"Με τον τζίρο να έχει περιέλθει εδώ και αρκετό καιρό σε κατάσταση 'Καλοκαιρινής σιέστας' και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των ξένων χαρτοφυλακίων επιδεικτικά εκτός εγχώριας Αγοράς, η μόνη λύση για απεγκλωβισμό κεφαλαίων και επανεπένδυση αυτών εκτός Τραπεζικού ταμπλό, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καλυτέρευση των Τραπεζικών αποτιμήσεων, μετοχών και warrants.
Είναι ένα ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο "στοίχημα", με χιλιάδες εν δυνάμει πωλητές, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να ξεκολλήσει από τον "βάλτο" των 800 - 850 μονάδων και να σταματήσουν τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων".
Έτσι ακριβώς ξεκινούσε το μετασυνεδριακό σχόλιο της στήλης στις 18/7 και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να το επιβεβαιώσει με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.
Έκπληκτοι όσοι επαγγελματίες του χώρου έχουν παραμείνει "εντός των τειχών", διαπίστωσαν ότι η "βουβή" ανοδική αντίδραση που έχει ξεκινήσει από τις 15/7, μπορεί να εμπεριέχει και "rotation".
Νέοι πρωταγωνιστές στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως ΟΛΠ και Τιτάνας και ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και warrants, που εδώ και πάρα πολλές συνεδριάσεις παρέμεναν στο περιθώριο, με στόχο αυτό που αναφέρεται στον πρόλογο του σχολίου.
Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο, για το warrant της Alpha Bank (+7,33%) και της Πειραιώς (+39,09%), ενώ και το +18,8% για τοwarrant της Εθνικής έχει την σημασία του.
Έτσι και ενώ μέχρι στιγμής, εγκλωβισμένους δεν έχει μόνο η Alpha Bank, το άθροισμα τιμής μετοχής και warrant για την Πειραιώς πλησιάζει την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (1,7 ευρώ), ενώ δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια και η προσπάθεια που ξεκίνησε στο warrant της Εθνικής. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η περαιτέρω άνοδος στο warrant της Πειραιώς, μπορεί να φέρει πιέσεις στην μετοχή, από όσους θα επιλέξουν να κρατήσουν τα warrants και να μειώσουν θέσεις στην μετοχή, μειώνοντας ταυτόχρονα και το ρίσκο.
Απόλυτα "επιμελημένο και το τελικό κλείσιμο του Δείκτη, που έστω και οριακά "καβάλησε" τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (916 μονάδες), προκειμένου να βάλει σε προβληματισμό τους πολλούς που παραμένουν, επιδεικτικά, εκτός Αγοράς.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 5,87% και τον Τραπεζικό κέρδη 5,18%. Μετά και την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης "αναπνέει" εκ νέου, αφού γύρισε σε κέρδη 0,95% από την αρχή του χρόνου. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 43,07%.
Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ A.E. συνεδρίασε για να εξετάσει τη δεσμευτική προσφορά που υποβλήθηκε από την εταιρεία SOCAR ύψους €400 εκατ. για την εξαγορά του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – 31% ΤΑΙΠΕΔ), η οποία έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Το Δ.Σ. ενέκρινε την παραπάνω προτεινόμενη συναλλαγή και εισηγήθηκε την οριστική έγκρισή της από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία και συνεκλήθη προς το σκοπό αυτό για την 2 Σεπτεμβρίου 2013. Η προτεινόμενη συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από τις αρμόδιες εθνικές και Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Με δεδομένο ότι ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ κατέχει το 35% του ΔΕΣΦΑ, αναμένεται ότι θα εισπράξει ποσό λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, έναντι περίπου 187 εκατομμυρίων που θα βάλει στα ταμεία του το Ελληνικό Δημόσιο.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για ένα ακόμα πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, θα καθίσουν έως τα τέλη του 2014 η Αθήνα και οι ξένοι πιστωτές της, προβλέπουν οι αναλυτές της Barclays.
