Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πήραν κεφάλι οι πωλητές

Αργά, αλλά σταθερά ο ΓΔ υποχωρεί χαμηλότερα, με εμφανή την έλλειψη βοήθειας από τους δεικτοβαρείς τίτλους. Πιέζονται Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Alpha Bank. Από τον FTSE 25 μόνο οι ΤΕΝΕΡΓ, EΥΠΡΟ, Jumbo παραμένουν στο πράσινο.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να διατηρούν τα μικρά αρχικά τους κέρδη, ενώ σε αντίθεση το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου έχασε το θετικό πρόσημο μετά τις 10:49, αργά, αλλά σταθερά δείχνει να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Λίγο πριν συμπληρωθούν 3,5 ώρες συνεδρίασης, οι απώλειες του Δείκτη ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών έχει μετατραπεί σε 1 προς 1,5 και ο τζίρος ακουμπά τα 11,5 εκατ.

Να σημειωθεί από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν 2 εκατ. που αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 57.140 τεμάχια της Τιτάν στα 13,30 ευρώ και 1.766.364 warrants της Alpha Bank στο 0,7020 ευρώ.

Εμφανέστατη η έλλειψη τίτλου-ηγέτη από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να ανακόψει την υποχώρηση του Δείκτη και να τον ωθήσει σε γύρισμα σε θετικό πρόσημο.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μόλις τρεις τίτλοι του 25άρη διασώζονται στο «πράσινο», και πιο συγκεκριμένα η Eurobank Properties, η Jumbo και η Τέρνα Ενεργειακή- η τελευταία έχει μακράν την καλύτερη μέχρι στιγμής συμπεριφορά.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap που κινούνται σε αρνητικό έδαφος ξεχωρίζουν οι απώλειες άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων για Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο και των 2 ποσοστιαίων μονάδων για ΟΤΕ, Intralot, ΕΕΕ και Alpha Bank.

Επίσης, ίσως αξίζει υποσημείωση ότι η αγορά πέρασε στο «ντούκου» και την είδηση του Reuters σύμφωνα με την οποία έκλεισε η συμφωνία των 190 εκατ. για τα Λαχεία από την κοινοπραξία των ΟΠΑΠ-Intralot-SGI και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, κάτι βεβαίως που λίγο-πολύ ανέμενε η αγορά από την αρχή της συνεδρίασης.

Σαφώς χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όχι μόνο γιατί περισσότερες από 100 μετοχές παραμένουν με μηδενική συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά και λόγω του ότι η κινητικότητα των προηγούμενων ημερών δείχνει να αποδεικνύεται πρόσκαιρη, προκαλώντας εγκλωβισμούς ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Ελάχιστοι οι τίτλοι που προσπαθούν να κάνουν κάτι συνδυάζοντας ικανοποιητικές συναλλαγές και αξιοπρόσεκτα κέρδη, και μεταξύ αυτών ξεχωρίζει μακράν η μετοχή της Νηρεύς.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης ζητούμενο παραμένει η ανάδυση του Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί εύκολο εγχείρημα αν διοχετευθεί ελάχιστη ρευστότητα σε συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους, όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ο τίτλος-ηγέτης που θα αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v