Μετά το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για τους τελευταίους δέκα και πλέον μήνες, τα περιθώρια για το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνουν να στενεύουν εντυπωσιακά. Και πολύ σύντομα αναμένεται κίνηση εκτόνωσης που θα επαναφέρει τον τζίρο σε σχετικά ανεκτά επίπεδα.
Καθίσταται πασιφανές ότι στην παρούσα φάση και με τις εστίες αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία αρκετές, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με ταυτόχρονη απουσία επενδυτών (ξένων funds) που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αγορά έχει βαλτώσει. Και ως γνωστόν ο παρατεταμένος χαμηλός όγκος συναλλαγών είναι σημαντικά χειρότερος ακόμα και από μια ανεξέλεγκτη πτώση, καθώς η τελευταία μπορεί να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά αγοραστών.
Η νωχελική κίνηση του Γενικού Δείκτη σε περισσότερες από 20 συνεδριάσεις με κλεισίματα οριακά υψηλότερα των 800-850 μονάδων μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα σχετικής ασφάλειας όσον αφορά τον έλεγχο ενδεχόμενης πτώσης, όμως από την άλλη δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας γι' αυτούς που περιμένουν την επόμενη κίνηση της αγοράς.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η αναμονή-στασιμότητα είναι συνήθως αρνητικός παράγοντας στη διαμόρφωση χρηματιστηριακών δεδομένων.
Παρά ταύτα, υπάρχουν μικρές εστίες που μπορεί να αναζωπυρώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και αυτές δεν είναι άλλες από τους κλάδους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Στην πρώτη περίπτωση, το πρόσφατο deal της ΓΕΚ Τέρνα με την καταριανή εταιρεία, αλλά και η απόφαση σπασίματος της ΔΕΗ στα τρία και η σταδιακή πώλησή της μπορεί να δώσουν σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον.
Από την άλλη, η ενδεχόμενη εμφάνιση στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet με δικαίωμα αγοράς του 27% από τη Wind, αλλά και η νέα επιτυχής αναχρηματοδότηση δανεισμού για τον ΟΤΕ δεν αποκλείεται να επαναφέρουν το ενδιαφέρον στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στο εδώ και πολλές μέρες συναλλακτικά απονευρωμένο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.