Με μικρές διακυμάνσεις σε κλείσιμο ξεκίνησε χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Συνέπεια της εύλογης μερικής κατοχύρωσης θέσεων από την πλευρά αυτών, που έγραψαν μικρές ή μεγαλύτερες αποδόσεις τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Περίπου 120 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και σχεδόν 35 πόντων για τον Ftse Large Cap. Ειδικότερα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η αντίδραση αυτή αποτυπώθηκε με υπεραξίες και στο ΧΠΑ, σε όσους είχαν ανοίξει θέσεις αγοράς από την περιοχή των 270 προς τις 310315 μονάδες.
Με τον Γενικό Δείκτη να "κλείνει" τελικά στις 917,75 μονάδες (+0,13%) και αφού στην διάρκεια της συνεδρίασης δεν ξεπέρασε το στενό εύρος διακύμανσης με ελάχιστη τις 911,05 και υψηλή στις 925 μονάδες σε μία μάλλον αναμενόμενη πρώτη συσσώρευση.
Βραχυπρόθεσμα για τον ΓΔ ο απλός ΚΜΟ έχει διαμορφωθεί στις 916 και οι πρώτες δύο άμεσες/υψηλότερες τιμές στόχοι προς τις 925 και 950 μονάδες, υπό προυποθέσεις.
Ανάλογη διακύμανση και για τον Ftse Large Cap που δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 310 δεν δοκίμασε όμως καν πάνω από τις 316 μονάδες. Δηλαδή πολύ κοντά στις τιμές, που άνοιξαν και στα ΣΜΕ του δείκτη για τις σειρές τρέχοντος και Σεπτεμβρίου. Τελικό κλείσιμο κατά 0,27% υψηλότερα στις 312,78 μονάδες.
Μετά την συγκριτικά αυξημένη κινητικότητα της Παρασκευής, θυμίζουμε ο τζίρος των 49 εκατ. ευρώ μετρήθηκε από τον Θανάση Σταυρόπουλο ως ο υψηλότερος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων οι συναλλαγές υποχώρησαν και πάλι στα συνήθη χαμηλά επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ.
Πάντως ήταν πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 22 συνεδριάσεων με 40,604 εκατ. ευρώ και με 28,576 εκατ. κομμάτια.
Κάτι, που για ορισμένους αποτέλεσε ένδειξη συσσώρευσης και αναμονής εν όψει (ίσως) και της πρωθυπουργικής επίσκεψης στις ΗΠΑ.
Αρκετοί είναι αυτοί, που επιμένουν να ισχυρίζονται πως στο περιθώριο της συνάντησης των δύο πλευρών θα τεθεί και το δυσβάστακτο πρόβλημα του χρέους.
Πάντως εμφανώς η Αθήνα δεν αποκλίνει της γραμμής Βερολίνου, δεν ανακινεί καν ένα τέτοιο ζήτημα και αφορμής δοθείσης της συνέντευξης του υπ. Οικονομικών στο Bloomberg ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε (?) κάτι τέτοιο.
Ούτως ή άλλως και η επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ και η συζήτηση για το χρέος θα επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το ΧΑ από την πλευρά του με προσεκτικές κινήσεις συντηρείται κοντά στα μέσα επίπεδα έτους, με οριακά θετική απόδοση για τον Γενικό Δείκτη, μία ομάδα διορατικών παικτών να παραμένει ενεργή σε μετοχές εταιρειών όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και ΕΧΑΕ, CC/HBC, δευτερευόντως σε ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο κ.α.
Στις τράπεζες μετρημένες οι κινήσεις, καθότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα με το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού να επκεντρώνεται στα warrants, που ειδικότερα στην περίπτωση της Alpha Bank είχαν σήμερα και προσυμφωνημένες πράξεις.
Δύο πακέτα των 500.000 το καθένα στα 0,831 και 0,827 ευρώ ενισχύουν την εκτίμηση εκείνων που αρχίζουν να ποντάρουν στα δικαιώματα εκείνα που η άσκηση τους (στο τέλος του χρόνου θα καλυφθεί στο σύνολο της).
Γενικά η Alpha Bank και δευτερευόντως η Πειραιώς δείχνουν να έχουν αρκετά τέτοια πονταρίσματα. Μάλιστα η μετοχή της πρώτης αντέδρασε σήμερα έως τα 0,475 ευρώ που από πολλούς αναλυτές και παίκτες θεωρούνται σημείο καμπής και αναστροφής.
Η "ψαλίδα" της μετοχής σε σχέση με το warrant και το ΣΜΕ της μετοχής (της Alpha Bank) εξακολουθεί να δίνει επί καθημερινής βάσης αξιόλογη απόδοση. Σε αντίθεση με τις δύο προαναφερθείσες μετοχές η Εθνική παραμένει "προβληματική" με "απογοητευτική" τεχνικά εικόνα.
Χρηματιστηριακοί σημείωναν, πως εκτός των άλλων σε κάποιο βαθμό οι κινήσεις των παικτών επηρεάζονται από τα οικονομικά αποτελέσματα, που ανακοινώνουν οι εισηγμένες. Θετική η ανταπόκριση στην περίπτωση του Τιτάνα με τα μεγέθη του πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στα 15,10 η τιμή βάσης για τη μετοχή που έχει ως φιλόδοξο στόχο την επαναπροσέγγιση των 16,48 ευρώ.
Πρόκειται για μία από τις... παλιότερες κορυφές καθώς σημειώθηκε στις 22/10 του 2012 που πρακτικά σημαίνει πως εάν επανακατακτηθεί θα προοιωνίζονται σημαντικές θετικές εξελίξεις και για τον όμιλο.
Σε αντίθεση με τον Τιτάνα μία ομάδα μετοχών σημείωσε τοπικά υψηλά προς το τέλος Μαίου και συγκεκριμένα από τα μέσα μέχρι τις 20-25 του μήνα. Αυτές οι μετοχές παρουσιάζουν... παικτικά ενδιαφέρον καθώς βρίσκονται σε σχηματισμό αναστροφής.
Ειδικότερα η μετοχή της ΕΧΑΕ με τιμή βάσης τα 6,21 ευρώ "βλέπει" τα 6,97 που σημειώθηκαν στις 17/5. Να σημειωθεί, πως για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων έγινε ένα πακέτο 80.000 στα 6,70 ευρώ.
Μετοχές, που βρίσκονται σε ανάλογη διαδικασία θεωρείται τεχνικά η Jumbo που με τιμή βάσης σήμερα μπορεί να "δει" τα 8,70 ευρώ που σημειώθηκαν στις 17/5.
Στις 22/5 σημειώθηκε υψηλή τιμή στα 22,60 ευρώ για τη μετοχή της CC/HBC και στις 23/1 για τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ στα 6,47 ευρώ που επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρουσα τεχνική εικόνα.