Όταν μία Αγορά, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας σημειώνει τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους, αυτή η αγορά πραγματικά δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά πράγματα.
Ατασική Αγορά, συναλλακτικά απονευρωμένη, με τον Δείκτη να κλείνει κοντά στο υψηλό ημέρας, ελέω των τελικών δημοπρασιών.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και ξεκινώντας από τον τζίρο, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το 2013, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/7 (24,658 εκατ.).
Αν μάλιστα από τα σημερινά 29,1 εκατ. αφαιρεθούν τα 4,6 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ), τότε η απαισιοδοξία, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, μάλλον περισσεύει (!)
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ήταν τόσο έντονο το ενδιαφέρον από την αρχή της συνεδρίασης, που χρειάστηκαν ολόκληρα 48 λεπτά για να συμπληρωθεί, σε αξία συναλλαγών, το πρώτο εκατομμύριο (!)
Από εκεί και πέρα, ο Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 830,28 (12.05) και υψηλό τις 845,22 (14.43), άλλαξε 16 φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 836,85 (-0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 842,16 μονάδες με κέρδη 0,62%.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Μέτκα, ΟΛΠ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ, και Τέρνα Ενεργειακή.
Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank Properties, ενώ δεν "είδε" καθόλου το "πράσινο" η μετοχή της Frigoglass.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδο κλεισίματος, διαπραγματεύεται σταθεροποιητικά μέσα στο εύρος διακύμανσης των 850 με 800 μονάδων με δυο ίσως μικρές "παρασπονδίες", επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Διαγραμματικά ζητούμενο είναι η κατεύθυνση της επόμενης διάσπασης καθώς κατά την μεν ανοδική ο επόμενος στόχος θα ορίζεται στη ζώνη αντίστασης των 920 με 935 μονάδων ενώ κατά τη καθοδική διάσπαση το πτωτικό κύμα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο με την ισχυρή ζώνη στήριξης των 760 με 735 μονάδων.
Η επιβεβαίωση της κατεύθυνσης θα ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό μόνο με την αποτύπωση ενός σημαντικού σε τζίρο συναλλαγών candlestick πλήρως δημιουργημένο πάνω από τις 850 μονάδες (Low >850 μονάδων -ανοδικό σενάριο) ή κάτω από τις 800 μονάδες (Hi < 800 μονάδων -καθοδικό σενάριο).
Προς το παρόν η ανθεκτικότητα της περιοχής στήριξης των 800 με 788 μονάδων σε συνδυασμό με την επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από το βραχυχρόνιο σημείο κλειδί των 820 μονάδων μας προϊδεάζει, μερικώς, για την πραγματοποίηση του ανοδικού σεναρίου με άμεσο στόχο το όριο των 900 μονάδων.
Ισχνή βραχυχρόνια πλαγιανοδική κίνηση πραγματοποιεί ο FTSE25 κοντά στα χαμηλά του μεγάλου καθοδικού κύματος, που ξεκίνησε από τα μέσα Μαΐου και τις 410 μονάδες. Σημαντικοί από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης είναι και οι τρεις πυθμένες κοντά στο επίπεδο στήριξης των 270 μονάδων αυξάνοντας τη βαρύτητα της γραμμής στήριξης.
Η συνεχόμενη διακράτηση του εν λόγω επιπέδου θα βάλει τις βάσεις για μια ανοδική ανάταση προς την αρχική περιοχή αντίστασης των 310 με 305 μονάδων. Περιοχή, από όπου διέρχεται και ο μακροπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 200 ημερών (312 μονάδες).
Από εκεί και έπειτα όμως ο δείκτης FTSE 25 για να μπορέσει να εισέλθει πάνω από τις 310 και να απειλήσει τις 325 με 330 μονάδες θα χρειαστεί όχι μόνο κάποιον θετικό καταλύτη αλλά και σημαντική αύξηση στο τζίρο συναλλαγών με διάχυση στο σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
"Πράσινα" ταμπλώ στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μικτά πρόσημα και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street. Σημαντικά κέρδη για τον χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ασία, Με εναλλαγές πρόσημων κινήθηκαν οι Ασιατικοί δείκτες, έπειτα από το αποτέλεσμα των Ιαπωνικών εκλογών και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας την Παρασκευή να καταργήσει τους ελέγχους στα επιτόκια δανεισμού των Τραπεζών.
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, η GS εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης, οι συζητήσεις για το οποίο θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο.
