Στα μέχρι στιγμής υψηλά ημέρας κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ανοδικές διαθέσεις το ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, του ιαπωνικού γεν και της αγγλικής λίρας, ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και σε τζίρους απελπισίας.
Παρά την παρέλευση περίπου 3,5 ωρών συνεδρίασης, ο τζίρος δεν έχει καν ακουμπήσει τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ δεκάδες μετοχές παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές μην μπορώντας να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Απελπιστική η εικόνα τόσο στο ταμπλό των δεικτοβαρών μετοχών όσο και -ακόμα περισσότερο- στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ελάχιστες μετοχές μπορούν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές, όπως τα Πλαστικά Θράκης, ο Σαράντης, η Intracom και λίγοι ακόμα τίτλοι.
Αντίθετα, για μία ακόμα συνεδρίαση πιέζεται προς νέα ιστορικά χαμηλά ο τίτλος της Dionic μετά τη γνωστοποίηση των όρων της επικείμενης ΑΜΚ.
Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών, ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που δίνουν κάποια αξιοπρόσεκτη ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο και πάντα με διαφορά μικρότερη των 2 ποσοστιαίων μονάδων.
Έτσι, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank Properties, ΟΛΠ και Folli Follie Group. Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημειώνουν μέχρι στιγμής Εθνική, MIG, Intralot, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil και Σωληνουργεία Κορίνθου.
Πλην της Alpha Bank, η οποία έχει διακινήσει περισσότερα από 2,8 εκατ. μετοχές, η εικόνα από πλευράς συναλλαγών παραμένει τουλάχιστον προβληματική. Μετά βίας ξεπερνούν τις 620.000 τεμάχια οι συναλλαγές για την Πειραιώς, τις 250.000 για την Εθνική, τις 240.000 για τη MIG, ενώ 194.000 τεμάχια και κάτι ψιλά είναι οι μέχρι στιγμής συναλλαγές για τον τίτλο του ΟΤΕ.
Όλες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap κινούνται με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών πλην των ΕΥΔΑΠ (2.267 τεμάχια), Eurobank Properties (1.153 τεμάχια), ΜΕΤΚΑ (6.805 τεμάχια), ΟΛΠ (2.220 τεμάχια), Τιτάν (1.903 τεμάχια) και Frigoglass (5.577 τεμάχια).
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι επαγγελματίες του χώρου επαναφέρουν το θέμα του ωραρίου, επισημαίνοντας ότι όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο μοιάζουν περισσότερο με το μαρτύριο της σταγόνας, παρά με συνεδριάσεις ζωντανής αγοράς, έστω και αναδυόμενης. Άλλωστε, όπως και οι ίδιοι τονίζουν, δεν έχει νόημα μια συνεδρίαση 7,5 και πλέον ωρών, όταν ο μέσος όρος μικτών συναλλαγών ανά ώρα δεν ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια.
Όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συνηγορούν στο ότι και η σημερινή συνεδρίαση θα εξελιχθεί σε μια από τα ίδια, όμως η ρηχότητα της αγοράς είναι τέτοια που δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις της τελευταίας ώρας. Ιδιαίτερα αν επεκταθούν τα αρνητικά πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο.