Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καρφώθηκε" στις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρειάστηκε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις η Σοφοκλέους για να "ξαναδεί" τις 900 μονάδες. Στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, εκτός των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, προστέθηκαν στο φινάλε ΔΕΗ, Alpha, ΕΕΕ και Folli. Πτώση 4,18% για την Εθνική.

Από το ενδοσυνεδριακό σχόλιο η στήλη ανέφερε ότι τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια θέλουν ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με θετικό πρόσημο και το "κουδούνι της λήξης της συνεδρίασης" επιβεβαίωσε την πρόβλεψη - εκτίμηση.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι και έστω και οριακά "βλέπει" εκ νέου κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από τις 19/6 (κλείσιμο στις 917,62 μονάδες).

Σήμερα ο Δείκτης, μετά τις 10.31 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 898,9 μονάδες (+1,62%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε μία ανάσα από το υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 900,12 μονάδες με κέρδη 1,75%.

Οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ "οδήγησαν την κούρσα ανόδου", όμως στην "τελική ευθεία" έδωσαν "ηχηρό παρών" και οι ΔΕΗ, Alpha Bank και πολύ περισσότερο η ΕΕΕ που και σήμερα επιβεβαίωσε την φήμη του "μπαλαντέρ της Αγοράς".

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Jumbo, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Jumbo.

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας και με σημαντικές απώλειες (-4,18%) έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής, με τους πωλητές να εμφανίζουν επιθετικότερες διαθέσεις μετά τις 16.44 και να δείχνουν ότι μπορεί στην παρούσα φάση να παρακολουθούν τα δρώμενα εξ αποστάσεως, όμως η σημερινή τους κίνηση έδειξε τι μπορεί να συμβεί αν αναλάβουν έστω και ελάχιστες πρωτοβουλίες.

Από την άλλη θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το σημερινό "άδειασμα" στον τίτλο της Εθνικής ήλθε στον απόηχο της έκθεσης της Standard & Poor΄s. Πιο συγκεκριμένα, στο "CCC/C" διατηρεί η Standard & Poor's την εταιρική πιστωτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, δίνοντας αρνητικό outlook, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα. Ο διεθνής οίκος αναμένει τώρα πως το ΤΧΣ και η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να παρέχουν έκτακτη στήριξη με κεφάλαια και ρευστότητα στην Εθνική Τράπεζα. Το αρνητικό outlook αφορά στο ενδεχόμενο η εξωτερική στήριξη να θεωρηθεί ότι δεν είναι επαρκής για να διατηρηθεί η ρευστότητα ή η φερεγγυότητα της Τράπεζας.

Καμία ουσιαστική βελτίωση στον τζίρο, που μάλιστα ήταν και σχετικά χαμηλότερος του χθεσινού, ενώ το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις δύο τίτλους και πιο συγκεκριμένα του ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Με τα δεδομένα που δημιουργούν οι τελευταίες συνεδριάσεις, η "ερώτηση του εκατομμυρίου" δείχνει απλή, αλλά είναι μάλλον δύσκολη η ανεύρεση πειστικής απάντησης: "Πόσο μακριά μπορεί να πάει μια Αγορά, που δεν υποστηρίζεται από σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις, δεν έχει τις βοήθειες του Τραπεζικού κλάδου, οι περισσότεροι που συμμετέχουν είναι απόλυτα "υποψιασμένοι" και στην πρώτη αλλαγή κλίματος θα αλλάξουν πλευρά και βέβαια στο Σύστημα συναλλαγών ανακυκλώνεται το ίδιο και το ίδιο χρήμα;".

Από εκεί και πέρα, θα ήταν τουλάχιστον "παρατυπία" να μην αναγνωριστεί ότι η "αθόρυβη" πλαγιοανοδική κίνηση, έχει βελτιώσει σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., πλην Τραπεζών.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα του εκθετικού ΚΜΟ των 200 ημερών (890 μονάδες) και ξεπέρασε και τον απλό ΚΜΟ των 50 ημερών (895 μονάδες). Να σημειωθεί ότι ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών εντοπίζεται στις 915 μονάδες.

