Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... αζήτητα το Χρηματιστήριο

Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο με μικροεκπλήξεις στις τελικές δημοπρασίες. Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 10 μήνων. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Εθνική Τράπεζα (1,96%) και ΕΧΑΕ. Κέρδη για Coca Cola, Ιntralot, EΛΠΕ. Απώλειες για Alpha Bank (0,92%), Tράπεζα Πειραιώς (1,98%).

Μπορεί Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά και οι Ευρωπαϊκοί δείκτες να απειλούν υψηλά πολυετίας, όμως σήμερα ήταν η σειρά του Χ.Α. να δώσει την δική του απάντηση στα ξένα ρεκόρ.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 10 μηνών και πλέον καθώς η μικτή αξία συναλλαγών των 17,34 εκατ. κατόρθωσε να είναι μικρότερη και από τις συναλλαγές της ημιαργίας στις 31/12/2012 (18,4 εκατ.). Ο αμέσως χαμηλότερος τζίρος έχει σημειωθεί στις 3/9/2012 (17,094 εκατ.).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα ασφυκτικό εύρος περίπου 10 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 845,7 (14.24) και χαμηλό τις 835,97 (15.57) για να κλείσει τελικά στις 841,24 μονάδες με μικρές απώλειες 0,13%.

Με τον τζίρο να παραμένει σε επίπεδα απελπισίας, όλο και περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, από αυτούς που έχουν το κουράγιο και την υπομονή να παραμένουν "εντός των τειχών", επαναφέρουν το θέμα του ωραρίου, καθώς σε μία τόσο συναλλακτικά απονευρωμένη Αγορά, οι εξήμισυ και πλέον ώρες συνεδρίασης, όχι απλώς δεν έχουν κανένα νόημα, αλλά υποβάλλουν στο "μαρτύριο της σταγόνας", όσους έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό της Σοφοκλέους (για να μην ξεχνάμε και το παλιό όνομα).

Από τις μετοχές του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά αποκαρδιωτικές συναλλαγές (3537 τεμ.), κινήθηκε ο ΟΛΠ, ενώ δεν "είδαν" το "πράσινο" οι MIG, Motor Oil, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή.

Επίσης, δεν έλειψαν οι μικροεκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τις ΕΧΑΕ και Εθνική και στο χαμηλό ημέρας τις MIG, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και Μυτιληναίο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Νίκος Σακαρέλης, για την μίζερη εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και Απόστολος Μάνθος, για τις διεθνείς Αγορές, θα συνοδεύσουν τον γράφοντα στο μετασυνεδριακό σχόλιο.
 
Η Αγορά συνεχίζει να κινείται μεταξύ 800 και 850 μονάδων, ελλείψει σοβαρής συναλλακτικής δραστηριότητας, αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.
 
Τα θέματα που αναμένεται στο προσεχές διάστημα να μπορέσουν να διαφοροποιήσουν την τάση στο Χ.Α., είναι η υπογραφή της σύμβασης των Λαχείων που θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του deal του ΟΠΑΠ, η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και οι προσδοκίες για την οριστική λύση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.
 
Πιθανές εξελίξεις για την εκταμίευση της δόσης, δεν αναμένεται να επηρεάσουν την Αγορά, καθώς αυτές έχουν προεξοφληθεί.
 
Για τις Τραπεζικές μετοχές σημασία έχει η μέθοδος που θα ακολουθήσει η BlackRock για την καταγραφή των επισφαλειών και την πιθανή ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών ενισχύσεων.
 
Τέλος, τα πρώτα δείγματα γραφής για τα αποτελέσματα α΄εξαμήνου θα έχουμε στο πρώτο 10ημερο του Αυγούστου, με τον ΟΤΕ να είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα.
 
Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, η διακράτηση των 830 μονάδων, πιθανότατα να δώσει στον Γενικό Δείκτη ακόμα μία ευκαιρία να "αναμετρηθεί" με την αντίσταση των 850 μονάδων.
 
Το επίπεδο των 1690 μονάδων έχει ανοίξει προσφάτως ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500     καταγράφοντας  στις τελευταίες συνεδριάσεις επαναλαμβανόμενα ιστορικά υψηλά, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
 
Από  διαγραμματικής απόψεως ο δείκτης λαμβάνει τιμές από το Μάιο του 2012  σε ένα ανοδικό κανάλι  μεγέθους  255 μονάδων. Ο δείκτης αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με  25 σχεδόν μονάδες απόσταση από την άνω πλευρά του καναλιού  προβληματίζοντάς μας για το ρίσκο μιας επένδυσης σε αυτά τα επίπεδα τιμών.
 
