Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Προσδοκίες για νέα άνοδο

Θετικές "παρακαταθήκες" άφησε ο Ιούλιος για τη Σοφοκλέους. Προαπαιτούμενο για διατήρηση της ανοδικής πορείας η αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Σε Bank of England και ΕΚΤ στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών σήμερα, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed.

Ο Αύγουστος ξεκινά με θετικές τεχνικές παρακαταθήκες αφού έστω και οριακά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε υψηλότερα των 884 μονάδων. Αυτό ασφαλώς και θέλει επιβεβαίωση, αν όμως το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 916, τις 928 και τις 935 μονάδες. Πέραν αυτού του ορίου, οποιαδήποτε κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα θα χρειαστεί σημαντική αύξηση του τζίρου.

Επιπλέον, και χαμηλότερα του 25άρη, οι επιδόσεις σε αξιοπρόσεκτο αριθμό μετοχών που απειλούν πολυετή υψηλά, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης κινείται χαμηλότερα των 900 μονάδων, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι οι σημαντικές υπεραξίες καταγράφονται από θέσεις και όχι από το ημερήσιο trading.

Σε ό,τι αφορά την ξένη ειδησεογραφία, δεν επιφύλαξε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη για τις αγορές η χθεσινή ανακοίνωση της Fed, ούτε οι επενδυτές έγιναν σοφότεροι από τις δηλώσεις Μπερνάνκε, και έτσι σήμερα η προσοχή των αγορών μεταφέρεται στην Bank of England και στην ΕΚΤ που αναμένεται να ανακοινώσουν τη δική τους επιτοκιακή πολιτική.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, χθες το βράδυ η Fed υποβάθμισε ελαφρώς τις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού στα 85 δισ. δολάρια τον μήνα.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η συνεδρίαση στη Wall Street και οι αναλυτές έχουν μάλλον διιστάμενες απόψεις καθώς οι μισοί επισημαίνουν την ανησυχία της κεντρικής τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούν ότι τα χθεσινά σχόλια ήταν αυτά που ζητούσαν οι αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο παραμένει εμφανές είναι ότι ο Μπερνάνκε δεν θα λάβει εύκολα κάποια σημαντική απόφαση αφού η θητεία του στη Fed βαίνει προς το τέλος της.

Τα μικτά πρόσημα της Wall Street ακολούθησαν τα «πράσινα» ταμπλό των ασιατικών αγορών, ενώ τα futures δείχνουν θετικό ξεκίνημα για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και αυτήν τη φορά υπάρχουν διιστάμενες απόψεις όσον αφορά τον δείκτη ΡΜΙ της Κίνας, καθώς τα επίσημα στοιχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά της HSBC και της Markit.

Άλλη μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι το γεγονός ότι σήμερα Πέμπτη τελειώνει ο χρόνος για την Japonica Partners όπου οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων μπορούν να τα πουλήσουν στην αμερικανική επενδυτική αντί 40 σεντς ανά ευρώ. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η προσφορά της Japonica δεν είχε παρά ελάχιστη επίπτωση στην αγορά και αν οι επενδυτές πίστευαν πραγματικά στην ικανότητα της εταιρείας να αγοράσει τα ομόλογα στην τιμή που έδωσε δεν θα πουλούσαν σε άλλους traders και σε χαμηλότερες τιμές.

Από εκεί και πέρα, άλλο ένα θέμα το οποίο χρήζει δεύτερης ανάγνωσης είναι η έκθεση της Standard & Poor's για την Εθνική Τράπεζα που διατηρεί την πιστωτική αξιολόγηση στο CCC/C και το outlook αρνητικό. Το ανησυχητικό στην εν λόγω έκθεση είναι ότι ο οίκος εκτιμά πως το ΤΧΣ και η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να παρέχουν έκτακτη στήριξη με κεφάλαια και ρευστότητα στην Εθνική. Όσον αφορά το αρνητικό outlook και σύμφωνα με τον οίκο, αφορά το ενδεχόμενο η εξωτερική στήριξη να θεωρηθεί ότι δεν είναι αρκετή για να διατηρηθεί η ρευστότητα ή η φερεγγυότητα της τράπεζας.

Η έκθεση της Standard & Poor's επιβεβαιώνει όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει η αγορά να αναμένει κάτι ιδιαίτερο από τις τραπεζικές μετοχές, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα stress tests της BlackRock.

Μοιραία λοιπόν το βάρος για τη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα παραμείνει στις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v