Επίσης μετά από πολλές συνεδριάσεις και ο FTSE25 έδωσε ένα πρώτο τεχνικά ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 303 μονάδων και αυτό έδωσε στροφές στην τάση από τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις. Για τον εν λόγω δείκτη επόμενη αντίσταση στην ζώνη 310 - 312 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η Japonica γνωστοποιεί ότι παρατείνει εκ νέου, αυτή τη φορά ως τις 30 Αυγούστου, τη δημόσια προσφορά για αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές. Η παράταση συνοδεύεται όμως και από δυνητική μείωση της προσφερόμενης τιμής. Η Japonica όταν ανέβαινε η Αγορά πρόσφερε 0,45 σεντς του ευρώ για να αποκτήσει Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, εν συνεχεία μείωσε την προσφερόμενη τιμή στα 0,40 σεντς του ευρώ και τώρα μπορεί να πέσει και κάτω απ αυτή αν υπάρχει διαφορά της τάξης του 15% και άνω μεταξύ τιμής αγοράς και τιμής πώλησης.

"Εδώ και καιρό είναι εμφανές σε πολλούς αναλυτές ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν αποδίδει", γράφει το Editorial των New Yorks Times, αλλά λίγοι επισημοι αξιωματούχοι παραδέχονται την αλήθεια δημοσίως, καθώς φοβούνται ότι θα είναι μια παραδοχή της αποτυχίας τους και ότι θα πρέπει να υποχρεωθούν να αλλάξουν πορεία- πράγμα που ήδη έχουν κάνει μια φορά.

Χθες πάντως βρέθηκε ένα στέλεχος του ΔΝΤ που "έσπασε την σιωπή" δηλώνοντας ανοιχτά και καθαρά την ύπαρξη του προβλήματος. "Oι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας", δήλωσε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ και εκπρόσωπος άλλων δέκα κρατών στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και στην Καραϊβική. Ο ίδιος απείχε από την ψηφοφορία εξουσιοδότησης του ΔΝΤ για την εκταμίευση της συμβολής 1,8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό του Χ.Α. και χαμηλότερα του 25αρη, σχετικά αυξημένος ήταν ο αριθμός των μετοχών που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και μεταξύ αυτών και οι Revoil, Q&R, Alco, Αττικής, Ιασώ, Χαλκόρ, Ιατρικό, Σιδενόρ κ.λ.π.

Όσον αφορά τον μη Τραπεζικό 25αρη, σε νέα υψηλά 49 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group.

Επίσης, ακόμα τρεις από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, έδωσαν σήμερα διαφυγή από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Για την πρώτη που εμφάνισε επιθετικότερους αγοραστές μετά τις 16.20, η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 21,00 ευρώ. Τα 7,10 ευρώ και 14,50 ευρώ, αντίστοιχα, είναι οι επόμενες αντιστάσεις για ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 42 πτωτικών, ενώ για 17 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Τέλος, το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7500 ευρώ (+4,17%) με συναλλαγές 1152494 τεμ., της Εθνικής στα 0,6650 ευρώ (-3,34%) διακινώντας 179087 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,4170 ευρώ με οριακά κέρδη 0,48% και συναλλαγές 1304320 τεμ.

Τι αναμένουν οι αναλυτές 

"Βουβή" άνοδος επιχειρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., εν μέσω συναλλακτικής άπνοιας, με κινήσεις σε επιλεγμένους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η διαδικασία αυτή ενέχει κινδύνους στον βαθμό που τα ζητούμενα από την Αγορά, σε διαρθρωτικές αλλαγές και λοιπές μεταρρυθμίσεις, μείνουν "ασκήσεις επί χάρτου" για πολλοστή φορά.

