Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει ανοδικά η Σοφοκλέους

Στην περιοχή των 925 μονάδων κινείται το ΧΑ. Στα "πάνω" της η 3άδα ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Κινητικότητα σε Μυτιληναίο, MIG, Jumbo, METKA αλλά και σε Alpha, Πειραιώς. Πτώση για την Εθνική. Μέτριος ο όγκος των συναλλαγών.

Νηνεμία στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αέρας στο Χ.Α. Με μέτριες συναλλαγές, η αγορά επιχειρεί το... ένα βήμα παραπάνω δοκιμάζοντας τις αντιστάσεις των 925-930 για τον Γενικό Δείκτη και των 318 μονάδων για τον FTSE Large Cap. Αξιοπρόσεκτη η κίνηση και του FT Mid προς τις 1.050 μονάδες (νωρίτερα στον Εκηβόλο αναρτήθηκε σχετικό διάγραμμα του δείκτη σηματωρού για αρκετούς της συνολικότερης τάσης της αγοράς).

Ανοδική αντίδραση μέτριων συναλλαγών, καθώς στις 12.55-13.00 είχαν αλλάξει χέρια όλα και όλα 13,8 εκατ. ευρώ με 7,6 εκατ. τεμάχια. Απόκλιση τζίρου-συναλλακτικότητας ενδεικτική λόγω της υπεραπόδοσης και των υψηλών συναλλαγών στις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Δηλαδή, σε αυτές τις τρεις μετοχές της υψηλής απόλυτης χρηματιστηριακής τιμής, που μέχρι πριν από λίγο συγκέντρωναν το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Είναι ενδεικτικό πως τα 5,8-6,1 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί στις μετοχές της μη τραπεζικής 3άδας, που τελευταία έχει επανέλθει στο επενδυτικό προσκήνιο. Αρχικά η ΔΕΗ, με αγοραστές από τις πρώτες εντολές, αλλά και ο ΟΠΑΠ, που μετά το χθεσινό άδειασμα ανακάμπτει σήμερα στοχεύοντας στη υπέρβαση των 7 ευρώ. Να προσεχθεί πως η μετοχή αντέδρασε νωρίτερα έως τα 7,03, γύρισε προς τα 6,98 με αυξημένες συναλλαγές. Ανοδική η φορά και για τον ΟΤΕ έως τα 7,14 ευρώ.

Αυτές οι τρεις απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης που δέχθηκαν οι δείκτες λόγω της CCHBC, ενώ σταδιακά μετά τις 11:50-12:00 υπερκάλυψαν το μειονέκτημα για τον Γ.Δ. και τον 25άρη δοκιμάζοντας υψηλότερα των 925 μονάδων.

Δεν θα επιμείνουμε πολύ στο θέμα των μέτριων συναλλαγών, καθότι η αγορά εδώ και καιρό χωλαίνει σε τζίρους, ενώ λόγω της ρηχότητάς της μπορεί ευκολότερα να κινηθεί κατά το δοκούν.

Στις τράπεζες η Εθνική επιβεβαιώνει τις αδυναμίες της, η Alpha Bank το συγκριτικό πλεονέκτημά της, ενώ και η Πειραιώς κερδίζει τελευταία πόντους. Για την Πειραιώς τρέχουν εξελίξεις και από το μέτωπο των... μετεγγραφών - ο Ν. Καραμούζης ανέλαβε και επίσημα την προσπάθεια μετασχηματισμού της Γενικής.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε και εχθές, σε αυτήν τη φάση της αγοράς, η Alpha Bank είναι αυτή που κατά την εκτίμησή μας θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Σταθερή τελευταία, με συνεχείς επιβεβαιώσεις των στηρίξεών της στα δύσκολα, έχει επανέλθει πάνω από το κρίσιμο 0,475 ευρώ. Τιμή-περιοχή που από πολλούς θεωρείται και σημείο καμπής με ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση να ενισχύει την πιθανότητα σημαντικής ανόδου στη συνέχεια.

Σε Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, MIG συνεχίζονται οι αυξημένες συναλλαγές, ενδεικτικές της κινητικότητας σε αυτούς τους τίτλους και του -υπό προϋποθέσεις- περιθωρίου ενίσχυσής τους έως τις πρώτες αντιστάσεις τους.

Σε Attica Bank, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα νωρίτερα είχαν γίνει συναλλαγές πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ (μόνο σε αυτές τις τρεις μετοχές - οι λοιπές του δείκτη υστερούν αισθητά). Αυτές και ακόμη 2-4 από τον Ft Mid τείνουν να μονοπωλούν πλέον σχεδόν καθημερινά το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών.

Στην αγορά παραγώγων αποτυπώνεται η ελαφρώς ανοδική διάθεση μερίδας παικτών, με το Συμβόλαιο του δείκτη στις 317,50 μονάδες (για τον τρέχοντα μήνα με 2.021 ΣΜΕ) και στις 320,50 για τον επόμενο μήνα με 1.487 συμβόλαια (στις 13.18). Η κινητικότητα στη μετοχή της Alpha Bank αποτυπώνεται και σήμερα με 429 ΣΜΕ στον τρέχοντα έως το 0,479 ευρώ και με σχεδόν τα μισά για τον επόμενο. Ανάλογη εικόνα για τη ΔΕΗ με 407 και 232 ΣΜΕ σε τιμές ανώτερες στα 7,90 και στα 7,93 ευρώ αντίστοιχα.

Ελαφρώς ανοδική τάση, έως 0,45%, στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ παραμένει κοντά στην περιοχή του 1,33 δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v