Ο οίκος πιστεύει ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι Ευρωπαίοι θα "μπαλώσουν" το πρόβλημα φέρνοντας πιο μπροστά όλες τις επόμενες δόσεις των δανείων διάσωσης. Όπως εξηγεί, το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια προσδιορίζει μόνο το συνολικό ύψος της βοήθειας και όχι τον τριμηνιαίο ρυθμό της εκταμίευσής της. Παρά τα βήματα αυτά, η Barclays εκτιμά ότι η τρόικα δεν θα μπορέσει να αποφύγει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων διάσωσης, έως τα τέλη του 2014. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τον οίκο, είναι να αποφασιστεί η επέκταση του Ελληνικού προγράμματος, καθώς η Αθήνα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις Αγορές ομολόγων το 2014, ακόμα και παρά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις.
Πρόβλημα των Ευρωπαίων και όχι της Ελλάδας είναι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει στο Ελληνικό πρόγραμμα και το οποίο έφερε στο φως η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνουν σε σχόλιό τους οι οικονομολόγοι της Nomura. Αντίθετα, όπως σημειώνουν, ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα, δεν είναι ούτε το χρηματοδοτικό κενό αλλά ούτε και η εξέγερση των μελών του ΔΝΤ από τη Λατινική Αμερική για το Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Είναι η πολιτική αστάθεια, καθώς σημειώνουν ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, με 155 βουλευτές, θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια μακρά λίστα προαπαιτούμενων στην επόμενη επιθεώρηση της τρόικας (π.χ. αναδιάρθρωση Δημόσιων Επιχειρήσεων, εξεύρεση μέτρων ίσων με το 2% του ΑΕΠ για το 2015-2016, κινητικότητα και απολύσεις).
"Τα πρώιμα βλαστάρια της αισιοδοξίας ίσως γρήγορα χαθούν, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απρόθυμοι να καλύψουν το κενό στο πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας τα επόμενα δύο χρόνια και να βοηθήσουν να καταστεί το χρέος βιώσιμο, διαγράφοντας ένα μεγάλο μέρος από τα δάνεια διάσωσης", αναφέρει ο Economist. Όπως εξηγεί το περιοδικό, παρότι ενδέχεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 4,4 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, ενώ το 2015 θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό 5,6 δισ. ευρώ.
Τη "σιωπηλή" άνοδο της μετοχής του ΟΤΕ στο Χ.Α. επισημαίνουν οι αναλυτές της Exotix. Όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, βασικοί παράγοντες πίσω από τη σταδιακή άνοδο του ΟΤΕ είναι: Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης της Globul στην Telenor, που μειώνει το χρέος του ομίλου κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Η προοπτική του ομίλου να είναι ελεύθερος από χρέος σε τρία χρόνια. Η πιθανότητα αγοράς του 6% που κατέχει το Δημόσιο από την Deutsche Telekom. Στο πλαίσιο αυτό, η Exotix διατηρεί τη μετοχή του ΟΤΕ στα "top picks" της για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Έπειτα από τα τελευταία σχόλια του ΔΝΤ για την Ελλάδα (όπου διαπιστώνεται πρόοδος) και την Κύπρο (όπου το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς), η Exotix ρίχνει στους πελάτες της την ιδέα του trade "Sell Greece/Buy Cyprus". Πάντως, τονίζει ότι η επίσημη θέση της είναι "sell" στην Κύπρο και "hold" στην Ελλάδα.
Πτώση 9,6% εκτιμά η Morgan Stanley ότι θα εμφανίσει ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ το β' τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και θα διαμορφωθεί στα 1,075 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο οίκος, τα στοιχεία αυτά είναι βελτιωμένα σε τριμηνιαία βάση έναντι του -11% και -12% αντίστοιχα που ανακοινώθηκε το α' τρίμηνο.
Τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 64 εκατ. ευρώ, με το καθαρό χρέος στα 2,527 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της Globul, το pro forma καθαρό χρέος θα διαμορφωθεί περίπου στα 1,8 δισ. ευρώ.
