Στις τελευταίες είκοσι συνεδριάσεις, μόλις σε δύο και πιο συγκεκριμένα στις 1/7 (851,42) και στις 8/7 (858,4) ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα των 850 μονάδων και αμέσως επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα (!)
Όταν λοιπόν οι 850 μονάδες δείχνουν έως και δυσκολοκατάβλητο φρούριο, τι απαιτήσεις μπορεί να έχει κάποιος από την Αγορά;
Μία Αγορά που δεν αφήνει να "αναπτυχθούν" ακόμα και ψήγματα αισιοδοξίας. Έτσι μετά από τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε και αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας, αφήνοντας τις χειρότερες παρακαταθήκες για την αμέσως επόμενη εβδομάδα, όπου η Αγορά πιθανότατα θα "αισθανθεί" ακόμα περισσότερο τις συνέπειες της "Θερινής ραστώνης".
Η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας συνέπεσε με την λήξη των συμβολαίων Ιουλίου (ο πρώτος μήνας που το συμβόλαιο του FTSE25 επέστρεψε σε μηνιαίες λήξεις), αλλά η όλη εξέλιξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον ομαλή και χωρίς ιδιαίτερες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις. Από την άλλη ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων.
Παρά την πικρή γεύση που άφησε η τελευταία συνεδρίαση, η εβδομάδα αποδείχθηκε θετική για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη. Ο πρώτος σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 4,08% και ο δεύτερος εβδομαδιαία κέρδη 3,71%. Από πλευράς απόδοσης Δείκτη, η εβδομάδα που έληξε ήταν η καλύτερη μετά την εβδομάδα από 10 έως και 17/5/2013. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 7,81% και ο Τραπεζικός, αν και ολοκληρώθηκαν οι ΑΜΚ των Τραπεζών, απώλειες 45,85%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Frigoglass.
Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Frigoglass, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Μυτιληναίος και στα υψηλά ημέρας οι Motor Oil, Jumbo.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η αντίδραση από τα χαμηλά της Αγοράς προήλθε από την επαναξιολόγηση κάποιων προσδοκιών καθώς για άλλη μια φορά οι φόβοι αποδείχθηκαν ισχυρότεροι από την πραγματική επίδραση που είχαν τα γεγονότα, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Το πολυνομοσχέδιο πέρασε από την Βουλή, ο φόρος υπεραξίας δεν πέρασε καν σαν άρθρο, ο φόρος επί των συναλλαγών παρέμεινε στο 0,20%, το "short selling" στις Τραπεζικές μετοχές δεν αύξησε την προσφορά των μετοχών. Ο βηματισμός πάντως της Αγοράς άλλαξε χωρίς την μεγάλη είδηση και χωρίς οι τζίροι να παρουσιάσουν κάποια μεγάλη αύξηση. Είναι θετικό για τους τοποθετημένους, ότι στα τρέχοντα επίπεδα μπορεί να μην βγαίνει ιδιαίτερα ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, από την άλλη όμως δεν υπάρχει και η προσφορά εκείνη που θα μεταβάλει δραστικά τις τιμές και θα συρρικνώσει τις αξίες. Από αυτή την άποψη και υπό την παραδοσιακή εποχική συρρίκνωση τζίρου, πλήθους εμπλεκομένων και ειδήσεων, η Αγορά βρίσκεται σε φάση αναμονής συντηρώντας περισσότερο κάποια επίπεδα τιμών παρά "ζυμώνεται" για κάποια εντονότερη κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Η "μεγάλη εικόνα" των τριών τελευταίων εβδομάδων δείχνει περισσότερο ανάλωση χρόνου παρά τάσης διαφυγής.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παρά την καταγραφή νεότερου φετινού χαμηλού στις 788 μονάδες, στην συνεδρίαση της Δευτέρας, επανήλθε γρήγορα στο σημείο αναφοράς για την κυριότερη βραχυπρόθεσμη αντίσταση που οριοθετεί η περιοχή των 850 μονάδων. Οι πιθανότητες πειστικής υπέρβασης της εν λόγω περιοχής με τους μικρούς τζίρους των 40 εκατ. ευρώ δεν είναι υψηλές, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η υπέρβαση να γίνει σε δύο χρόνους με το κλασσικό "ζιγκ ζαγκ" που η Ελληνική Αγορά κάνει πριν και μετά από κάποιο κομβικό σημείο αντίστασης όταν έχει μικρούς τζίρους.