Ανοδικές τάσεις στο Δημόσιο χρέος των Μελών της Ευρωζώνης καταγράφουν για το πρώτο τρίμηνο τα στοιχεία της Eurostat με την Ελλάδα να κατακτά και πάλι τη θλιβερή πρωτιά. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του Δημοσίου χρέους άγγιξε το 92,2% από 90,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη αύξηση του λόγου δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ καταγράφεται στην Ελλάδα (+24,1%), στην Ιρλανδία (18,3% ), στην Ισπανία (+15,2%), στην Πορτογαλία (+14,9%) και στην Κύπρο (12,6%). Στον αντίποδα η μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους καταγράφεται στη Λετονία (-5,1%) στη Λιθουανία (-1,9% ) και στη Δανία (-0,2%)
Το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας, άγγιξε το πρώτο τρίμηνο του 2013, το 160,5% του ΑΕΠ από 156,9% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και από 136,5% του ΑΕΠ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
H Γερμανική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά την ανάκαμψη του δεύτερου τριμήνου 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bundesbank. "Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης αρχίζουν να αυξάνονται", εντός των εκτιμήσεων, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank. Τον περασμένο μήνα η Bundesbank μείωσε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2013 στο 0,3% από το 0,4% και "έκοψε" τις προοπτικές για το 2014 στο 1,5% από το 1,9%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική οικονομία βελτιώθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο, καθώς ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Σικάγο Fed έδειξε άνοδο. Ο δείκτης που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα του Σικάγο βελτιώθηκε στο -0,26 από -0,37 τον Μάιο.
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 1,2% τον Ιούνιο στην Αμερικανική Αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης κτηματομεσιτών των ΗΠΑ, οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών μειώθηκαν στα 5,08 εκατομμύρια ακίνητα. Τον Μάιο είχαν πραγματοποιηθεί 5,14 εκατομμύρια μεταπωλήσεις (στο 12μηνο). Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη πτώση στις μεταπωλήσεις, της τάξης του 1,5% μετά την εκτίναξη 4,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ο ρόλος των Αμερικανικών Τραπεζών ως dealer στην Αγορά Εμπορευμάτων τίθεται επί τάπητος καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης αδειών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των σχετικών αδειών που δόθηκαν το 2003, οι οποίες επέτρεπαν στις Τράπεζες να αγοράζουν οι ίδιες πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και βιομηχανικά μέταλλα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, τις πραγματικές τάσεις της οικονομίας με βάση την εφαρμοζόμενη πολιτική της λιτότητας, αλλά και την εναλλακτική τροχιά που θα μπορούσε να ακολουθήσει υπό προϋποθέσεις, παρουσιάζει έκθεση του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη έκθεση υπό τον τίτλο "Η Ελληνική οικονομική κρίση και η εμπειρία της λιτότητας: μια στρατηγική ανάλυση", αναφέρεται πως εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 34% το 2016, αμφισβητώντας παράλληλα όλα τα σενάρια από ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάνουν λόγο για σημάδια ανάκαμψης από το 2014. Προβλέπει δε, συρρίκνωση του ΑΕΠ ως τις αρχές του 2016, χωρίς να είναι και σίγουρη η ανακοπή της ύφεσης μέχρι τότε.
Σε "έδαφος απαισιοδοξίας" και οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, που κρούει τον κώδωνα για την πιθανότητα η Γερμανία, μετά τις εκλογές της, να ασκήσει πολύ περισσότερες πιέσεις στην Ελλάδα για προσαρμογές, χωρίς υποχωρήσεις ακόμα και σε Ελληνικό αίτημα να μην ληφθούν μέτρα που θα καλύψουν ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό. Θεωρεί αμφίβολη, πλέον, την ανταπόκριση των πολιτών στα φετινά τους φορολογικά βάρη και εκτιμά ότι υπάρχουν τομείς στη γενική Κυβέρνηση όπου οι δαπάνες εξακολουθούν να κινούνται ανεξέλεγκτα.
Το σενάριο του "Grexit" επαναφέρει, στη σημερινή του στήλη στους Financial Times, ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Wolfgang Munchau, ισχυριζόμενος αυτή τη φορά πως οι εξελίξεις ενδεχομένως δίνουν στην Ελλάδα μια μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών σε σχέση με μόλις λίγους μήνες πριν. "Η Ελλάδα έχει σήμερα περισσότερες από μία επιλογές: είτε προχωρά εντός Ευρωζώνης σε χρεοκοπία (στάση πληρωμών) και προχωρά σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, είτε αποχωρεί και χρεοκοπεί εκτός Ευρωζώνης. Μόνο που στη δεδομένη χρονική περίοδο μια έξοδος από την Ευρωζώνη είναι οικονομικά πιο εφικτή, ενδεχομένως μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή", γράφει ο αρθρογράφος.