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η δυναμική διατήρησης του δείκτη πάνω από τις 1690 μονάδες, καθώς η εκδήλωση μιας πιθανής αδυναμίας  με κλεισίματα κάτω κυρίως από τις 1685 μονάδες θα ανοίξει το δρόμο για μια γρήγορη καθοδική διόρθωση έως τις 1669 μονάδες, προκαλώντας πιθανότατα μερική ανησυχία για τη μετέπειτα Φθινοπωρινή πορεία του δείκτη.  
 
Δύο σχεδόν μήνες πριν τις Γερμανικές εκλογές ο DAX 30 πλησιάζει ανοδικά τη σκληρή ζώνη αντίστασης των 8390 με 8565 μονάδων  με διαγραμματική γωνία δυναμικής, όμως ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με εκείνη της κίνησης του περασμένου Απριλίου (7455 – 8564 μονάδες). Και εδώ όπως  και στον Αμερικανικό δείκτη S&P 500  τίθεται το ζήτημα ύπαρξης των ανάλογων ποιοτικών "καυσίμων" για την υπέρβαση του ορίου των 8600 μονάδων χωρίς την πρόκληση μιας  πιθανής  βραχυχρόνιας καθοδικής κίνησης προς το επίπεδο στήριξης των 8035 με 8000 μονάδων.
 
Επίπεδο, όπου εάν προσεγγιστεί  θα επανακαθορίσει σε μεγάλο βαθμό  τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία, εκτιμά ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς τα μηνύματα από την Κίνα εντείνουν την νευρικότητα, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, ανάμικτα συναισθήματα προκαλούν στους επενδυτές μάκρο και αποτελέσματα εταιρειών, ενώ παρατηρούνται και ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα στους Κινέζους επιχειρηματίες, που αναδεικνύει την επίμονη εξασθένηση τόσο της εξωτερικής όσο και της εγχώριας ζήτησης. Ο ΡΜΙ HSBC υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών στις 47,7 μονάδες από τις 48,2 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παρέμενε στις 48,2 μονάδες. Αναλυτές σχολιάζουν ότι τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν μια επίμονη επιβράδυνση στους κλάδους της μεταποίησης, εξαιτίας των χαμηλότερων νέων παραγγελιών και της ταχύτερης μείωσης των αποθεμάτων, κάτι που εντείνει τις πιέσεις στην Αγορά εργασίας.
 
Απροσδόκητα θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Ιδιωτικό κλάδο της Ευρωζώνης. Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Ιούλιο στο 50,4 από 48,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 48,7. Από την άλλη, η ανακοίνωση του Γερμανικού PMI σκόρπισε βραχύβιο ενθουσιασμό στις Αγορές καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ανακοινώθηκε στις 50,3 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 49,2 μονάδες και έναντι 48,6 μονάδων που ήταν η προηγούμενη μέτρηση. Το γεγονός της θετικής έκπληξης σε συνδυασμό με την επιστροφή πάνω από το 50, έφεραν αγορές και στο ευρώ.
 
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών αυξήθηκε τον Ιούλιο ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών Markit. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI σημείωσε άνοδο στις 53,2 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση του κλάδου. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για την απασχόληση σημείωσε άνοδο στις 52,6 μονάδες από 49,9 μονάδες, ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε στις 55,1 μονάδες από 53,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης για την παραγωγή διαμορφώθηκε στις 54 μονάδες έναντι 53,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
 
Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,3% τον Ιούνιο στα 497.000 ακίνητα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο πέντε ετών και πλέον. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 1,6%.
 
Η Royal Bank of Canada διέκοψε τις συναλλαγές Ευρωπαϊκών Κρατικών ομολόγων, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Οι πέντε traders, της εν λόγω πλατφόρμας της Καναδέζικης Τράπεζας ενημερώθηκαν μόλις σήμερα το πρωί για το "λουκέτο", σύμφωνα με τις πληροφορίες πολλών ξένων πρακτορείων.
Την αυξημένη πιθανότητα οι αναδυόμενες Αγορές να αποτελέσουν "βαρίδι" για τις ανεπτυγμένες και ειδικά για εκείνες της Ευρώπης παρουσιάζει σε συνέντευξή του στη WebTv των FT ο επικεφαλής equity strategist για όλο τον Κόσμο της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer.
 
Όπως σημειώνει ο κ. Oppenheimer, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες Αγορές είναι χειρότερη των εκτιμήσεων που έκαναν πέρυσι οι αναλυτές. Άλλωστε, επισημαίνει ο ίδιος, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, οι αναδυόμενες Αγορές έχουν σφίξει την πολιτική τους, ενώ οι ανεπτυγμένες Αγορές έχουν κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση.
 