Το αγοραστικό σήμα του MACD άντεξε την πίεση των πωλητών στο ξεκίνημα της εβδομάδας και είναι η μοναδική βραχυπρόθεσμη τεχνική ένδειξη που δείχνει άνοδο, αφού οι κυριότεροι "γρήγοροι" κινητοί μέσοι κινούνται στις 860 μονάδες, ανεβάζοντας το βαθμό σημαντικότητας της ζώνης τιμών που ορίζεται μεταξύ 850 – 860 μονάδων.
Οι ταλαντωτές παρέμειναν εκτός υπερπωλημένων ζωνών, αλλά εντός της ουδετερότητας με θετικές αποκλίσεις, λόγω των πρόσφατων νέων χαμηλών που συντηρούν ακόμα το ανοδικό σενάριο.
Σε αυτή την άνοδο που έχει ακόμα τις ιδιότητες μιας τεχνικής αντίδρασης, οι Τράπεζες έχουν αυξήσει το βαθμό της συνεισφοράς τους στην τάση με σηματωρό την Alpha Βank η οποία εκτός του ότι βρίσκεται πλέον εντός των τιμών άσκησης των warrants, έχει καλύψει σχεδόν το έδαφος μετά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης.
Εκτιμούμε ότι η κίνηση της Alpha Βank αποτελεί βασικό κίνητρο ανόδου, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και για τις άλλες Τράπεζες και λόγω των θετικών ερμηνειών που έχει πλέον η διαγραμματική συμπεριφορά της, θα εξακολουθούσαμε να δίνουμε ένα πόντο υπέρ των αγοραστών στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις β’ τριμήνου στο εξωτερικό καθώς την Δευτέρα 22/7 ανακοινώνει η MC Donald’s, στις 23/7 οι Apple, AOL, LG και AT&T, στις 24/7 οι Facebook, Ford, στις 25 οι Uniliver και General Motors και η εβδομάδα κλείνει στις 26 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Air France και της Total.
Στο εσωτερικό η Αγορά αναμένει την συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΠΑΠ στις 26 Ιουλίου που θα αποφασίσει για την σύμβαση των λαχείων, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μετά τα χθεσινοβραδινά νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500, με μικτά πρόσημα και μάλλον αρνητικές διαθέσεις, έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ στο "κόκκινο" κινείται η Ευρώπη και "στο ίδιο χρώμα" ξεκίνησε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street.
Ξεκινώντας από την Ασία, οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν απώλειες μετά τις ανακοινώσεις της Google και της Microsoft για τα κέρδη τους που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις. Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί Οικονομικών των G20 συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα και δεύτερον και κυριότερο, για τους Ιάπωνες επενδυτές, οι εκλογές στο ιαπωνικό κοινοβούλιο όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το κόμμα LDP του πρωθυπουργού Shinzo Abe. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όμως, το κόμμα του θα κερδίσει γύρω στις 65-66 έδρες στην Άνω Βουλή, κάτω από την πλειοψηφία των 72 εδρών.
Ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση των επιτοκίων έκανε η Κίνα καταργώντας τα πλαφόν στα επιτόκια δανεισμού. Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αποφασίστηκε να επιτραπεί στις Εμπορικές Τράπεζες της Χώρας να διαμορφώνουν ελεύθερα τα επιτόκια δανεισμού βάσει των Εμπορικών Αρχών. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την 20 Ιουλίου, αλλά δεν αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια για αγορά κατοικίας.
Στην αναβάθμιση του "outlook" της Αμερικανικής οικονομίας σε "σταθερό" από "αρνητικό" προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης της Moody's, διατηρώντας την αξιολόγηση "Αaa".
