Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η τάση κόντρα στις εκτιμήσεις

Κόντρα στις εισαγόμενες εκτιμήσεις και στον χαμηλό τζίρο, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δημιουργεί ανοδικό momentum. Στους δεικτοβαρείς τίτλους όπου θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον προστίθενται τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Intralot.

Σε πλήρη εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η βουβή άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι και να επιστρέφει έστω και οριακά σε κλείσιμο ανώτερο των 900 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η αγορά έχει εκπληρώσει τα καταρχήν τεχνικά ζητούμενα, καθώς το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 884 μονάδες και του FTSE Large Cap πάνω από τις 303 έχει σηματοδοτήσει την έξοδό τους από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρά τις χαμηλές συναλλαγές συγκρατημένη αισιοδοξία εμφανίστηκε χθες και στην αγορά παραγώγων, με το συμβόλαιο του πρώτου μήνα (Αύγουστος) να κλείνει με premium 1,10% έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, εκτιμώντας ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, τονίζοντας όμως ότι η υπέρβαση των 920-940 μονάδων θα χρειαστεί αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα αλλά και κάποια επιχειρηματική είδηση, καθώς τα καύσιμα για περαιτέρω άνοδο θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα τα δώσουν τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Έτσι, οι όποιες ελπίδες για περαιτέρω ενίσχυση της θετικής ψυχολογίας έχουν επικεντρωθεί στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Για τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν αναμένεται κάποια διαφοροποίηση της εικόνας, όσον αφορά τόσο τη συναλλακτική δραστηριότητα όσο και τους θετικούς πρωταγωνιστές στο ταμπλό των δεικτοβαρών μετοχών.

Έτσι, εκτός από τους «γνώριμους υπόπτους», δηλαδή ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, δεν αποκλείεται η αγορά να προσέξει περισσότερο και για διαφορετικές περιπτώσεις τους τίτλους των Ελληνικών Πετρελαίων και της Intralot.

Στην περίπτωση του πρώτου, με δεδομένο ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ κατέχει το 35% του ΔΕΣΦΑ, αναμένεται ότι θα εισπράξει ποσό λίγο πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Επίσης, ολοκληρώθηκε το ομολογιακό της Intralot ύψους 325 εκατ. με την εταιρεία να αναμένεται να έχει καθαρές εισπράξεις περίπου 311,1 εκατ., όμως το επιτόκιο 9,75% λήξεως 2018 δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα φθηνό.

Τα επιτόκια όλων των ομολογιακών εκδόσεων ελληνικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον τσουχτερά και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει το μεγάλο ρίσκο με το οποίο βλέπουν τις ελληνικές επιχειρήσεις ξένοι διαχειριστές.

Υπενθυμίζεται ότι τον χορό των ομολογιακών εκδόσεων τον ξεκίνησε η Τιτάν με επιτόκιο 8,75%, ακολούθησαν ο ΟΤΕ με επιτόκιο 7,875%, η Frigoglass με επιτόκιο 8,25%, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά με επιτόκιο 9,25%, για να έρθει το 9,75% για την Intralot.

Η αυξητική τάση των επιτοκίων στις ομολογιακές εκδόσεις δείχνει τη δριμύτατη επιστροφή του ρίσκου και αυτό αργά ή γρήγορα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα το αποτιμήσει σοβαρά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συντηρητικές κι αρνητικές εισαγόμενες εκθέσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα ακόμα πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα καθήσουν έως τα τέλη του 2014 η Αθήνα και οι ξένοι πιστωτές της, σύμφωνα με την Barclays, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων ούτε το 2014.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα δεν είναι το χρηματοδοτικό κενό, αλλά η πολιτική αστάθεια, σύμφωνα με τη Nomura. Ο οίκος εκτιμά ότι η δικομματική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μακρά λίστα προαπαιτούμενων στην επόμενη επιθεώρηση της τρόικας.

«Τα πρώιμα βλαστάρια της αισιοδοξίας ίσως γρήγορα χαθούν εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απρόθυμοι να καλύψουν το κενό στο πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας για τα επόμενα δύο χρόνια», αναφέρει ο Economist, που βλέπει χρηματοδοτικό κενό 4,4 δισ. για το επόμενο έτος και 5,6 δισ. για το 2015.

Τέλος, επιστρέφει δριμύτερη και η Citigroup, που με πρώτο παράγοντα τον πολιτικό κίνδυνο εκτιμά ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αυξημένο.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v