Μάλλον απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες του Χ.Α. που ψάχνουν να βρουν λόγους αύξησης της συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά δεν βρίσκουν (!) Σύμφωνα με τους ίδιους, η Αγορά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αντιστάσεις των 850 και κυρίως των 870 μονάδων χρειάζεται αύξηση του τζίρου ενώ πρέπει να λήξουν και κάποιες αβεβαιότητες όπως η ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΠΑΠ αλλιώς θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία πέριξ των 800 μονάδων.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κλάδου, θα συνεχιστεί η έντονη κινητικότητα, με βασικά ζητούμενα την κατάρτιση των Τραπεζικών business plans της "επόμενης μέρας" και βέβαια τα αναμενόμενα και πιθανότατα αυστηρότερα "stress tests", πάντα με άξονα την διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας στα ελάχιστα οριζόμενα επίπεδα του 9%.
Οι πληροφορίες από τον Τραπεζικό χώρο αναφέρουν ότι τα business plans θα έχουν σαν κύριους πυλώνες τα προγράμματα επανασχεδίασης καταστημάτων (πολλά αναμένεται να κλείσουν ή να συγχωνευθούν), νέα οργανογράμματα και σημαντική μείωση προσωπικού. Εξάλλου, η εντολή της τρόικας, όπως καταγράφεται στο μνημόνιο, είναι η μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού και καταστημάτων, οπότε περιθώρια μη τήρησης των συμφωνηθέντων δεν υπάρχουν.
Η δεύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες τραπεζίτες, μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν είναι άλλη από τα επερχόμενα, σαφώς δυσκολότερα σε σχέση με την τελευταία φορά, "τεστ κοπώσεως" που θα αναδείξουν τον βαθμό θωράκισής των Ελληνικών Τραπεζών έναντι των επερχόμενων κινδύνων και τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν για να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Ενδεικτικό της σημασίας των νέων "stress tests" είναι η πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια, ότι "οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες που δεν θα περάσουν τον επόμενο γύρο 'stress tests' και πρέπει να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση δεν θα έχουν περαιτέρω πρόσβαση σε Δημόσια κεφάλαια.
Εάν υπάρχουν Τράπεζες που είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης, θα πρέπει να εκκαθαρίζονται, σύμφωνα με τους νέους κανόνες", δήλωσε ο κ. Αλμούνια. Σημειώνεται ότι τα "stress tests" σχεδιάζουν η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την EBA και την BlackRock, ενώ όλες οι Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει να περάσουν αυστηρά κριτήρια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή εικόνα των Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank, μετά τις 10.51 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ αντίθετα ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς, μετά τις 11.10 κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο".
Μόνιμα στο "πράσινο", μετά τις 10.42, κινήθηκε και η μετοχή της Eurobank που έκλεισε σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, αυξάνοντας σημαντικά συναλλαγές.
Ως το τέλος Απριλίου του 2014, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των "stress tests", μετατίθεται η προθεσμία μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank με τη διοίκησή της να θεωρεί ως προτιμότερη λύση την απόκτηση του 25% με 30% από ομάδα ξένων funds και Ελλήνων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ως το τέλος Απριλίου του 2014 και όχι τον Οκτώβριο του 2013 όπως προβλέπει το υφιστάμενο.
Πρόκειται για παράταση, που ήταν απαραίτητη λόγω της διενέργειας των νέων ασκήσεων προσομοίωσης, που θα διενεργηθούν στις τράπεζες στο τέλος του έτους από την ΤτΕ, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά στις αρχές του 2014, αλλά και των απαιτούμενων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με ΤΤ και Proton Bank.
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, σημαντική η καθίζηση των συναλλαγών και στα warrants των Τραπεζών. Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7250 ευρώ (-3,33%) με συναλλαγές 831874 τεμ. της Εθνικής στα 0,7290 ευρώ με απώλειες 4,58% και συναλλαγές 244910 τεμ. και αυτό της Πειραιώς στα 0,4130 ευρώ με οριακά κέρδη 0,24% διακινώντας 307141 τεμ.
Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο, μετά τις 13.30, κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ, ενώ σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίστηκε, μετά τις 14.41, για την μετοχή της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται από σήμερα χωρίς το μικτό μέρισμα ύψους 0,025 ευρώ ανά μετοχή.
