Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με μηδενικές συναλλαγές το μισό ταμπλό

Εγκλωβισμένο στη συναλλακτική απαξίωση το Χρηματιστήριο, περιμένει υπομονετικά να τελειώσει μία ακόμα συνεδρίαση, που μέχρι στιγμής δείχνει απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ παλεύουν για το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Συμπληρώθηκαν 2,5 ώρες συνεδρίασης και τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει δραματικά μέχρι στιγμής στο ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με θετικά πρόσημα και ελεγχόμενα κέρδη, περιμένοντας τους «χρησμούς» Bernanke.

Απόλυτα ενδεικτικό της συναλλακτικής απονεύρωσης που παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι στις 12:45 129 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, άλλοι 45 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 1.000 τεμάχια και άλλοι 28 είχαν διακινήσει από 1.000 έως 10.000 κομμάτια.

Με αυτά τα δεδομένα, έχουν αρχίσει να πέφτουν τα πρώτα στοιχήματα στις ΑΧΕ για το πόσες φορές θα αλλάξει πρόσημο ο Δείκτης μέσα στη μέρα.

Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, και ενώ ο Δείκτης κινείται σε στενό εύρος περίπου 10 μονάδων, με μέχρι στιγμής υψηλό τις 872,68 μονάδες και χαμηλό τις 862,83, έχει αλλάξει πρόσημο 21 φορές και δεν αποκλείεται να έπεται και συνέχεια.

Από την άλλη, ίσως αξίζει υποσημείωση ότι μετά τις 12:45 ο Δείκτης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες από ΔΕΗ (+2,47%), ΟΠΑΠ (+1,87%) και ΟΤΕ (+1,83%).

Σχετική κινητοποίηση των αγοραστών και για Alpha Bank (+1,37%), ΕΥΔΑΠ (+1,02%) και Frigoglass (+2,59%).

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι αυτές οι μεταβολές μπορούν να αλλάξουν άρδην καθώς υπάρχουν ακόμα και μετοχές του FTSE Large Cap που συνεχίζουν να κινούνται με 4ψήφιο όγκο συναλλαγών, όπως ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, Τιτάν, Frigoglass και Folli Follie Group.

Υπέρ των «πράσινων» η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών (48) - πτωτικών (37) μετοχών, ενώ ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που συνδυάζουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ανεκτές συναλλαγές χαμηλότερα του 25άρη, όπως Υγεία, Dionic και Revoil.

Όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Δείκτη δείχνουν να παραμένουν ανοικτά, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια προσπάθεια ωραιοποίησης των αποτιμήσεων, λόγω τέλους χρηματιστηριακού επταμήνου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v