Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χρειάζεται νέα «καύσιμα» για τις 950

Από επίπεδα υψηλότερα των 900 μονάδων το ΧΑ στοχεύει προς τις 935 μονάδες. Ζητούμενη η συνέχιση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης μετοχών εταιρειών από τον χώρο της ενέργειας. Κλειδί η Εθνική, όπου η προσφορά συνεχίζεται.

Η επαναφορά του Χ.Α. υψηλότερα των 900 μονάδων και του Γενικού Δείκτη σε ετήσια κέρδη, με ορατό τον στόχο των 935 μονάδων, συντελέστηκε σε μία καμπή της αγοράς, στην κατάσταση όπου οι περισσότεροι ποντάριζαν σε βάθεμα της διόρθωσης παρά σε μία μέτριου κόστους αντίδραση. Κέρδη περίπου 120 μονάδων από τα χαμηλά του Ιουλίου, όπως σημείωνε στο τελευταίο -πριν από τις διακοπές του- σχόλιο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη να πιάνει έστω και οριακά τον απλό ΚΜΟ των 916 μονάδων.

Ήταν, όπως σημείωνε εύστοχα φίλος της στήλης, η πρώτη περίοδος μετά το διάστημα χαμηλών στις αρχές Απριλίου - υψηλών στα μέσα Μαΐου, που τόσο η υποκείμενη αγορά όσο και των παραγώγων έδωσε άκοπα τόσο πολλά ποντάκια μαζεμένα.

Μάλιστα η επανειλημμένη δοκιμασία κι επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 270 μονάδων για τον FTSE Large Cap δικαίωσε σχεδόν απόλυτα όσους άνοιξαν θέσεις «αγοράς» από τις 270 προς τις 310-315 μονάδες, δηλαδή το πρώτο σημαντικό σημείο επαναφοράς για τον μεγάλο δείκτη.

Το ενδιαφέρον αυτής της κίνησης ήταν τόσο η διασπορά θέσεων σε μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όσο κι η προσέλκυση νέων κεφαλαίων και πρόσθετων κωδικών. Αυτό θα καταγραφεί στα στοιχεία του τρίτου 10ημέρου του Ιουλίου. Σημαντικές θέσεις κυρίως στη ΔΕΗ, που επανήλθε προς τα 7,850 ευρώ, καθώς αυτήν τη φορά το... παιχνίδι δεν μπορεί να μην ανοίξει. Αλλά και στον ΟΤΕ (7,020 ευρώ), λιγότερο στον ΟΠΑΠ (7,080) αλλά και στην ΤΙΤΑΝ (επαναφορά στα 15,241), στην ΕΧΑΕ (6,30), στα Ελληνικά Πετρέλαια (7,56 ευρώ) και στη Motor Oil (7,70 ευρώ).

Κίνηση 120 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη εν μέσω νέων απειλών από το οικονομικό επιτελείο, ανερμάτιστης οικονομικής τακτικής, με την αγορά να συγχρονίζεται με το... Μαξίμου (δηλαδή με τις προσδοκίες της κυβέρνησης εν όψει της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ). Κι αυτό γιατί επί της ουσίας κινήσεις που μπορεί να κάνουν τη διαφορά δεν σημειώθηκαν, δεν επιχειρήθηκαν, εκτός ίσως από την πρώτη άμεση επένδυση επί ελληνικής εταιρείας των καταριανών συμφερόντων.

Κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών, η συμφωνία της ΓΕΚ Τέρνα με το fund του Εμίρη συνιστά ίσως την πρώτη άμεση κίνηση προστιθέμενου επιχειρηματικού χαρακτήρα. Ικανή να παραγάγει συνέργειες όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για τον κλάδο ευρύτερα. Εν πάση περιπτώσει, επρόκειτο για την πρώτη επενδυτική ενέργεια του συγκεκριμένου fund, που για τους παρατηρητές των κεφαλαίων του Κατάρ μπορεί να προοιωνίζεται ενεργότερη συμμετοχή τους σε άμεσες επενδύσεις ικανές να δημιουργήσου και θέσεις εργασίας.

Επίσης, η περίοδος των δύο εβδομάδων, όπου τη στήλη είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Θανάσης Σταυρόπουλος, επιβεβαίωσε σχεδόν όλα όσα αναφέρονταν από διορατικούς παίκτες, γνώστες φίλους και αναλυτές. Το γεγονός πως οι συναλλαγές της Παρασκευής (49,04 εκατ. ευρώ) μετρήθηκαν από τον Θανάση ως οι υψηλότερες των τελευταίων 22 συνεδριάσεων αναδεικνύει τη ρηχότητα της αγοράς, την ευκολία διαχείρισής της και εν ολίγοις τη δυνατότητα των «ισχυρών χεριών» να δημιουργήσουν τάση κατά το δοκούν.

Στους «6 στυλοβάτες της αγοράς» αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του ο Γιώργος Σαββάκης, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη παράμετρο των κεφαλαίων του ΤΧΣ εστιάζει ο Χρ. Κίτσιος. Αμφότερες οι πλευρές ορθές, καθοριστικές συνάμα όχι μόνο για τη στενότερα εννοούμενη αγορά αλλά και για τον τραπεζικό κλάδο, την πραγματική οικονομία. Ζημίες 5,4 δισ. ευρώ με το... καλημέρα (για το ΤΧΣ με βάση τα οικονομικά στοιχεία-αποτελέσματα του 2012) δεν είναι αμελητέες, κάθε άλλο.

Όταν μάλιστα αναφέρεσαι σε μία στεγνή οικονομία, σε έναν κλάδο που ακόμη δεν μπορεί να επαναχρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, σε μία κοινωνία που δεν αντέχει άλλα διλήμματα... χωρίς απολύσεις δεν έχει δόσεις. Με τους επιχειρηματίες ακόμη και τους πιο νουνεχείς να προειδοποιούν για τα αυτονόητα. Αλήθεια, πόσο αναντίστοιχες είναι οι θέσεις του Γ. Στουρνάρα από τη μία του Ευ. Μυτιληναίου από την άλλη. Όλα έχουν ένα όριο, πράγματι.

Από τεχνική πλευρά η είσοδος του FTSE Large Cap και πάλι στην περιοχή των 310-315/320 ενδέχεται να ενεργοποιήσει περισσότερους παίκτες, κεφάλαια απαραίτητα για μία ουσιαστικότερη κίνηση προς τις 350 μονάδες, με τη δημιουργία βέβαια των κατάλληλων προϋποθέσεων.

Στο 0,461 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,560 της Εθνικής και στο 1,070 της Πειραιώς. Και από τη μεσαία της Attica Bank στο 0,265 ευρώ και στο 0,606 ευρώ της Eurobank. Από τον Ft Mid (πιάνει και πάλι τις 1.030-1.050 μονάδες) άκρως ενδιαφέρουσα η επαναφορά της ΓΕΚ Τέρνα στα 2,30 ευρώ, η κίνηση της Χαλκόρ στο 0,829 (πειστικότερη από της ΣΙΔΕΝΟΡ ή των Ελληνικών Καλωδίων) αλλά και του ΥΓΕΙΑ στο 0,400 ευρώ ή του ΦΟΥΡΛΗ στα 2,670 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v