Αίτημα για προστασία από τους πιστωτές του, κατέθεσε την Πέμπτη το βράδι το Ντιτρόιτ, η "πρωτεύουσα" της Αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στην μεγαλύτερη χρεοκοπία δήμου στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Δήμος κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9 του Αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου, μετά την αποτυχία συμφωνίας με τους ομολογιούχους, τα συνταξιοδοτικά Ταμεία και άλλους πιστωτές για εξωδικαστική αναδιάρθρωση του χρέους του.
H S&P υποβάθμισε σήμερα την αξιολόγηση των ομολόγων του Δήμου του Ντιτρόιτσε "C" από "CC", θέτοντας στην χρεοκοπημένη Πόλη αρνητικό outlook.
Δυσοίωνο βλέπουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας οι απανταχού αναλυτές, με το 87% να αναμένει ένα "κραχ" μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του MarketWatch, οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία ολοένα και αυξάνονται, με τους αναλυτές να βλέπουν "φούσκες" παντού.
Η ομάδα τεχνικής ανάλυσης της UBS βλέπει ότι το ράλι στους Αμερικάνικους δείκτες αποτελεί ένα εξωτερικό σοκ, απόρροια των σχολίων του Bernanke της Fed και το οποίο απλά εκτινάσσει την ανοδική κίνηση των τιμών των μετοχών. Η άνοδος, δεν αποτελεί όμως τη βάση για μια ένα νέα ισχυρή διάσπαση, πράγμα που σημαίνει ότι σε πιο μακροπρόθεσμη σκοπιά η τρέχουσα άνοδος είναι μέρος της αναμενόμενης Καλοκαιρινής διανομής των τίτλων στα υψηλά (!)
"Παρότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια υπέρβαση των 1.700/1.720 μονάδων στο δείκτη S&P 500, θα θέλαμε να τονίσουμε να μην "κυνηγήσετε" το δείκτη στα υψηλά του. Η καθοδική διάσπαση σε ημερήσιο διάγραμμα του επίπεδο των 1.654 μονάδων θα είναι η πρώτη αρνητική ένδειξη και θα σημαίνει ότι η σημαντική κορυφή πραγματοποιήθηκε, με συνέπεια να οδηγηθούμε σε διόρθωση προς τις 1.560/1.536 μονάδες μέσα στον Αύγουστο", υποστηρίζουν οι Michael Riesner και Marc Müller της UBS.
Σαφή σημάδια βελτίωσης στην Ευρώπη βλέπει η Credit Suisse σε νέα έκθεσή της, στην οποία για πρώτη φορά, φέτος, αναβαθμίζει.
Σύμφωνα με την έκθεση, το momentum στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρώπης είναι πολύ βελτιωμένο και ενώ σημειώθηκε μεγάλη πτώση στα τέλη Απρίλη, πλέον έχουν ανακάμψει πλήρως με κάποιους δείκτες να κινούνται ακόμα και με θετικούς ρυθμούς στα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, μετά την Ιαπωνία, η Ευρώπη έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αναλυτές.
Όπως εξηγεί, οι νέες παραγγελίες του PMI, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, ο Κατασκευαστικός κλάδος ανακάμπτει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η εγχώρια ζήτηση παρά τη συνεχιζόμενη πτώση από τα τέλη του 2010, δείχνει επίσης θετικά σημάδια ανάκαμψης.
Η Περιφέρεια αλλά και η Γαλλία - πρόσφατα ο "ασθενής" της Ευρώπης- έχουν σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου, τονίζει η Credit Suisse.
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, μετά από συνάντησή της με κλιμάκιο της τρόικας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, τον Οκτώβριο, θα είναι δυνατό να αρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της νέας Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Από την άλλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε, ναδιαγράψει τις μετοχές της εταιρείας "Cyprus Popular Bank" από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατ' εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 46 του ν. 3606/2007 όπως ισχύει και σε συνέχεια απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για διαγραφή των ως άνω μετοχών από το Χρηματιστήριο Κύπρου.
Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα
Επιστρέφοντας εντός των τειχών και σε μια πρώτη αποτίμηση του ταξιδιού του Σόιμπλε, οι αναλυτές στη Γερμανία εκτιμούν ότι η επίσκεψη έφερε τα αναμενόμενα όσον αφορά τις πολιτικές δηλώσεις εντυπώσεων. Παράλληλα, προσέφερε έμπρακτη στήριξη με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με την "Neue Ruhr Zeitung" να εκτιμά, ωστόσο, ότι το βήμα αυτό έρχεται πολύ αργά και πως το Ταμείο θα έπρεπε να έχει συσταθεί προ διετίας για να προλάβει τα χειρότερα για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με ανάλυση του Γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων "Dpa", o Σόιμπλε δεν απάντησε στα φλέγοντα ερωτήματα των συνομιλητών του στην Αθήνα, με κυριότερο, πότε θα τελειώσει το "δράμα" που περνά η Ελλάδα.
"Αυτό που μένει από την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα είναι ένα ανάμικτο συναίσθημα. Το συναίσθημα ότι μετά τις Γερμανικές εκλογές και ένα σχετικά ήσυχο Καλοκαίρι θα 'αρχίσουν τα όργανα' αναφορικά με την αντιμετώπιση της 'Ευρωκρίσης'", γράφει η "Braunschweiger Zeitung".
"Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι πριν τις Γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη στην υπόθεση της Ελληνικής κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να απαλλαγεί η Χώρα από τα κολοσσιαία της χρέη»", παρατηρεί η "Süddeutsche Zeitung".
"Όλα αυτά είναι μάλλον απίθανο να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, ή την ευρύτερη Ευρωζώνη, ότι η λιτότητα έχει αποτέλεσμα. Ούτε θα υποστηρίξει τις ελπίδες στις Βρυξέλλες ότι η Πορτογαλία αποτραβιέται μακριά από την Ελλάδα με ασφάλεια και θα ακολουθήσει την Ιρλανδία στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτή τη στιγμή, καμία από τις δύο Χώρες δεν φαίνεται ότι είναι κοντά στο να αποφοιτήσει" αναφέρει μεταξύ άλλων ο "Economist".
"Η Ελλάδα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας, όμως, ότι "οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους".
Καμία μείωση της επιφυλακτικότητας από τους παράγοντες της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, που περιορίζονται στο να επισημάνουν πως η επίσκεψη Σόιμπλε και η άφιξη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, την ερχόμενη Κυριακή, είναι θετικά στοιχεία για την Αγορά. Όμως οι προοπτικές μιας Χρηματιστηριακής Αγοράς και η μεσομακροπρόθεσμη τάση διαμορφώνονται κυρίως από οικονομικά γεγονότα και αυτά αν δεν λείπουν, είναι κατά το πλείστον αρνητικά (!)
Εν τω μεταξύ, σε κείμενο που θα παρουσιάσει στο G20, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα στις παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές "μπορεί να συνεχιστεί και να γίνει βαθύτερη". "Η ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλότερη από ότι προβλέπεται λόγω της παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας στην Ευρωζώνη και την αύξηση των κινδύνων για μια μακρύτερη επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες Αγορές" αναφέρεται στην έκθεση. "Επιπρόσθετα, στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα" τονίζει το Ταμείο.
Έξι οι "πράσινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+1,44%), Μέτκα (+1,53%), ΟΠΑΠ (+0,47%), Motor Oil (+2,14%), Jumbo (+4,33%), Folli Follie Group (+1,23%).
Στην "κόκκινη" πλευρά οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-6,53%) και Βιοχάλκο (-5,95%). Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου και Intralot και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 836,98 μονάδες με απώλειες 1,18%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 53 εκατ. από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡΤΠ).
Κακή η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών, ενώ σε 15 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%
Στα επιμέρους και από το Τραπεζικό ταμπλώ, την μεγαλύτερη ημερήσια διακύμανση παρουσίασε ο τίτλος της Εθνικής που κινήθηκε μεταξύ 2,57 (-3,89%) και 2,72 ευρώ (+1,87%).