Τον αντίκτυπο στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες από τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος νομισματικής στήριξης στις ΗΠΑ εξετάζει μεταξύ άλλων η Standard & Poor΄s. Ο οίκος εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της νομισματικής στήριξης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε βάθος χρόνου την επιστροφή των κεφαλαιακών ροών από τις αναδυόμενες Αγορές πίσω στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
 
"Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος από τη μεταβολή αυτή στις επενδύσεις θα διαφέρει μεταξύ αναδυόμενων Αγορών οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά ελλείμματα (και σε αυτό το πλαίσιο είναι ευάλωτες σε μια ξαφνική αναστροφή των ροών) και αυτών που έχουν χρηματοδοτικά περιθώρια". Στην πρώτη κατηγορία, προσθέτει, είναι η Τουρκία, η Βραζιλία και σε μικρότερο βαθμό το Μεξικό, ενώ στην άλλη, η Ρωσία, η Κορέα, οι Χώρες του Κόλπου, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες.
 
Μακριά από τα περισσότερα Ευρωπαϊκά ομόλογα παραμένει η Pimco, που δηλώνει εξόχως αρνητική ως προς τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα. Ειδικότερα, ο A. Balls, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Pimco, υπογραμμίζει: "Παραμένουμε μακριά από τα ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίαςκαι της Ιρλανδίας", μιλώντας στην "Wall Street Journal". Επίσης, ο αναλυτής διαθέτει "αρνητική άποψη" και για τα ομόλογα της Ισπανίαςκαι της Ιταλίας, τα οποία μέχρι πρότινος αποτιμούνταν θετικά.
 
"Σταδιακά θα μειώσουμε την έκθεσή μας σε Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα" προαναγγέλλει. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή κρίση εντείνει τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Αγοράς ομολόγων, καθώς ακόμα και τα άλλοτε "κραταιά" Γαλλικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι "λιποβαρή". Μοναδικό "καταφύγιο" για την Pimco, αποτελούν τα Γερμανικά ομόλογα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον ευνοϊκά μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κρατών. 

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Επιστρέφοντας στην Ελληνική πραγματικότητα και στη Χώρα που παραμένει εξαρτημένη από τις δόσεις των δανειστών, η δόση των 4 δισ. ευρώ από το EFSF (2,5 δισ. ευρώ) και τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (1,5 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθεί κανονικά τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.
 
Το ΕuroWorkingGroup του οποίου η συνεδρίαση τελείωσε πριν λίγο, συμφώνησε στα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης. To 22ο μέτρο αφορά την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, για την οποία θα καταθέσει αύριο το πρωί τροπολογία στην ολομέλεια της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός (Παιδείας), κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. 
 
Επανέρχεται στο θέμα του "κουρέματος" του Ελληνικού χρέους το "Spiegel" και σε εκτενές άρθρο του καλεί τον κ. Σόιμπλε να αποδεχθεί τώρα νέο "haircut" στο Ελληνικό χρέος προτού η κατάσταση χειροτερεύσει τόσο για την Ελλάδα όσο και για … τη Γερμανία. Στο άρθρο αναφέρει ότι ο κ. Σόιμπλε "επισκέφθηκε μία πόλη φάντασμα", γεγονός όμως, που αποτελεί "καλή ευκαιρία για τον ίδιο να δειτα συντρίμμια των αποτυχημένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια" (!)
 
Εν τω μεταξύ, έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει πλευρά των Γερμανών τραπεζιτών για την πορεία των αποκρατικοποίησεων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι επί της ουσίας δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Μάλιστα, προβλέπουν την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, "το οποίο σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
 
Μπαίνοντας στα στενότερα όρια του Χ.Α., οι Αγορές είθισται να προεξοφλούν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο ή έχει χάσει εντελώς τα αντανακλαστικά που πρέπει να έχει μία Αγορά, ή δεν βλέπει τίποτα ιδιαίτερα θετικό για τους αμέσως προσεχείς μήνες και έχει βαλτώσει σε αυτά τα επίπεδα τιμών.
 
Όμως σε μία συγκυρία που όλα φαίνονται στάσιμα και τίποτα δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, η Αγορά δεν μπορεί παρά να τηρεί στάση αναμονής. Το Χ.Α. δείχνει εγκλωβισμένο στην συναλλακτική απαξίωση, κουράστηκε να κινείται από προσδοκίες και παρακολουθεί αμήχανο, αν όχι ανήσυχο, την συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή και την επιστροφή των σεναρίων που αναφέρονται σε ιδιαίτερα δύσκολο Φθινόπωρο για την Ελληνική οικονομία. Δεν είναι καθόλου τυχαία τα σχεδόν καθημερινά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και την απερίγραπτη υφεσιακή κατάσταση από την εμμονική συνταγή λιτότητας της Γερμανίας.
 