"Ο πατριωτισμός είναι αυτός που κρατά τον όμιλο στην Ελλάδα, παρά το τρελό φορολογικό φορτίο που καλείται να σηκώσει και έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι μέτοχοι να ζητούν τη μεταφορά της έδρας. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο πατριώτες είμαστε, υπάρχουν και όρια", δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Reuters.
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 22 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/7 (78,94 εκατ.). Το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις επτά μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και MIG. Μικροεκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Ελλάκτωρα, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου και στο υψηλό ημέρας τους Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Eurobank Properties.
Ο Γενικός Δείκτης από το πρόσφατο χαμηλότερο κλείσιμο των 800,91 μονάδων (15/7) σημειώνει αθροιστικά κέρδη 14,44%, ενώ από την ίδια ημερομηνία και το κλείσιμο των 274,01 μονάδων ο 25αρης σημειώνει κέρδη 13,84%.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών, ενώ σε 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.
Χαμηλότερα του 25αρη, Υγεία, ΚΛΜ, Ιντρακόμ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ιατρικό, Alco, Fourlis, ήταν μερικές από τις μετοχές που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές.
Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια
"Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε η Ελληνική Αγορά κόντρα σε προγνωστικά συσσώρευσης ή αδυναμίας λόγω του χαμηλού τζίρου ή της έλλειψης νέων", αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης. Η ανοδική "έκπληξη" είχε αρχικά κύριους εκφραστές την γνωστή τριπλέτα των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ για να πάρουν στην συνέχεια την σκυτάλη άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE-25 ενώ στο τέλος της εβδομάδας παρατηρήθηκε αξιοσημείωτο αγοραστικό ενδιαφέρον και στον Τραπεζικό κλάδο.
Η Αγορά "πιάστηκε στον ύπνο" αφού σε γενικές γραμμές η επικρατούσα αίσθηση -μετά τους χαμηλούς τζίρους της περασμένης εβδομάδας- ήταν μετριοπαθώς απαισιόδοξη γεγονός που άφησε πολλά χαρτοφυλάκια εκτός Αγοράς. Η ψυχολογία έχει αλλάξει προς το θετικότερο και οι εμπλεκόμενοι αναζητούν υστερήσαντες με προϋποθέσεις να καλύψουν το χαμένο έδαφος αποδόσεων. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο νέων η υπογραφή της σύμβασης των Λαχείων και η αποδοχή της προσφοράς της Socar από το ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να θεωρηθούν υπέρ της διατήρησης της ανόδου δεδομένης της ουράς ενεργειών που θα ακολουθήσουν (ολοκλήρωση πώλησης ΟΠΑΠ, αύξηση ρευστότητας στα ΕΛΠΕ) ενώ τα επόμενα νέα που περιμένει η Αγορά αφορούν τα "τεστ αντοχής" των Τραπεζών και πιθανότατα κάποιες ενέργειες αποκρατικοποιήσεων που έχουν φθάσει σε ώριμο στάδιο (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, Αστήρ).
Μικρότερης εμβέλειας ήταν η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων τα οποία προς το παρόν δείχνουν διατήρηση των τάσεων που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο σε επιμέρους εταιρείες με τις γνωστές εξαιρέσεις και μοιραία το ενδιαφέρον στρέφεται σε άλλες γραμμές του ισολογισμού όπως τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας, οι ταμειακές ροές, ο δανεισμός κλπ.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε περίπου 120 μονάδες ανόδου από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου ξεπερνώντας το σημείο αφετηρίας από την αρχή του έτους αυξάνοντας προοδευτικά και με αργό τέμπο την συναλλακτική του δραστηριότητα η οποία δεν έχει ομοιόμορφη διάχυση στην ροή των συνεδριάσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο μέχρι το τέλος της ημέρας καθώς τα κλεισίματα έγιναν πολύ κοντά στα υψηλά της διακύμανσης. Συνήθως η κίνηση διάσπασης της μακροπρόθεσμης τάσης έχει δύο χρόνους όταν συντελείται με μικρή συναλλακτική δύναμη ενώ μετά την διάσπαση η ενεργοποίηση κάποιων πιο τεχνικά προσανατολισμένων χαρτοφυλακίων δίνει επιτάχυνση στην κίνηση των βασικών μετοχών του Γενικού Δείκτη.
