Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολλημένη σε στενό εύρος η Σοφοκλέους

Οριακές οι μεταβολές στο Χρηματιστήριο. Ζητούμενο κλείσιμο για τον ΓΔ πάνω από τις 925 μονάδες. Ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, για Alpha Bank (με πακέτο για ΑΛΦΑ ΤΠ) και Πειραιώς. Υπεραποδίδουν Εθνική, ΕΛΠΕ, MIG, CCHBC, Βιοχάλκο.

Συνεχίζεται η κίνηση στο Χ.Α. με οριακές διακυμάνσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 12.45-12.50 η δεύτερη μικρή ενδοσυνεδριακή κορυφή σημειώθηκε ψηλότερα της προηγούμενης, της αρχικής, με τον Γενικό Δείκτη να περνά τις 920 μονάδες.

Με γνώμονα την αντίδραση στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο πρώτος στόχος είχε τεθεί προς τις 935 μονάδες, όμως εάν σήμερα ο Γ.Δ. δώσει κλείσιμο πάνω από τις 925 μονάδες θα έχει περιθώριο περαιτέρω μικρής έκθεσής του προς τις 950.

Πάντως, λίγο μετά τις 15.10 η αγορά με μετριότατο τζίρο κυμαινόταν στην περιοχή των 910-915 μονάδων. Οι συναλλαγές μόλις στα 29 εκατ. ευρώ με 22 εκατ. τεμάχια, ενώ υψηλός τζίρος είχε σημειωθεί μόνο σε τέσσερις τίτλους, και συγκεκριμένα σε Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ και Alpha Bank. Συγκριτικά υψηλός ο τζίρος στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων με πακέτο 80.000 στα 6,70 ευρώ.

Από την προηγούμενη αναφορά μας δεν έχει αλλάξει κάτι επί το ουσιαστικότερον και, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς, «...εάν δεν είχε γίνει η δήλωση Γ. Στουρνάρα στο Bloomberg για το χρέος» ελάχιστα νέα θα έχρηζαν της προσοχής μας.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν βλέπει κούρεμα του χρέους μεν, αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του πως «... εάν και όταν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το eurogroup θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει το χρέος, εάν αυτό απαιτηθεί».

Εάν και εφόσον, αλλά και....παράθυρο για απαραίτητα μέτρα, με το Βερολίνο όμως να έχει... απαγορεύσει οποιαδήποτε νύξη (πόσο δε μάλλον συζήτηση) για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του υπέρογκου χρέους - επομένως δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η θέση της Αθήνας. Πάντως το Χ.Α. και γι' αυτό το θέμα φαίνεται πως αρχίζει να προσμετρά και να αφομοιώνει όλες τις δυνατές παραμέτρους.

Ας δούμε λίγο 2-3 άξιες παρατήρησης κινήσεις, κατ΄ αρχάς στις τράπεζες καθώς η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται έως 2,8% και πλέον αρχίζει να προσεγγίζει τα επίπεδα της 10ης/6, δηλαδή του 0,475 ευρώ. Κατά την εκτίμησή μας, αυτή η κίνηση, ή καλύτερα αυτή η προσπάθεια επαναφοράς, θα έχει ενδιαφέρον εάν επιτευχθεί. Κι αυτό γιατί από τεχνική άποψη θα κλείνει ένας κύκλος για τη μετοχή, και την τράπεζα, που χαρακτηρίστηκε από την ΑΜΚ, τις πιέσεις και τις εμφανείς προσπάθειες διαφύλαξης της τιμής της αύξησης, του 0,44 ευρώ. Από τεχνική πλευρά η μετοχή της Alpha Bank μπορεί να δει ψηλότερα, να παίξει, εάν περάσει το 0,475 ευρώ.

Σημειωτέον πως έχει αλλάξει χέρια και ένα πακέτο ΑΛΦΑ ΤΠ των 500.000 στο 0,827 ευρώ συνολικά.

Το ενδιαφέρον μας κινεί και η αντίδραση της Πειραιώς, μετά το 10άρι της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 13:30 πέρασε πακέτο 300.000 μετοχών της τράπεζας, στην τιμή του 1,08 ευρώ. Εάν η μετοχή της Πειραιώς υπερβεί το 1,10-1,12 ευρώ, τότε θα έχει επιπλέον ενδιαφέρον.

Σταδιακά μετά τις 13.25 η ενίσχυση της μετοχής της CCHBC προς τα 21,40 ευρώ ανεβάζει τον πήχη για τον Γ.Δ. προς τις ζητούμενες 925 μονάδες. Με μικρές βοήθειες και από ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, MIG, που ανεβάζει λίγο στροφές, αλλά και από ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.

Μετρημένες και μέτριες κινήσεις και στο ΧΠΑ. Λίγα Συμβόλαια στον δείκτη, και συγκεκριμένα περί τα 1.550 ΣΜΕ στον Αύγουστο, με αγορά στις 317,5 και πώληση στις 318 μονάδες. Και με 765 ΣΜΕ στον Σεπτέμβριο. Από τα ΣΜΕ μετοχών ξεχωρίζουμε κυρίως αυτό της Alpha Bank λόγω του αριθμού των 1.686 στο 0,473 - 0,476 ευρώ -αγορά πώληση- στον τρέχοντα μήνα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v