To ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ και η λύση «πακέτο» είναι μία σημαντική παράμετρος, που μπορεί να κινήσει και το Χ.Α. Στο σχετικό άρθρο του Αθ. Παπανδρόπουλου προσεγγίζονται πτυχές της σημαντικής από πολλές απόψεις επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού σε Ουάσιγκτον-Νέα Υόρκη.
Αποτελεί κοινό... μυστικό σε πολλά γραφεία πως από το όποιο αποτέλεσμα των συναντήσεων των δύο πλευρών θα μπορούσαν να δρομολογηθούν εξελίξεις ή ακόμη και αλλαγές στο ακολουθούμενο πρόγραμμα.
Από αυτήν την άποψη και το Χ.Α. εύλογα στρέφει την προσοχή του και αναμένει. Ούτως ή άλλως, στη χθεσινή συνεδρίαση βασικοί δείκτες και μετοχές «συσσωρεύτηκαν», στις 910-920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 310-315 ο FTSE Large Cap, στις 1.030-1.040 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Με μικρές απώλειες ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 128 μονάδες. Με συναλλαγές συγκριτικά μάλλον καλύτερες απ΄ ό,τι αρχικά είχε διαφανεί και ανώτερες του μέσου όρου, στοιχείο που μπορεί να κάνει τη διαφορά και στη συνέχεια.
Ανάσες στη Wall, «ταύρος» η Goldman Sachs με προτίμηση σε μετοχές και εμφανώς υπέρ της Ε.Ε. (σε μία ομολογουμένως... αιρετική προσέγγιση), σε αναμονή η Ευρώπη και το Βερολίνο όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν αποκλίνει από τη γερμανική γραμμή όσον αφορά τη συζήτηση και τα ενδεχόμενα «κουρέματος» του υπέρογκου χρέους (χρήζει δεύτερης ανάγνωσης η θέση του Γ. Παπανικολάου).
Αλλά το Χ.Α. και τα «ισχυρά χέρια» που ελέγχουν μέρος του παιχνιδιού προσμετρούν όλες τις παραμέτρους, και συνεκτιμούν όλα τα ενδεχόμενα, πιθανά και... απίθανα σενάρια. Αυτό αποτυπώνεται στις θέσεις και στις κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων στον τραπεζικό κλάδο, όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος, κι έχει περάσει στην επόμενη φάση της αναδιάταξής του.
Ο κλάδος, οι μετοχές των τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και Eurobank, Attica Bank μένουν στο επίκεντρο με διακριτή όμως πλέον τη διαφοροποίηση επενδυτικής αντιμετώπισής τους. Για παράδειγμα, η ομάδα της Alpha Bank έχει κάθε λόγο να υπεραμύνεται -και χρηματιστηριακά- του προβαδίσματος που φαίνεται να έχει επιχειρηματικά.
Η κινητικότητα στη μετοχή της, στα warrants, στα ΣΜΕ της παραπέμπει σε αυτήν την εκτίμηση. Δευτερευόντως η Πειραιώς κι η Εθνική έχουν ακόμη πολλές σοβαρές εκκρεμότητες να διευθετήσουν, ενώ στοίχημα που... τραβά αρκετούς είναι η περίπτωση της Eurobank.
Κλαδικά ο δείκτης διαμορφώνει βάσεις, έχει όμως και μία ισχυρή αντίσταση προς τις 145-150 μονάδες. Στον χθεσινό Εκηβόλο αναρτήθηκαν διάγραμμα και τεχνικά σημεία χρήσιμα για όποιον προσεγγίζει βραχυπρόθεσμα τον κλάδο.
Σε διαδικασία επαναφοράς προς τα υψηλά έτους ή 52 εβδομάδων ορισμένες μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε μία συγκυρία όπου οι παίκτες συνεκτιμούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.
Ενδεικτική αυτής της αντιμετώπισης η μετοχή του Τιτάνα, αρνητική έκπληξη για τον ΟΠΑΠ (σε αντίθεση με ΟΤΕ, ΔΕΗ) αλλά και μείωση αποτελεσμάτων λ.χ. για τη Frigoglass.
Από τεχνική πλευρά, οι 905-910 μονάδες παραμένουν σημείο στήριξης για τον Γ.Δ. Προσοχή χρειάζεται η μικρή περιοχή των 916-919, ενώ επόμενοι ανοδικοί στόχοι παραμένουν κατ΄αρχάς οι κοντινές 925 και σε δεύτερη φάση οι 950 μονάδες. Περιοχή καταληκτική της βραχύβιας αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά του Ιουλίου.