Το δύσκολο κομμάτι της υπέρβασης από τα χαμηλά και της απορρόφησης εγκλωβισμένων πέριξ των κυριότερων πεδίων αντίστασης μεταξύ 850 – 870 μονάδων έχει συντελεσθεί έστω και με επιλεκτικές κινήσεις. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 970 μονάδες και φυσικά όταν η Αγορά αρχίσει να προσεγγίζει το εν λόγω επίπεδο θα πυκνώσουν οι εκτιμήσεις για το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.
Πριν από όλα αυτά, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης θα κάνει μια στάση που θα αποφορτίσει την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη εικόνα και θα εκτονώσει τις κατοχυρώσεις κερδών. Πιθανόν αυτή η στάση να μην έχει την μορφή διόρθωσης αλλά ανάλωσης χρόνου, ίσως στην λογική της αναμονής κάποιων νέων που θα δώσουν περισσότερα εναύσματα ανόδου, ή την εστίαση σε άλλες ιδέες/επιλογές μετοχών που δεν έχουν ακολουθήσει το ανέβασμα της Αγοράς.
Σημείο αναφοράς για την Αγορά θα αποτελέσει και η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις 8 του μηνός, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα το Σεπτέμβριο, αλλά και οι φόβοι του για πολιτική κόπωση μεταφέρουν την αβεβαιότητα στο Φθινόπωρο, ενώ η κινητικότητα στις αποκρατικοποιήσεις (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΣΦΑ) αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών στην τρέχουσα φάση, επιτρέποντας στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να αντιδράσει ουσιαστικά από τα επίπεδα των 800 μονάδων, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Επιπρόσθετα, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, ενισχύει την εικόνα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας (ελέω των νέων "stress tests" που θα πραγματοποιήσει η Black Rock).
Η βελτίωση του εγχωρίου κλίματος παρατηρείται επίσης και από την πορεία των Κρατικών ομολόγων (υποχώρηση του spread των 10ετών Ελληνικών με τα αντίστοιχα Γερμανικά κατά 70 μονάδες σε διάστημα τριών εβδομάδων) και την υψηλή ζήτηση για νέες εκδόσεις εταιρικών χρεογράφων (S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και Intralot).
Παράλληλα, τα νέα ιστορικά υψηλά του S&P 500 (λόγω των μακροοικονομικών στοιχείων και της προσήλωσης της FED στην αγορά Κρατικών χρεογράφων) συντηρούν το θετικό κλίμα στις ξένες Αγορές μετοχών, με την Ευρωζώνη να βρίσκεται σε στάση αναμονής ενόψει των Εθνικών εκλογών στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου και την Κίνα να μην παρουσιάζει στοιχεία απότομης επιβράδυνσης.
Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να αναφερθούν και οι ανησυχητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς η Χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε εμφύλιο, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση την τιμή του πετρελαίου στην περίπτωση εκείνη που η Διώρυγα του Σουέζ κλείσει.
Το ενδιαφέρον τις προσεχείς εβδομάδες, αναμένεται σταδιακά να περάσει στα μακροοικονομικά στοιχεία στο εξωτερικό και στα εταιρικά αποτελέσματα του α΄ 6μήνου στο εσωτερικό (ο απολογισμός τους θα δείξει το μέγεθος της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας).
Επίσης, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι Αμερικάνοι φέρονται διατιθέμενοι να προσφέρουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, αναζητώντας πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (ενδιαφέρον από funds για Ενέργεια και Τράπεζες).
"Από τεχνικής πλευράς, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα από ΓΔ και FTSE, καθώς εκεί βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.
