Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η υπέρβαση των 850 έφερε διόρθωση

Μετά τη δοκιμαστική κίνηση προς τις 853 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει χαμηλότερα με συχνές εναλλαγές προσήμων. Με αξιοσημείωτα κέρδη διασώζονται ΔΕΗ, Eurobank Properties και Τέρνα Ενεργειακή. Απώλειες για Coca Cola, Αlpha, Εθνική Τράπεζα.

Συμπληρώνονται 3,5 ώρες συνεδρίασης και αργά, αλλά σταθερά η συναλλακτική απονεύρωση επιστρέφει δριμύτερη στο Χ.Α. Μετά από μια πρώτη αναγνωριστική κίνηση μέχρι την περιοχή των 853 μονάδων, ο Δείκτης κινήθηκε μονίμως πλαγιοκαθοδικά, επιστρέφοντας στις παρυφές των 839 μονάδων, όπου και επιχειρεί νέα αντίδραση χωρίς νεύρο και συναλλακτική δραστηριότητα πλέον.

Ο τζίρος των 20,6 εκατ. δεν πρέπει να ξεγελά, καθώς από αυτά τα 8,5 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές 20.727.368 warrants της Πειραιώς, εκ των οποίων τα 20 εκατ. άλλαξαν χέρια στο 0,41 ευρώ και τα 727.368 στο 0,407 ευρώ.

Σαφέστατη επιδείνωση όσον αφορά την αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, καθώς το 3 προς 1 τείνει να γίνει 1 προς 1.

Έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο Alpha Bank, MIG, Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τιτάν, Frigoglass και Folli Follie Group.

Αντίθετα, επιμένει με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η ΔΕΗ, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται μέχρι στιγμής Eurobank Properties, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, που όμως έχει υποχωρήσει αισθητά από το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας των 3,03 ευρώ.

Κάθε πρόβλεψη όσον αφορά τη λήξη της συνεδρίασης μπορεί να αποδειχθεί πολύ επισφαλής, καθώς σε μια τόσο ρηχή και συναλλακτικά άνευρη αγορά ελάχιστες εντολές σε δεικτοβαρείς τίτλους μπορούν να διαμορφώσουν τάση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Παρά ταύτα, η απογοήτευση στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου, αλλά και όσων έχουν την υπομονή να παρακολουθούν και σήμερα τα δρώμενα στο ταμπλό της Σοφοκλέους είναι εμφανής. Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να χάνει χρόνο, κωλυσιεργώντας χαμηλότερα των 850 μονάδων, την ίδια ώρα που οι διεθνείς αγορές επιχειρούν προς νέα υψηλά.

Και εδώ βεβαίως τίθεται το βασανιστικό ερώτημα τι θα συμβεί εάν επαληθευτεί η πρόσφατη έκθεση της UBS που βλέπει σημαντική διόρθωση στη Wall Street μέσα στον Αύγουστο.

Ελάχιστες οι μετοχές χαμηλότερα του 25άρη που συνδυάζουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά πειστικό όγκο συναλλαγών και μεταξύ αυτών ΝΕΛ, Lavipharm, Δρομέας, Ικτίνος και Φουρλής. Αντίθετα, πιέζεται ασφυκτικά ο τίτλος της Dionic μετά τη γνωστοποίηση των όρων της ΑΜΚ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v