Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμεινε στα "ρηχά" η Σοφοκλέους

Τον τέταρτο χαμηλότερο τζίρο του έτους εμφάνισε σήμερα η αγορά, διακόπτοντας με ευκολία το ανοδικό σερί των τριών τελευταίων συνεδριάσεων. Αγοραστές σε Εθνική και ΔΕΗ. Πτώση για ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο και Intralot. Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια. Τι έγινε στην αγορά παραγώγων.

Από την αρχή της ανοδικής αντίδρασης, η στήλη είχε επισημάνει ότι αυτή ήταν καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, καθώς τα περιθώρια στένευαν και το Χ.Α. έπρεπε να προσπαθήσει να κινηθεί σχετικά ψηλότερα, έστω και υπό την "ανοχή" των εν δυνάμει πωλητών, πριν το ταμπλό αρχίσει να προεξοφλεί τις ανησυχίες του επερχόμενου πολύ δύσκολου Φθινοπώρου.

Σε αυτή την περίπτωση η "ερώτηση του εκατομμυρίου" ήταν απλή: "Πόσο μακριά μπορεί να πάει μια Αγορά, που δεν υποστηρίζεται από σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις, δεν έχει τις βοήθειες του Τραπεζικού κλάδου, οι περισσότεροι που συμμετέχουν είναι απόλυτα "υποψιασμένοι" και στην πρώτη αλλαγή κλίματος θα αλλάξουν πλευρά και βέβαια στο Σύστημα συναλλαγών ανακυκλώνεται το ίδιο και το ίδιο χρήμα;".

Η σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία, καθώς μετά τις 10.49 ο Γενικός Δείκτης "φόρεσε τα κόκκινα" και δεν τα έβγαλε μέχρι τέλους.

Εμφανής η έλλειψη στήριξης από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ, περίπου, εξαφανίστηκαν οι λίγοι αγοραστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η είδηση για το κλείσιμο της συμφωνίας των 190 εκατ. για την 12ετή εκμετάλλευση των Λαχείων από την κ/ξ των ΟΠΑΠ, Ιntralot και SGI και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, δεν κατόρθωσε να συγκινήσει τους λίγους αγοραστές και να επαναφέρει τον Δείκτη σε θετικό έδαφος.

Ακόμα εμφανέστερη η έλλειψη ρευστότητας στο Σύστημα, καθώς η σημερινή συνεδρίαση έδωσε το τέταρτο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 25/7 (27,164 εκατ.), 15/7 (24,658 εκατ.) και 24/7 (17,346 εκατ.).

Μάλιστα από τα 29,9 εκατ. τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑΤΠ), ενώ το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις πέντε τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 0,7000 ευρώ (+0,86%) με συναλλαγές 97865 τεμ., ενώ αυτό της Πειραιώς στα 0,4060 ευρώ (-0,25%) με όγκο 2445720 τεμ.

"Ομορφιές" στο warrant τη Alpha Bank που ξεκίνησε με σημαντική πίεση, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,5020 ευρώ (-27.35%) και τελικά έκλεισε στα 0,7000 ευρώ (+1,3%) διακινώντας 8805277 τεμ.

Επόμενο είναι σε τέτοιες συνεδριάσεις να παίρνουν τον λόγο οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι και ομολογουμένως, έχουν και αυτοί τα επιχειρήματά τους.

Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, ο ερχομός του Φθινοπώρου θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της κοινής γνώμης από την σύντομη περίοδο δημιουργίας προσδοκιών για τις πιθανές οικονομικές εξελίξεις, στη διαπίστωση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον.

Τις ανησυχίες ενισχύουν η αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δραστικά την φοροδιαφυγή, η εφαρμογή μιας ισοπεδωτικής φορολογικής πολιτικής που θα επιβαρύνει περαιτέρω Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις, οι δυσκολίες για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και οι συνεχιζόμενες εντυπωσιακές αποκλίσεις σε όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Και βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η εντυπωσιακή έλλειψη ρευστότητας από την Αγορά και η εντεινόμενη ύφεση που θα "δείξει και πάλι τα δόντια της", μετά το Καλοκαιρινό διάλειμμα.