Τι έγινε στις διεθνείς αγορές
"Πράσινα" ταμπλό στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +3,29% για τον Ιαπωνικό Nikkei, μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των μεγάλων Τραπεζών στις αρχές του 2014, κάτι που θα επιτρέψει στα "stress tests" να ξεκινήσουν τον Μάιο, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ πρόκειται να γίνει ο μοναδικός Τραπεζικός Επόπτης στην Ευρωζώνη και προτού αναλάβει το ρόλο αυτό σχεδιάζει να διενεργήσει έλεγχο στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των μεγαλύτερων 130 με 140 Τραπεζών της Ευρωζώνης. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, καθώς η απόφαση θα ληφθεί μόνο αφότου τεθεί σε ισχύ το νομικό κείμενο για την ανάθεση του εποπτικού ρόλου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συγκροτηθεί το εποπτικό συμβούλιο.
Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Ιούλιο, αλλά το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Συγκεκριμένα, η Αμερικανική οικονομία δημιούργησε 162.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 7,4% από 7,6% τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα είχαν δημιουργηθεί 188.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 184.000 νέες θέσεις εργασίας και ότι η ανεργία θα παραμείνει σταθερή στο 7,5%. Οι 162.000 θέσεις απασχόλησης κινήθηκαν κάτω από τις προσδοκίες και η πτώση του ποσοστού ανεργίας οφείλεται στη μείωση του εργατικού δυναμικού.
Σε γενικές γραμμές, η ανακοίνωση προσφέρει λιγότερα από αυτά που αναιρεί με την έννοια ότι η συζήτηση για τη μείωση του QE3 το Σεπτέμβρη έχει γίνει δυσκολότερη για τη Fed.
Σε ενίσχυση των δαπανών τους προχώρησαν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, παρά τη μικρή αύξηση των εισοδημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, η προσωπική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 0,5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%, ελαφρώς χαμηλότερα από την κατά 0,4% άνοδο του Μαΐου. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο 0,5% τόσο στο εισόδημα όσο και στις δαπάνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Ιούνιο, στα 496,7 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί τους τέσσερις από τους πέντε τελευταίους μήνες. Οικονομολόγοι, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 2,3%.
"Η διάσπαση των 1.687 μονάδων θα δώσει την επιβεβαίωση ότι η σημαντική κορύφωση των τιμών πραγματοποιήθηκε και ο στόχος τιμών για τον Αύγουστο θα είναι οι 1.654 - 1.620 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη αδυναμία θα αποτελέσει την αρχή μεγαλύτερης διόρθωσης που θα μας οδηγήσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου / αρχές του Οκτωβρίου στο στόχο των 1.570-1.550 μονάδων, προτού αρχίσει το year-end ράλι" εξηγούν οι τεχνικοί αναλυτές της UBS. Ειδικά για τις Περιφερειακές Ευρωπαϊκές Αγορές, οι Michael Riesner και Marc Müller της UBS εξηγούν ότι αν και είναι αρκετά νωρίς για να δώσουν "επιθετικό" σήμα αγοράς, παρά την πρόσφατη υπεραπόδοση τους σε σχέση με τις Αγορές του Ευρωπαϊκού Πυρήνα, εντούτοις εισέρχονται στο προσκήνιο.
"Εάν η Ευρώπη διατηρηθεί μακριά από τους κινδύνους την περίοδο του Σεπτέμβριου / Οκτώβριου, τότε θα μπορούσε πράγματι να εισέλθει σε μια πολύ 'bullish' φάση, με τους δείκτες των Περιφερειακών Αγορών και ειδικά της Ισπανίας να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι σε σχέση με τη Γερμανία", επισημαίνουν.
Αναφορικά με τα εμπορεύματα, η ομάδα της τεχνικής ανάλυσης εξηγεί ότι είναι πολύ νωρίς για να είναι "bullish". "Η πρόσφατη άνοδος στο χρυσό και τις μετοχές χρυσού ήταν σημαντικές, αλλά κατά την άποψή μας, εκπροσωπούν απλά μια ανοδική κίνηση σε σχηματισμό που περιλαμβάνει ένα δυναμικό σενάριο διόρθωσης στο τέλος του 3ου τριμήνου / αρχές 4ου τριμήνου ενώ στο τέλος του έτους θα μπορούσαμε να δούμε ένα σημαντικό ράλι στα Εμπορεύματα και τους συναφείς τομείς".