Σαφώς πιο σταθερό το warrant της Εθνικής συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κλείνοντας στα 0,7640 ευρώ (+4,66%) διακινώντας 862693 τεμ. Στα 0,7500 ευρώ με απώλειες 1,06% και όγκο συναλλαγών στα 1785229 τεμ. το warrant της Alpha Bank, ενώ στα 0,4020 ευρώ (-1,67%) με συναλλαγές 13476624 τεμ. έκλεισε αυτό της Πειραιώς.
Χαμηλότερα του 25αρη, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που αύξησε εντυπωσιακά συναλλαγές και υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 2,20 ευρώ. Στα 2,14 ευρώ η πρώτη αντίσταση, στα 2,25 ευρώ η έξοδος από την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.
Ακόμα χαμηλότερα, έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Δρομέα, που "αδειάζει" εντυπωσιακά, τρίτη συνεχόμενη θετική για την Forthnet, με σαφώς ηπιότερο βηματισμό, ενώ μετά από εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ξαναβρήκε το θετικό πρόσημο η Αλουμύλ.
Τέλος, τουλάχιστον εντυπωσιακά, αν όχι αξιοπερίεργα πράγματα συνέβησαν στον Ικτίνο. Ο τίτλος ξεκίνησε την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" και άνοιξε στο ανώτατο όριο ανόδου των 1,80 ευρώ (+29,5%), όπου και διακίνησε συνολικά 60000 τεμ. Από εκεί και πέρα, όχι μόνο ακολούθησε σταθερή πλαγιολισθητική κίνηση, αλλά έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας των 1,37 ευρώ με απώλειες 1,44% (!!!) Μετά από αυτά, ασφαλώς και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η "ποιότητα" του "αγχωμένου" πρωινού αγοραστή (!)
Επίσης, στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε "CCC" από "CC" προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services. Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό. Όπως επισημαίνει ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά τη μειωμένη πιθανότητα αθέτησης πληρωμών έπειτα από τη χρηματοδότηση που έλαβε τον Ιούνιο καθώς και τη σημαντική υποχώρηση των εξωτερικών κινδύνων τους τελευταίους 12 μήνες. Η ΔΕΗ και Ελληνικές Τράπεζες συμφώνησαν σε ένα κοινοπρακτικό δάνειο με ισχύ από τις 28 Ιουνίου και ωρίμανσης Απριλίου 2014, το οποίο θα καλύπτει ωριμάνσεις ύψους 1,229 δισ. ευρώ από το Μάιο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014.
Η S&P, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν θεωρεί την παραπάνω αναχρηματοδότηση μία "de facto" αναδιάρθρωση.
---ΧΠΑ
Αλλαγή κλίματος και η λήξη του συμβολαίου του Ιουλίου συνδυάστηκε με καθαρά πτωτική συνεδρίαση, αλλά και με σημαντική μείωση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.952 συμβόλαια).
Πίεση και στο συμβόλαιο του Αυγούστου που μείωσε το premium στο 0,70%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.724 - 7.572 Ιουλίου, 6.624 Αυγούστου, 1.408 Σεπτεμβρίου και 120 σειράς Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, Αύγουστο, 285,5) κινήθηκαν μεταξύ 284,5 και 290 μονάδων.
Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (5.400 ΕΕΕ, 34.600 Εθνική, 156.200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (653), MIG (349), Μυτιληναίο (155), ΔΕΗ (350), ΓΕΚ (1.354), Eurobank (308), Alpha Bank (2.237), Εθνική (1.391), Πειραιώς (978), Ελ. Πετρέλαια (284), Intralot (105), Ελλάκτωρα (125), Jumbo (108).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μειωμένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 καθώς καταγράφηκαν μόνο 696 δικαιώματα (329 calls και 367 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα αυξήθηκε οριακά στο 51%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.571.506 τεμ.), Εθνική (1.885.812 τεμ.).