Επίσης, η αδυναμία, αν όχι η έλλειψη θέλησης, όλων των τελευταίων Κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις Δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με το πελατειακό Κράτος και την νομή της εξουσίας, οδήγησε στην φορολογική ισοπέδωση των πιο παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της Χώρας, με αποτέλεσμα το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Άλλωστε τα περισσότερα από τα τελευταία ξένα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν την επιστροφή της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, τα σενάρια για "Grexit" ή έστω για "οργανωμένη χρεοκοπία", επιστρέφουν στο τραπέζι και αυτά σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα κάνουν να μοιάζει με "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" κάθε αρνητικό σενάριο, που δείχνει ισχυρότερο από τα κατά καιρούς επικοινωνιακά Κυβερνητικά τρυκ.

"Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει", δήλωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, James Galbraith και ζητά από τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του Ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις Ελληνικές Τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους. Υποστηρίζει δε ότι η Ευρώπη "βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση" και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

"Το Βερολίνο σιωπεί. Αποκρύπτει σκοπίμως την αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας που ασκήθηκε στην Ελλάδα, ενώ μας χωρίζουν λιγότερες από 60 ημέρες πριν τη διενέργεια των κρίσιμων Γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου", δηλώνει κατηγορηματικά η Eurasia Group. "Η Γερμανία σκοπίμως δεν ανοίγει τώρα δημοσίως συζήτηση για μια νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, για να μην υπάρξουν... 'ατυχήματα' πριν τις Γερμανικές κάλπες", προσθέτει ο οίκος και προειδοποιεί, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως η Γερμανία δεν πρόκειται να πει "ναι" στο ενδεχόμενο ενός νέου "haircut" στο Ελληνικό χρέος, πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

"Αν η Ελλάδα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, θα έχει το 'πάνω χέρι' στις διαπραγματεύσεις και επί της ουσίας θα κερδίσει μια νέα ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους", εκτιμά η BCA Research.

"Μια νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν μπορεί να συζητηθεί πριν τις Γερμανικές εκλογές. Μετά σίγουρα, αλλά όχι τώρα", καταλήγει.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η "ανάδυση" του Δείκτη από το χαμηλό ημέρας των 862,04 μονάδων (15.36), συντελέστηκε με σχετική ενεργοποίηση των αγοραστών σε τίτλους της Εθνικής (μετά τις 16.19) και της ΔΕΗ (μετά τις 16.24) και ενώ είχε προηγηθεί η αντίδραση της ΕΕΕ, μετά τις 15.31. Στις 17.00 βρέθηκε στις 869,06 μονάδες (-0,61%) και τελικά έκλεισε στις 866,9 μονάδες με απώλειες 0,86%.
Από τις μετοχές του 25αρη, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Frigoglass, Folli Follie Group.

Επίσης, δεν έλειψαν οι "αψιμαχίες" στις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Εθνική, Eurobank Properties, Folli Follie Group και στο χαμηλό τους Alpha Bank, Frigoglass, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο και ΟΤΕ.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η παταγώδης αποτυχία των πολιτικών "επεκτατικής λιτότητας" έχει βάλει την Ελλάδα σε τροχιά χειρότερη και από αυτήν της κρίσης του 1929, αναφέρει μελέτη του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy. Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η τρόικα έχουν αποτύχει και πως η συνέχιση της ίδιας συνταγής απλά θα επιδεινώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη, την ανεργία και το έλλειμμα.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των μελετητών, η ανεργία θα φτάσει στο επίπεδο του 34% το 2016 και το έλλειμμα δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 7,6% του ΑΕΠ. Οι ερευνητές ολοκληρώνουν τη μελέτη προτείνοντας μια στρατηγική ανάκαμψης που επικεντρώνεται σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι η χρησιμοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και άλλων θεσμών της ΕΕ, με μια δημοσιονομική τόνωση ύψους 30 δισ. δολάρια, θα άλλαζε την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ξεπερνούσε όλα τα προηγούμενα σενάρια, οι νέες θέσεις εργασίας θα υπερέβαιναν κατά 200.000 τις εκτιμήσεις της τρόικας, ενώ το έλλειμμα θα ήταν χαμηλότερο από τους στόχους.

Στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλό και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε την θετική έκπληξη, καθώς συνεχίστηκε η κίνηση "εντός εκτός και επί τα αυτά".

Σε στενό εποπτικό κλοιό θα βρίσκονται οι Ελληνικές Τράπεζες, για όσο διάστημα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει μετοχές. Οι συστημικοί όμιλοι θα λειτουργούν υπό το... άγρυπνο βλέμμα της Τράπεζας της Ελλάδος, της Τρόικας, των "monitoring trustees", του ΤΧΣ και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου, οι Τράπεζες θα περάσουν μία φάση συνεχών "εξετάσεων", σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων και πίεσης για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Οι Ελληνικές Τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν και άλλα κεφάλαια, προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές από τα "κόκκινα" δάνεια, εκτιμά το Reuters, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του εξαμηνιαίου απολογισμού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "Περίπου το ένα τέταρτο από τα δάνειά τους είναι μη εξυπηρετούμενα και αυτό το μερίδιο ίσως αυξηθεί καθώς η εξαετής ύφεση της Χώρας, που έχει εξανεμίσει το ένα τέταρτο της οικονομίας, δείχνει λίγες ενδείξεις υποχώρησης", αναφέρει το ρεπορτάζ.

Τις νέες της εκτιμήσεις για τις Τράπεζες, μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, καταθέτει η Euroxx σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "equalweight" για τον κλάδο και προειδοποιεί ότι παραμένουν τα βασικά ρίσκα.
Ειδικότερα, η Euroxx δίνει τιμή-στόχο στα 0,5 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,9 ευρώ για την Εθνική και στο 1 ευρώ για την Πειραιώς.

Όπως αναφέρει, η εικόνα για τις τράπεζες παραμένει προβληματική, λόγω: Της έντονης εξάρτησής τους από την εγχώρια μακροοικονομική εικόνα, όπου ο δρόμος είναι ακόμη δύσκολος και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Του αυξημένου πολιτικού ρίσκου. Τα νέα "stress tests" που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα ελλείμματα κεφαλαίων και τη χαμηλή ορατότητα όσον αφορά στην αποκατάσταση κερδοφορίας (μόνο η Εθνική αναμένεται να είναι κερδοφόρα το 2014).

Κλειδί για την πορεία των Τραπεζών θα αποτελέσει η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κάθε μεταβολή κατά 1% στο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να επηρεάζει κατά 3% την απόδοση ιδίων κεφαλαίων και κατά 23% τα κέρδη ανά μετοχή της Alpha, κατά 2% και 14% αντίστοιχα για την Εθνική και κατά 3% και 31% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα, θα συνεχιστεί το, όχι καθημερινό, αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τίτλο του ΟΤΕ, όσο επιμένουν οι φήμες που θέλουν η Deutsche Telekom να ενδιαφέρεται για το 6%+4% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.
Μεταξύ 12,50 και 13,54 ευρώ "ταλαιπωρείται" κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος του Τιτάνα, με τις απόψεις των αναλυτών να διίστανται σημαντικά.

Την κάλυψη της Τιτάν ξεκινά εκ νέου η Euroxx, δίνοντας σύσταση "overweight" και τιμή στόχο στα 16,4 ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, η μετοχή της Τιτάν, η οποία έχει υπο-αποδώσει έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της και της εγχώριας Αγοράς κατά 20-60% τους τελευταίους 12 μήνες, θα ανακάμψει όταν ανακάμψουν τα αποτελέσματα της εταιρείας. Η Euroxx αναμένει ζημιές από την Τιτάν για το 2013, με ισχυρή ανάκαμψη και κέρδη 45 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2014 και 111 εκατ. ευρώ το 2015. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αναμένεται αύξηση των πωλήσεων κατά 0,3% στα 323,4 εκατ. ευρώ, μείωση των EBITDA κατά 23,1% στα 59,7 εκατ. ευρώ και πτώση των καθαρών κερδών κατά 66%, στα 9,4 εκατ. ευρώ.

Ζημιές 22,8 εκατ. ευρώ θα καταγράψει ο Τιτάν το α΄ εξάμηνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IBG. Για την ίδια περίοδο η χρηματιστηριακή προβλέπει έσοδα ύψους 573,9 εκατ. και EBITDA στα 85,6 εκατ. για τον Τιτάνα. Η IBG διατηρεί τη σύσταση "sell" και την τιμή-στόχο των 12,6 ευρώ για τη μετοχή. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου την 1η Αυγούστου.

Μένοντας στις μετοχές του FTSE25, ο τίτλος που κέρδισε σήμερα τις εντυπώσεις δεν ήταν άλλος από την Τέρνα Ενεργειακή, που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Με κλείσιμο υψηλότερα των 3,18 ευρώ εξέρχεται από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι, ενώ η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 3,22 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, αξίζει υποσημείωσης η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα, όμως στον τίτλο είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Τέλος, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στον Καρέλια, που με ελάχιστες συναλλαγές επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο τίτλος στις 26/6 απέκοψε μικτό μέρισμα ύψους 8,52 ευρώ ανά μετοχή (!!!)

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Επενδυτική άπνοια και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, είναι τα χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων, όπως επισημαίνει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Η Αγορά τηρεί στάση αναμονής για τον Τραπεζικό κλάδο, περιμένοντας τα "stress tests", τα σχέδια αναδιάρθρωσης, το ύψος των επισφαλών δανείων και το πως οι Τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την Ελληνική οικονομία.

Μία αισιόδοξη προοπτική μπορεί να προσφέρουν τα αποτελέσματα εξαμήνου, να παρατηρηθεί παύση της υποχώρησης και σταθεροποίηση των πωλήσεων, σε κάποιο αριθμό εισηγμένων.

Ενδεχομένως, κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία μπορεί να δημιουργηθεί σε περίπτωση αύξησης της κινητικότητας στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπου παρατηρούνται συνεχείς καθυστερήσεις.

Επίσης, θετικά μηνύματα μπορεί να φέρει και η αυξημένη τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec. και παρά την σημερινή διόρθωση που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στην αυριανή συνεδρίαση, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε στις 17/7 και που δεν αποκλείεται να φέρει τον Δείκτη προς την περιοχή των 900 μονάδων.

Για όσους διατηρούν θέσεις "long", το "stop loss" οριοθετείται στις 852 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 891, 916 και 930 μονάδες και οι στηρίξεις στις 830 και 788 μονάδες.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές 

"Πράσινα" ταμπλό στις περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, όμως είναι έκδηλη η στάση αναμονής καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να "μεταφράσουν" τους "χρησμούς" της Fed (αύριο) και των BoE, ECB την Πέμπτη.

Ξεκινώντας από την Ασία, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της Ιαπωνίας τον Ιούνιο. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 3,3% σε μηνιαία βάση το Μάιο, που αποτελεί την πρώτη πτώση των τελευταίων πέντε μηνών. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η πτώση θα ήταν της τάξης του 1,8%. Επίσης, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, οι δαπάνες των Νοικοκυριών υποχώρησαν 0,4% τον Ιούνιο σε σχέση με το περασμένο έτος, χειρότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων με βάση δημοσκόπηση του Reuters που έκανε λόγο για άνοδο 1%. Εν τω μεταξύ, η ανεργία υποχώρησε στο 3,9% τον Ιούνιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 4%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας παρείχε "ενέσεις ρευστότητας" στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα για πρώτη φορά σε μισό χρόνο, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την επανάληψη της πιστωτικής αποστράγγισης η οποία έπληξε την οικονομία τον Ιούνιο. Διοχέτευσε 17 δισ. γουάν ή 2,8 δισ. δολ. στην Αγορά χρήματος μέσω repos 7 ημερών. Το επιτόκιο repo 7 ημερών υποχώρησε αμέσως και το Χρηματιστήριο ανέβηκε, με τον βασικό δείκτη της Σαγκάης να ενισχύεται σχεδόν 1%.

