Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις για ρευστοποίηση κερδών στο Χρηματιστήριο

Ταμείο θα επιχειρήσουν να κάνουν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες οδηγώντας ίσως τον FTSE 25 στις 290-295 μονάδες. Κλειδί οι μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς, τα warrants τους αλλά και τα ΣΜΕ και λόγω της τρίτης Παρασκευής του Ιουλίου.

Τον έπιασε τον αρχικό στόχο των 850 μονάδων το Χ.Α. Εν μέσω εύλογων προσπαθειών της κυβέρνησης να δείξει πως κάτι κινείται, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την επίσκεψη Σόιμπλε.

Και σε μία συγκυρία όπου στη Wall οι δείκτες χτυπούν νέα ιστορικά υψηλά και στη Φρανκφούρτη ο DAX προεξοφλεί τις εξελίξεις βάσει των δημοσκοπήσεων, που φέρνουν το CDU σχετικά άνετα μπροστά και την Άγκελα Μέρκελ μάλλον αυτοδύναμη.

Δεν είναι υπερβολική η αναφορά μας στις γερμανικές εκλογές, εάν κρίνουμε από τη βαρύτητα-σημασία που αποδόθηκε από την Αθήνα στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της χώρας και στο ότι μένουν μόλις δύο μήνες από την Κυριακή διεξαγωγής τους. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, η παράμετρος αυτή έχει μπει πολύ καλά στη ζωή μας και θα μας απασχολεί από πολλές απόψεις μέχρι τότε. Κατά συνέπεια ουδεμία υπερβολή.

Στο Χ.Α., τα «ισχυρά χέρια» αξιοποίησαν στο μέγιστο τις αφορμές και τη συγκυρία, με τον Γ.Δ. να κερδίζει σημαντικό έδαφος από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Τρίτης, ο FTSE Large Cap πλησίασε τις 290 μονάδες και αρκετές μετοχές έδωσαν διψήφιες αποδόσεις.

Αφορμές για βραχυπρόθεσμη ανάσα - ελπίδες για αντίδραση, σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας (στις 9.50) και αργότερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε (διά χειρός Άννας Φαλτάιτς) χρήσιμο και διαφωτιστικό διάγραμμα του 25άρη (του Ηλία Ζαχαράκη) και τεχνική προσέγγιση.

Εικόνα βραχυπρόθεσμη του δείκτη έχουμε λοιπόν μέχρι και για σήμερα -συνεκτιμώντας το κλείσιμο της τρίτης Παρασκευής του Ιουλίου- και επικεντρωνόμενοι λίγο περισσότερο στην κίνηση των τραπεζών και στον συνδυασμό μετοχής-ΣΜΕ και warrant, που όντως απαιτεί κάποια... εξειδίκευση.

Θυμίζουμε, ο κλαδικός δείκτης υψηλότερα κατά 5,64% στις 126,83 μονάδες, η κίνηση της ημέρας το 10,33%, ανάσα για την Εθνική στα 2,67 ευρώ και το ΕΤΕ ΤΠ στο 0,730 ευρώ. Για την ΕΤΕ η περίπτωση της Finansbank παραπέμπει στη θυμόσοφη παροιμία του... βοσκού με τα πρόβατα. Εκτίμησή μας, χωρίς να έχουμε πλήρες ρεπορτάζ, πως η ΕΤΕ πιέζεται και θα πιέζεται πανταχόθεν να πουλήσει, αλλά όσο έχει δυνάμεις θα το αποφεύγει.

Συνεκτιμώνται η κίνηση της Alpha Bank στο 0,454 ευρώ, με το warrant στο 0,758, ενώ η Πειραιώς αντέδρασε στο 0,98 με το ΠΕΙΡ ΤΠ στο 0,419 ευρώ.

Με τον κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, θα επαναλάβουμε πως η σημερινή συνεδρίαση λόγω και των θέσεων στο ΧΠΑ και των τριών διαφορετικών τιμών που έχουν οι τραπεζικές ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Άλλωστε, ο FTSE Large Cap φτάνει προς τον στόχο που είχε τεθεί από πολλούς παίκτες της αγοράς παραγώγων, με τις 295 μονάδες να θεωρούνται καλή τιμή κλεισίματος και κατοχύρωσης θέσεων.

Στα συν της βραχυπρόθεσμης κίνησης -θυμίζουμε από τα χαμηλά της Τρίτης- ότι καλύπτονται άνετα οι Τ+3 θέσεις, τα ΣΜΕ στον δείκτη και σε συγκεκριμένες μετοχές. Αλλά και η επαναφορά μετοχών όπως του ΟΤΕ στα 6,35 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 6,40 και της ΔΕΗ στα 6,35 ευρώ. Ενδιαφέρον και βολικά για ενδεχόμενο arbitrage το ότι αποτιμώνται σε σχεδόν ίδιες απόλυτες χρηματιστηριακές τιμές.

Αλλά και μετοχές-κλειδιά όπως Μυτιληναίος, Τιτάν, Intralot, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.ά. εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία.

Από τη δε μεσαία κεφαλαιοποίηση οι συνήθεις ύποπτοι Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Νηρέας αλλά και η «νέα» στον δείκτη μετοχή της Eurobank απέδωσαν τα λίγο ως πολύ αναμενόμενα.

Κλειδί από τεχνική πλευρά για σήμερα, και βλέπουμε στη συνέχεια, οι 290 και οι 295 μονάδες για τον FTSE Large Cap, η διακύμανση της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, της CC HBC που εχθές υποχώρησε και οι τραπεζικές του 25άρη και λόγω των ΣΜΕ και των warrants.

Συν το ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που θα δοκιμάσουν να κάνουν... ταμείο, όντας αγορασμένοι από τα χαμηλά της Τρίτης και στα ενδιάμεσα της διαδρομής στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v