Πολλώ δε μάλλον, αν δεν διαμορφωθούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και επαληθευτούν τα αρνητικά σενάρια για δύσκολο Φθινόπωρο.

Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώνεται, ενώ παράλληλα η πιθανότητα διοχέτευσης ρευστότητας από τα Τραπεζικά Ιδρύματα δεν φαίνεται να συντελείται στο άμεσα προσεχές μέλλον, καθώς οι Τράπεζες θα αναμένουν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την BlackRock.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, μπορεί η άνοδος των τελευταίων ημερών να κερδίζει σε πρόσκαιρες εντυπώσεις, όμως η διατηρησιμότητά της κρίνεται εξαιρετικά εύθραυστη.

Τι έγινε στις αγορές 

"Πράσινα" ταμπλό σε όλες τις διεθνείς Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, καθώς τόσο η Fed, χθες, όσο και οι BoE και ECB, σήμερα, δεν επιφύλασσαν αρνητικές εκπλήξεις για τους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, η Fed υποβάθμισε ελαφρώς τις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού στα $85 δισ. το μήνα, χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρει ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της επιβράδυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη συνεδρίαση στις 30 και 31 Ιουλίου, αναφέρει ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με "ήπιο" (modest) ρυθμό κατά το πρώτο μισό του έτους. Οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν τη δέσμευση τους να κρατήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για όσο καιρό το ποσοστό ανεργίας παραμένει πάνω από το 6,5% και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν ξεπερνούν το 2,5%.

Είναι πλέον εμφανές, ότι ο Bernanke δεν θα λάβει εύκολα κάποιες σημαντικές αποφάσεις, αφού η θητεία του στη Fed βαίνει προς το τέλος της.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας στο 0,5%. Καμία αλλαγή δεν ανακοινώθηκε και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισ. στερλινών.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε στην Φρανκφούρτη την διατήρηση του επιτοκίου στο αρνητικό ρεκόρ του 0,5%. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων ανέμενε την απόφαση. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα. 

Από την άλλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κίνας, ο δείκτης PMI κατέγραψε απροσδόκητη άνοδο τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο 50,3 από 50,1 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 49,8. Ξεχωριστή έρευνα των HSBC και Markit για την Κινεζική μεταποίηση έδειξε ότι ο Δείκτης υποχώρησε στο χαμηλό 11 μηνών του 47,7 τον Ιούλιο, από 48,2 τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ο δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης βρίσκεται σε περιοχή ανάπτυξης καθώς αναρριχήθηκε τον Ιούλιο το 50,3 από 48,8 τον προηγούμενο μήνα.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 19.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 326.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 345.000 αιτήσεις.

Ο δείκτης μεταποίησης ISM εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης που καταρτίζει το Institute for Supply Management, ανήλθε στο 55,4 από 50,9 τον Ιούνιο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2011. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρότερη άνοδο στο 52.

Τι έγινε στην αγορά παραγώγων 

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.223 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του Αυγούστου με επιθετικότερη κίνηση σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη έφτασε το premium στο 1,10%.

Παραμένουν σε αποχή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.728 - 4.083 Αυγούστου, 565 Σεπτεμβρίου και 80 σειράς Οκτωβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 310) κινήθηκαν μεταξύ 300,5 και 311,25 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (22.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (465), ΔΕΗ (673), Alpha Bank (2.189), Εθνική (639), Μυτιληναίο (168), Πειραιώς (376), Intralot (346), Ελ. Πετρέλαια (197), Ελλάκτωρα (228), ΕΧΑΕ (131), ΟΠΑΠ (302), ΓΕΚ (922), MIG (163).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE υποχώρησε εκ νέου στο 41% με βελτιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς άλλαξαν χέρια συνολικά 2.048 δικαιώματα (1.373 δικαιώματα αγοράς και 675 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9.108.758 τεμ.), Εθνική (2.447.797 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v