Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση για δημιουργία εντυπώσεων

Τελευταία συνεδρίαση του επταμήνου στην αγορά, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, καθώς το μόνο σχετικά βέβαιο είναι η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα. Υψηλό το ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές εν όψει Fed.

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του επταμήνου και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι ίσως έχει τη σημασία του. Από εκεί και πέρα, σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να έχουν οι διεθνείς αγορές, και από αυτές θα ξεκινήσουμε.

Έτσι, με μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να κρατήσουν στάση αναμονής πριν από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική της Fed.

Μικτή η εικόνα στην Ασία, όπου ξεχωρίζει το -1,45% για τον Nikkei, με τους επενδυτές να απογοητεύονται από τον ιαπωνικό μεταποιητικό τομέα, ο δείκτης του οποίου υποχώρησε στις 50,7 μονάδες από τις 52,3 του Ιουνίου.

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, μετά την απροσδόκητη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία τον Ιούνιο κατά 1,5% έναντι του Μαΐου.

Ερχόμενοι στα δικά μας, νέο χρηματοδοτικό κενό βλέπει η JP Morgan, το οποίο σωρευτικά μέχρι το 2016 θα φτάσει τα 11,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, το μόνο που δείχνει σχετικά βέβαιο είναι η παραμονή του τζίρου σε απαγορευτικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αφήνει ανοικτό το τελικό πρόσημο του δείκτη, αφού μια ρηχή αγορά είναι εύκολο να κινηθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με ελάχιστες εντολές σχετικού ειδικού βάρους σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συνεχίζουν να συγκλίνουν στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η διαρκής συσσώρευση του δείκτη σε σχετικά στενό εύρος κάποια στιγμή θα δώσει κίνηση εκτόνωσης. Όμως, αυτό προς το παρόν δεν δείχνει να επαληθεύεται.

Οι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι η έλλειψη θετικών καταλυτών και σημαντικής ειδησεογραφίας, σε συνδυασμό με τα ανησυχητικά σενάρια για δύσκολο φθινόπωρο, κάποια στιγμή θα φέρει το Χ.Α. σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, αφού αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί μόνο με τεχνικές κινήσεις στο ταμπλό.

Από την άλλη, υπάρχει και η συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης που θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σημαντική θετική είδηση από την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Στα επιμέρους, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η διαδικασία του book building για το νέο ομολογιακό του ομίλου Intralot.

Τεχνικά, καλό θα ήταν η όποια διόρθωση να μην επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 852 μονάδων. Αντίθετα, ως ιδιαίτερα θετικό μήνυμα θα εκληφθεί πιθανό κλείσιμο του Δείκτη άνω των 884 μονάδων και του FTSE Large Cap υψηλότερα των 303 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v