Αμετάβλητα διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας τα επιτόκιά της ενώ παράλληλα προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο repo διατηρήθηκε στο 7,25%, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές. Η Κεντρική Τράπεζα, αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Χώρας. Πλέον βλέπει για το 2013 ανάπτυξη 5,5% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 5,7%.

Ο Κόσμος είναι μια τεράστια "φούσκα" και θα σκάσει σύντομα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα, προειδοποιεί ο Jim Rogers.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλες οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες στον Κόσμο, τυπώνουν ταυτόχρονα χρήματα. Οι μετοχές βρίσκονται σε νέα υψηλά, τα οποία δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Όλη αυτή η κατάσταση θα έχει πολύ άσχημη κατάληξη και πρόκειται για πολύ επικίνδυνες στιγμές, σημειώνει ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής.

"Η προσοχή που δίνεται το τελευταίο διάστημα στα εταιρικά αποτελέσματα και στον μικρόκοσμο των επιχειρήσεων, έχει αφήσει τα μακροοικονομικά στοιχεία στα 'αζήτητα' σε κάποιο βαθμό", σημειώνει ο Tobias Levkovich. Ο αναλυτής της Citigroup ανησυχεί ότι οι επενδυτές δεν δίνουν όση σημασία θα έπρεπε στην οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου επισημαίνει ότι τα στάσιμα μακροοικονομικά στοιχεία αντιμετωπίζονται σαν παραδόξως καθησυχαστικά.

"Οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν ότι η τελευταία άνοδος των μετοχών θα μπορούσε να αναστραφεί και τα κέρδη να χαθούν, καθώς φαίνεται ότι το ράλι έχει πάει πολύ μακριά για τώρα, ειδικά εν όψει του περιορισμού του τυπώματος χρήματος της Fed από το Σεπτέμβριο, των πιθανών υποβαθμίσεων στα κέρδη ανά μετοχή του δ΄ τριμήνου του 2013 και του 2014 και των ακόμα αδύναμων διεθνών οικονομιών. Κατά την άποψή μας, κάποια επιφυλακτικότητα είναι δικαιολογημένη”, σημειώνει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν εν γένει ευνοϊκές στη Βόρεια Αμερική, έχουν αποδυναμωθεί ελαφρώς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και συνεχίζουν να παραμένουν αδύναμες στην Ευρώπη. Διατηρούνται σημαντικοί κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης εν μέσω ήπιας ανάπτυξης στις ΗΠΑ, συνεχιζόμενης ύφεσης στην Ευρωζώνη και βραδύτερης ανάπτυξης στην Ασία. Οι πιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από την αυξημένη μεταβλητότητα των Χρηματοπιστωτικών Αγορών, η οποία δεν αποκλείεται να πυκνώσει τις εμφανίσεις της όσο η Fed θα ομαλοποιεί τη νομισματική πολιτική της. Σύμφωνα με την S&P, η πιο σημαντική μακροοικονομική εξέλιξη στη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και ίσως σε ολόκληρο τον Κόσμο είναι η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.

H επιτροπή της Fed δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμούν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, οι οποίοι βλέπουν πιθανή την έναρξη της επιβράδυνσης στις αγορές ομολόγων το Δεκέμβριο. Όπως αναφέρουν, η Fed θα επανεξετάζει το ζήτημα του περιορισμού των αγορών στοιχείων ενεργητικού σε κάθε συνεδρίαση, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 6 ετών ενισχύθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία. Ο δείκτης του Ινστιτούτου GfK αναρριχήθηκε στο 7, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 6,8 και η άνοδος του Ιουλίου κρίνεται απροσδόκητη καθώς οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν βελτίωση στο 6,9.

Η οικονομία της Ισπανίας γνώρισε συρρίκνωση 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους (σε τριμηνιαία βάση), εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών της Αγοράς. Πρόκειται για το 8ο τρίμηνο συρρίκνωσης του Ισπανικού ΑΕΠ. Το πρώτο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 0,5%. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία ενισχύθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο έναντι εκτίμησης για 1,7% από το 2,1%.

