και να περιλαμβάνει, για κάποιες Χώρες όπως η Ελλάδα, ακόμα και την αποχώρηση από το ευρώ". Αυτή την άποψη υποστηρίζει, με άρθρο του στους Financial Times, ο κ. Χανς Βέρνερ Ζιν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου (Ifo Institute).
 
Αφήνοντας την Γηραιά Ήπειρο για τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, θα προχωρήσει το Σεπτέμβριο στην μείωση  των μηνιαίων αγορών χρεογράφων στα $65 δισ. από τα $85 δισ., σύμφωνα με ένα αυξανόμενο αριθμό αναλυτών που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Την εκτίμηση αυτή έκαναν οι μισοί από τους αναλυτές που μετείχαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 18 ως τις 22 Ιουλίου, έναντι ποσοστού 44% στην έρευνα του περασμένου μήνα. Κανένας από τους 54 οικονομολόγους δεν αναμένει να ξεκινήσει η επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τις 30 – 31 Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της FOMC.
 
Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, όπως τις προσμετρά η επίσημη υπηρεσία Federal Housing Finance Agency, αυξήθηκαν 0,7% τον Μάιο από τον Απρίλιο και 7,3% στο 12μηνο. Ο δείκτης τιμών οικιών που απαρτίζει η FHFA διαμορφώθηκε έτσι 11,2% χαμηλότερα από το ζενίθ του Απριλίου 2007 και στα ίδια επίπεδα με του Ιανουαρίου 2005.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Δεν έχουν να δηλώσουν τίποτα καινούργιο όσοι παράγοντες της εγχώριας Αγοράς παραμένουν "εντός των τειχών", φροντίζουν όμως να επισημάνουν ότι οι Αγορές ποτέ δεν πάνε διακοπές και το Φθινόπωρο προοιωνίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο με πολύ κομβικά γεγονότα για Ελλάδα και Ευρώπη.
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ίσως να μην ήταν τυχαίο ότι και οι τρεις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και αυτό να ήταν ένα "δοκιμαστικό" εν όψει κάποιων επόμενων συνεδριάσεων.
 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank, μετά τις 12.34 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, οι πωλητές φάνηκαν σχετικά ενεργητικότεροι μετά τις 16.58 και η μετοχή συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
 
Μετά τις 11.59, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, με τους πωλητές να γίνονται επιθετικότεροι μετά τις 16.47.
 
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και όσον αφορά τα warrants, αυτό της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7000 ευρώ (-3,45%) με συναλλαγές 1581057 τεμ. Της Εθνικής έκλεισε στα 0,6990 ευρώ με απώλειες 4,12% και όγκο συναλλαγών 169764 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,4050 ευρώ (-1,94%) διακινώντας 22087502 τεμ.
 
Φεύγοντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά μένοντας στον 25αρη, με επιθετικούς αγοραστές ξεκίνησε την συνεδρίαση η Τέρνα Ενεργειακή, όμως έμεινε, σχετικά, από δυνάμεις και έκλεισε σαφώς χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 3,03 ευρώ (+4,48%).
 
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της ΔΕΗ, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Βγαίνει από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι με υπέρβαση των 7,15 ευρώ, ενώ η αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 7,54 ευρώ.
 
Την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ και όχι να παραχωρήσει υπηρεσίες αποκάλυψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όταν επισκέφτηκε τα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς και συμμετείχε στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Το τελικό -1,06% του τίτλου δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι ελάχιστα, πλέον, πιστεύει η Αγορά, από Κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (!)
 
Χαμηλότερα του FTSE25, δεν κατόρθωσε να κάνει το 7Χ7 η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το έκανε όμως η ΝΕΛ (!)
 
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Άλφα Γκρίσιν, με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ η γνωστοποίηση των όρων της ΑΜΚ έφεραν ασφυκτικές πιέσεις στην Dionic που έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά.
 
"Ξεφουσκώνει" άτσαλα η Revoil συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη έντονα πτωτική συνεδρίαση, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος του Δρομέα, μετά τις έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
 
Τέλος, η Αγορά σήμερα έμαθε τον νέο μέτοχο της Forthnet. Πιο συγκεκριμένα, έμμεση συμμετοχή ύψους 27,04% απέκτησε στη Forthnet η εταιρεία Fine Life Group LTD που ανήκει στον κ. Foto Pittadji. Η Fine Life Group LTD ελέγχει το ποσοστό στην εισηγμένη μέσω θυγατρικών και απέκτησε το 25,73% της Forthnet από τη Cyrte Investments GPI B.V. Το -5,05% της μετοχής, δείχνει την μάλλον επιφυλακτική υποδοχή των μετοχικών εξελίξεων από την Αγορά.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας μικρής ανόδου, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη νέα βύθιση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.583 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του Αυγούστου με σχετικά καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησε το premium στο 1,11%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.162 - 1.811 Αυγούστου, 349 Σεπτεμβρίου και 2 σειράς Οκτωβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 288,75) κινήθηκαν μεταξύ 287,25 και 294 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.500 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (662), ΔΕΗ (751), ΓΕΚ (104), Alpha Bank (1.406), Εθνική (1.036), Πειραιώς (498), Ελ. Πετρέλαια (147), ΟΠΑΠ (282), Jumbo (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, συρρίκνωση εμφάνισε και η ημερήσια δραστηριότητα στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 όπου άλλαξαν χέρια συνολικά 487 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (413 calls και 74 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε σταθερή περί του 46%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.427.706 τεμ.), Εθνική (2.512.561 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v