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που περιμένουν επιδείνωση στις επιδόσεις των εισηγμένων στο γ΄ τρίμηνο του έτους, καθώς τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα δώσουν νέο χτύπημα στην κατανάλωση από το Φθινόπωρο.
 
Από την άλλη, νευρικότητα επικρατεί στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς όλοι δείχνουν να περιμένουν τον έλεγχο της BlackRock και αυτό σημαίνει ότι μέχρι νεωτέρας οι "κάνουλες" ρευστότητας θα παραμείνουν ερμητικά κλειστές. Η εντολή της τρόικας αναφέρει ρητά ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους, κόβοντας τις "διευκολύνσεις" σε προβληματικές εταιρείες ή πουλώντας τα σε χαμηλές αξίες σε "distress funds".
 
Σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, η ραγδαία αύξηση των "κόκκινων" δανείων και οφόβος ότι μπορεί να τινάξει στον αέρα την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος, επιτάχυνε τον έλεγχο της BlackRock στα χαρτοφυλάκια δανείων των Ελληνικών Τραπεζών.
 
Η πρώτη κίνηση των ελεγκτών της BlackRock ήταν να ζητήσουν από τις διοικήσεις των Τραπεζών τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των δανείων τόσο των εξυπηρετούμενων όσο και των μη εξυπηρετούμενων. Ο στόχος των πρώτων ελέγχων είναι να φανεί η πορεία της εξυπηρέτησης των ρυθμιζόμενων δανείων, ώστε να συγκριθούν με τα μοντέλα και τις πολιτικές που ακολούθησαν Τράπεζες εξωτερικού και να επιλεγούν οι καλύτερες λύσεις.
 
Ο νέος έλεγχος θα διενεργηθεί με βάση τα στοιχεία Ιουνίου 2013. Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες ικανές να φέρουν στο προσκήνιο ακόμη και ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου από τις συστιμικές Τράπεζες ενώ σίγουρη θεωρείται η πώληση "ασημικών".
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή "πάμπτωχη" συνεδρίαση, απόλυτη ισοπαλία όσον αφορά την τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών. Δέκα τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 7% και άλλοι εννέα με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.
 
Ελάχιστο το ουσιαστικό ενδιαφέρον και αυτό εστιάστηκε σε επιμέρους τίτλους.
 
Στα 6,70 ευρώ από 6,30 πριν, αυξάνει η IBG την τιμή στόχο για την μετοχή της ΕΧΑΕ, ώστε αυτή να "αντανακλά τις βελτιούμενες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας" καθώς και τα οφέλη από την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών. Με αφορμή το πρόσφατο ράλι της τιμής της μετοχής και την περιορισμένη δυνατότητα περαιτέρω ανόδου σε σχέση με την τιμή στόχο που έχει θέσει, η IBG υποβαθμίζει τη σύσταση σε "accumulate", από "buy" που ήταν προηγουμένως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος ταλαιπωρείται μεταξύ 5,85 και 6,05 ευρώ, αλλάζοντας πρόσημα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως και παραμένοντας σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.
 
Σημαντική αντίσταση στα 6,24 ευρώ και έξοδος από το πτωτικό κανάλι με υπέρβαση των 6,43 ευρώ.
 
Συνεχίζοντας σε επιμέρους τίτλους, νέο ιστορικό χαμηλό για τον τίτλο της Dionic, ενώ τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση "μετρά" ο τίτλος της Revoil, που "ξεφουσκώνει" με εντυπωσιακή ταχύτητα (!)
 
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με σχετική αύξηση των συναλλαγών για τα Πλ. Θράκης, όγδοη συνεχόμενη ανοδική για την ΝΕΛ, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν και την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο, ενώ η είσοδος στρατηγικού επενδυτή φαίνεται να δίνει ενδιαφέρον στην Alco που αθροίζει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος απέχει σημαντικά, ακόμα και από την ονομαστική αξία των 0,40 ευρώ.
 

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη νέα βύθιση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών παρουσίασαν οριακή αύξηση (5.643 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Αυγούστου υποαπέδωσε σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας το premium στο 0,78%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.560 - 1.215 Αυγούστου, 345 Σεπτεμβρίου και 0 σειράς Οκτωβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 287,75) κινήθηκαν μεταξύ 286,25 και 292,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (814), ΔΕΗ (500), ΓΕΚ (287), Alpha Bank (1.033), Εθνική (1.237), Πειραιώς (943), ΟΠΑΠ (100), Intralot (114), MIG (117).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε και στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 όπου άλλαξαν χέρια μόνο 383 δικαιώματα (383 calls / 0 puts), με τους επενδυτές να περιφρονούν τα δικαιώματα πώλησης καθώς σε αυτά δεν σημειώθηκε καμία συναλλαγή. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 47%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.427.706 τεμ.), Εθνική (2.510.872 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v