Απόλυτα αποκαρδιωτική εικόνα, από πλευράς συναλλαγών και όχι μόνο για τους τίτλους των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, διακίνησε σήμερα τον χαμηλότερο όγκο των τελευταίων 19 μηνών, με τον αμέσως χαμηλότερο όγκο να έχει σημειωθεί στις 23/12/2011 (172019 τεμ.)
Τον χαμηλότερο όγκο των τελευταίων 65 μηνών διακίνησε σήμερα ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/12/2007 (125304 τεμ.).
Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο τίτλος έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας. Η ΟΠΑΠ γνωστοποιεί πως κατόπιν σχετικής ενημέρωσης την οποία έλαβε στις 22.07.2013, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), προέβη στην πώληση μετοχών της Εταιρείας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατέχει άμεσα, να κατέλθει σε 106.320.000 μετοχές, ή ποσοστό 33,329% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Η ημερομηνία συναλλαγής κατά την οποία η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ κατήλθε του 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε., είναι η 18.07.2013, ο δε αριθμός των μετοχών (άμεση συμμετοχή) πριν την κρίσιμη συναλλαγή ήταν 106.584.620.
Χαμηλότερα του 25αρη, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 2,28 ευρώ. Συμφωνία για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού 25% από την Qatar Petroleum International στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού Ήρων ΙΙ υπέγραψε η εισηγμένη.
Κινητικότητα στον Ικτίνο που σήμερα εγκατέλειψε τα "ανεβοκατεβάσματα" της Παρασκευής και κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με σημαντική αύξηση των συναλλαγών "μετρά" ο τίτλος της Alco, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία στις 19.07.2013 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή 2.500.000 μετοχών της εταιρείας (ποσοστό 10% επί του συνόλου των μετοχών) από τον κ. Θεόδωρο Τζώρτζη του Παναγιώτου προς τον κ. Κωνσταντίνο Γεωργιάδη του Γεωργίου, έναντι του ποσού των 375.000,00 ευρώ, ήτοι 0,15 ευρώ ανά μετοχή.
Που σημαίνει ότι μετά την πρόσφατη απόκτηση ποσοστού 4,46% της Alco από την Neon Energy, (μέσω της Ραμπίλιον Ενεργειακής), o βασικός μέτοχος της Neon, Κ. Γεωργιάδης, απέκτησε το 10% της εισηγμένης, στα πλαίσια συμφωνίας που όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, αφορά και την ανάληψη του management. Έγκυρες πηγές, σημειώνουν ότι η πλευρά της Neon Energy ουσιαστικά αποκτά τον πρώτο λόγο στην καθημερινή διοίκηση της εταιρείας, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Κανακάρη, καθώς οι δραστηριότητες του βασικού μετόχου της Alco Θεόδωρου Τζώρτζη στην Γερμανία τον υποχρεώνουν να βρίσκεται εκτός Ελλάδας, στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του. Σύμφωνα με κύκλους της εισηγμένης, ουσιαστικά πρόκειται για στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Alco και της Neon, στα πλαίσια της οποίας η Alco ενισχύεται με έμψυχο δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσει τις δραστηριότητες της και ιδιαίτερα τις πωλήσεις.
Βάση των συμφωνιών, που έχουν γίνει, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η Neon θα χρησιμοποιεί πλέον πρώτες ύλες από την Alco, στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών της πάρκων, στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και την Ιαπωνία, όπου έχει αναλάβει σημαντικό έργο.
Τέλος, για τους "λάτρεις των έντονων συγκινήσεων", ίσως αξίζει σχετικής προσοχής η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση που "μετρά" ο τίτλος της ΝΕΛ.
----ΧΠΑ
Με συνεδρίαση μικρής ανόδου και σημαντικά μειωμένες συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.022 συμβόλαια), ξεκίνησε η εβδομάδα.
Το συμβόλαιο του Αυγούστου, ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας το premium στο 0,74%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.212 - 3.481 Αυγούστου, 671 Σεπτεμβρίου και 60 σειράς Οκτωβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, Αύγουστο, 287,75) κινήθηκαν μεταξύ 282,25 και 292 μονάδων.
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (339), ΔΕΗ (871), ΓΕΚ (627), Alpha Bank (2.045), Εθνική (859), Πειραιώς (465), Ελ. Πετρέλαια (113).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, εντονότερο ήταν το ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25, με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα δικαιώματα αγοράς (954 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (μόλις 185 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα βυθίστηκε στο 45%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.627.706 τεμ.), Εθνική (1.919.250 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.