Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει αργά αλλά σταθερά το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα για μια ακόμη συνεδρίαση η εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να "τεστάρει" περιοχές υψηλότερα των 930 μονάδων. Στο προσκήνιο ο FT Μid, με υπεραπόδοση και λόγω Eurobank. "Κλείδωσαν" κέρδη στα υψηλά. Ισχυρή άνοδος για ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Μέτκα. "Έπιασε" τα 50 εκατ. ο τζίρος.

Συνεδρίαση με αρκετά χαρακτηριστικά συσσώρευσης η σημερινή. Με τους βασικούς δείκτες σε μάλλον στενά εύρη διακύμανσης, με διερευνητικές προσπάθειες προς τις 930 μονάδες, τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογο του.

Σε μία συγκυρία, που ορισμένοι αναλυτές και «δεξαμενές σκέψεις» επιχειρούν να δουν πίσω από το παρασκήνιο αυτής της σημαντικής επίσκεψης και με πλούσια εικοτολογία για πιθανές εξελίξεις να αναπτύσσεται.

Το γεγονός της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ήταν από τα ελάχιστα άξια αναφοράς αυτών των ημερών, με τα ευρωχρηματιστήρια σε κατάσταση νηνεμίας, την ελληνική επικράτεια στο έλεος των βοριάδων και τους λιγοστούς ενεργούς παίκτες να διασφαλίζουν κατ΄αρχήν τα νώτα τους.

Συνεδρίαση δύο φάσεων, όπου στην αρχική-πρώτη οι αγοραστές είχαν πλεονέκτημα, διαμορφώθηκαν σχετικά υψηλότερες τιμές, κατοχυρώθηκαν αρκετές θέσεις σε καλές τιμές. Μάλιστα σε 2-3 περιπτώσεις το...ταμείο έγινε στα υψηλά των τελευταίων 20-25 συνεδριάσεων.

Στο πρώτο μέρος ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 928,62 ενώ στις 11.35 και 11.50 σημειώθηκαν οι δύο «τοπικές υψηλές» τιμές ημέρας. Στα τοπικά υψηλά και ο Ft Mid (1.046) ενώ και ο τραπεζικός κινήθηκε στην περιοχή των 130 μονάδων (σ.σ. στον Εκηβόλο αναρτήθηκαν εχθές & σήμερα διαγράμματα των δύο δεικτών).

Στην δεύτερη η αγορά δοκίμασε χαμηλότερες τιμές (με δύο τοπικά χαμηλά στις 13.55-13.10) απ΄όπου επιχειρήθηκε μία μικρή αντιστροφή μετά τις 16.10-16.15.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικώς στις 925,77 μονάδες με άνοδο 0,87%, ενώ ο Ftse Large Cap ανήλθε στις 314,08 μονάδες με άνοδο 0,42%. Υπεραπόδοση 2,26% για τον Ft Mid στις 1.058,54 λόγω της Eurobank που έκλεισε στα 0,658 ευρώ με άνοδο 8,22%.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 51 εκατ. ευρώ με 27,3 εκατ. τεμάχια. Είναι ο δεύτερος υψηλότερος τζίρος από τα χαμηλά Ιουλίου-23 συνεδριάσεων. Από "πακέτα", είχαμε στο τέλος ένα των 200.000 στα 7,05 για τον ΟΤΕ και δύο από 30.000 στα 20,90 ευρώ για CC/HBC.

Από τα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης η αντιστάθμιση της πίεσης στη μετοχή της CC/HBC μέσω της υπεραπόδοσης των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (ξάφνιασε πολλούς και το γύρισμα της ΔΕΗ), ο αυξημένος τζίρος σε τίτλους των τριών οργανισμών, η αντίδραση του ΟΠΑΠ. Και από τα «μεσαία» η υπεραντίδραση της Eurobank που σε συνδυασμό με τον συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε ΓΕΚ/Τέρνα και Attica Bank συντηρούν το όποιο ενδιαφέρον στον Ft Mid.

Οι συναλλαγές συγκεντρωμένες για ακόμη μία συνεδρίαση, με ενδεικτικό τον υψηλό τζίρο στον ΟΤΕ και τον αυξημένο συνολικά στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Υψηλές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στη μετοχή της Πειραιώς, σχεδόν στο...ήμισυ της Alpha Bank, ενώ και σήμερα η Εθνική «ταλαιπωρήθηκε» στα 2,55 ευρώ.