Η Ρώμη άντλησε 6,75 δισ ευρώ από πενταετή και δεκαετή ομόλογα, στο ανώτερο εύρος του στόχου, ενώ το κόστος δανεισμού υποχώρησε. Στα ομόλογα λήξεως την 1η Μαρτίου του 2024 η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,46% που είναι και το χαμηλότερο από το Μάιο. Κατά την προηγούμενη δημοπρασία στα τέλη Ιουνίου, η μέση απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,55%. Στους πενταετείς τίτλους η μέση απόδοση υποχώρησε στο 3,22% από 3,47%.

Η Τράπεζα της Ιταλίας πραγματοποιεί σιωπηλά έλεγχο στα βιβλία ορισμένων εκ των μεγαλύτερων Τραπεζών της Χώρας, οδηγώντας ενδεχομένως ορισμένα Ιδρύματα στην πώληση στοιχείων ενεργητικού, μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη έγγραφο της Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται για 27 συνεχόμενους μήνες, αγγίζοντας το Μάρτιο τα 249 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 14,2% του συνόλου των δανείων. Στο τέλος του 2010, το ποσό έφθανε μόλις στα 157 δισ. ευρώ.
Αισθητή ανάκαμψη των Ευρωπαϊκών Χρηματαγορών βλέπει η Cheuvreux από το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο οίκος αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για την εταιρική κερδοφορία θα μειωθούν καθώς, όπως εκτιμά, η Περιοχή της Ευρωζώνης εξέρχεται της ύφεσης. Την ίδια ώρα, αναμένεται υποχώρηση των χρηματοοικονομικών πιέσεων στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης. Το β' εξάμηνο, αναφέρει η Cheuvreux, αναμένουμε να δούμε καλύτερες επιδόσεις στις μετοχές που εξαρτώνται από τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες. Τέτοιες μετοχές είναι συνήθως οι Τραπεζικές και οι Χρηματοοικονομικές. Εντούτοις, οι μη Χρηματοοικονομικές μπορεί να δώσουν πιο αξιόπιστα σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή οικονομία απ' ό,τι οι Τραπεζικές. Τα αποτελέσματα των εταιρειών θα συνεχίσουν να φέρουν τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης. Ο καθοδικός κύκλος των εταιρικών κερδών θεωρείται πάντως ότι θα φτάσει στο κατώτατο σημείο φέτος το Καλοκαίρι.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνέχισαν να κινούνται σε ανοδικό έδαφος το Μάιο οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους δείκτες Standard & Poor΄s Case-Shiller. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών στις 10 μεγαλύτερες Μητροπολιτικές Περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν 11,8% σύμφωνα με τους δείκτες S&P/Case-Shiller. Οι τιμές στις 20 μεγαλύτερες Μητροπολιτικές Περιοχές αυξήθηκαν 12,2% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 12,4% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε τον Ιούλιο στις 80,3 μονάδες από το ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 82,1 μονάδων τον Ιούνιο, το υψηλότερο μέγεθος από τον Ιανουάριο του 2008, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 81,5 μονάδες.

Τι έγινε στην αγορά παραγώγων

Σταμάτησε το ανοδικό σερί, ενώ νέα υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.222 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του Αυγούστου υστέρησε σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και μείωσε το premium στο 0.35%.

Παραμένουν σε αποχή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.457 - 1.930 Αυγούστου, 485 Σεπτεμβρίου και 42 σειράς Οκτωβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 295,5) κινήθηκαν μεταξύ 293,25 και 300,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (30.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (501), ΔΕΗ (2.237), Alpha Bank (604), Εθνική (513), ΟΠΑΠ (106), Μυτιληναίο (116), ΓΕΚ (135), Ελ. Πετρέλαια (258), Μέτκα (130).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE ανέκαμψε στο 50%, με τον όγκο συναλλαγών βελτιωμένο σε σχέση με τη Δευτέρα, καθώς συνολικά 339 δικαιώματα άλλαξαν χέρια (157 calls και 182 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9.927.706 τεμ.), Εθνική (2.408.197 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v