Για τις εξελίξεις στον κλάδο, που έχει εισέλθει στην επόμενη περίοδο αναδιάρθρωσης ο Χρ. Κίτσιος εξετάζει το ενδεχόμενο και τις συνέργειες από πιθανές πωλήσεις με το...ιρλανδικό μοντέλο. Πάντως ο κλαδικός δείκτης δύσκολα θα υπερβεί πειστικά την περιοχή των 150 μονάδων χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις, εξελίξεις που δεν φαίνονται άμεσα στον ορίζοντα. Στα του κλάδου θα πρέπει να αναφερθεί και η επισημοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας Πειραιώς-Νικ. Καραμούζη (για την Γενική)

Ενδεικτική της στάσης αρκετών παικτών η περίπτωση της ΔΕΗ, όπου στα υψηλά ημέρας (7,98 ευρώ) έγινε καλό..ταμείο. Συγκεκριμένα η μετοχή της ΔΕΗ στα χαμηλά της 15/7 είχε υποχωρήσει στα 5,85 ευρώ. Ακολούθησε ένα καλό βραχυπρόθεσμο ανοδικό σερί (εάν θυμάμαι καλά 14 ανοδικές στις 17 συνεδριάσεις) με κορύφωση σήμερα στις παρυφές των 8 ευρώ. Καλός απολογισμός από τα χαμηλά Ιουλίου και με σχετικό μέτριο ρίσκο.

Βέβαια ο κλάδος της ενέργειας μπορεί να παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο η μετοχή έχει μπει για τα καλά σε πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα του κλάδου χρήζει αναφοράς το άρθρο του Μιχάλη Καϊταντζίδη «Μύθοι και αλήθειες για το...ιερό μονοπώλιο».

Ανοίγοντας τον κλάδο της ενέργειας γενικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπογραφή 3μερούς Μνημονίου Συνεργασίας Τελ Αβιβ-Λευκωσίας-Αθηνών. Προφανώς γεγονός άσχετο με την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ ή του άρθρου των NY Times που θεωρούν «βλακεία»την τήρηση των αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής. Συμπτώσεις θα πείτε...αλλά οι ΗΠΑ επιχειρούν να διεμβολίσουν τον ευρωπαϊκό Νότο τη στιγμή, που η ιταλική οικονομία μετρά το όγδοο (!) συνεχόμενο πτωτικό τρίμηνο (με ετησιοποιημένη πτώση κατά 2% του ΑΕΠ).

Στο παρασκήνιο της συνεδρίασης τα λιγοστά πακέτα, που έγιναν-το σημαντικότερο στον ΟΤΕ (77.146 στα 7,12 ευρώ), οι αυξημένες συναλλαγές στα warrants κυρίως της Alpha Bank (ΑΛΦΑτπ στα 0,825 ευρώ) αλλά και της Πειραιώς (ΠΕΙΡτπ στα 0,595 ευρώ), το μάζεμα, που επιχειρήθηκε τα τελευταία 30-45 της συνεδρίασης, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση μερίδας αγοραστών προς το τέλος σε Motor Oil, ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και το σταθερό ενδιαφέρον για τίτλους των ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίου, Σωληνουργείων Κορίνθου.

Θα αναφερθούμε και στον Ft Mid, λόγω της επαναφοράς του προς τις 1.050 μονάδες. Αποτέλεσμα της προσπάθειας επαναφοράς μετοχών-σηματωρών του δείκτη.

Συγκεκριμένα η ΓΕΚ/Τέρνα αντέδρασε σήμερα έως τα 2,48 με τα 2,80 ευρώ υψηλό 52 εβδομάδων από την συνεδρίαση της 24/1/2013. Πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της επαναφοράς η MLS με υψηλή ημέρας στα 2,93, λίγο χαμηλότερα των «υψηλών» 2,98 ευρώ από τις 23/1/2013. Σε πιο...πρώιμο στάδιο αλλά επαναφοράς η μετοχή του ΟΛΘ, των Πλαστικών Θράκης, του Φουρλή. Με σχηματισμούς δυνητικής αναστροφής, που θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v