Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παλεύει για το πρόσημο το Χρηματιστήριο

"Μαζεύει" τις πρωινές απώλειες το ΧΑ, με τον ΓΔ να κινείται σταθεροποιητικά. "Γύρισμα" σε θετικό έδαφος για τον ΟΠΑΠ. Σε δοκιμασία τα 2,50 ευρώ για την ΕΤΕ. Υπεραπόδοση για ΕΕΕ, Motor Oil, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ. Το βλέμμα σε Ουάσιγκτον και... χρέος.

Χαμηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την εγχώρια αγορά να αντιδρά μετά την υποχώρηση νωρίτερα έως τις 915 μονάδες. Με τον FTSE Large Cap στις 314 μονάδες (-0,01%) και τον FT Mid να έχει γυρίσει κατά 1,50% χαμηλότερα προς τις 1.040 μονάδες.

Νωρίτερα στην αγορά θέμα συζήτησης αποτελούσε εκτός των άλλων η σχεδόν βεβαιότητα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι θέμα χρόνου. Προφανώς και συγκυρίας, με τον επικεφαλής του DIW να τονίζει πως στις λύσεις για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνονται η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων. Με τρόπο ώστε να γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση αντί για «κούρεμα».

Η Bank of England άφησε αμετάβλητα μέχρι νεωτέρας τα επιτόκια, ενώ απροσδόκητο άλμα 2,4% καταγράφηκε για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας.

Το Χ.Α. κινείται και στον ρυθμό της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ, αλλά και στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτήν την περίοδο.

Από τεχνική πλευρά, εάν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει σήμερα (το πιθανότερο) διακόπτεται το σερί 4 στις 4 ανοδικών συνεδριάσεων του Αυγούστου και των 5 συνεχόμενων θετικών συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας του Ιουλίου.

Επιμένουμε σε αυτό το μικρό σερί γιατί ανάλογο προηγούμενο είχε να καταγραφεί από το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου.

Πρόκειται για μια στατιστικά επαρκή περίοδο-μέτρηση σχεδόν τεσσάρων μηνών, κατά την οποία εξελίχθηκε ένας σημαντικός σχηματισμός με κορυφή τις 1.159,97 μονάδες στις 20/5 και χαμηλό στις 788,81 μονάδες στις 15/7.

Από τα χαμηλά Ιουλίου έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σταδιακής ανάκαμψης με διόλου αμελητέα αποτελέσματα μέχρι και χθες-σήμερα.

Από τις μετοχές του FTSE Large Cap ξεχωρίζει η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Εθνική να μην χάσει τα 2,50 ευρώ.

Περισσότερο από μισό εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια από τα 2,55 έως τα 2,52 ευρώ, αλλά τα τελευταία 10-15 λεπτά έχουν γίνει άλλες 60.000 ευρώ στα 2,52 και στα 2,51 ευρώ, ενώ το βάθος των εντολών έχει χαμηλώσει έως τα 2,47 ευρώ.

Συγκριτικά καλύτερη παραμένει η εικόνα για τη μετοχή της Alpha Bank που σημειωτέον υποχωρεί 9,64% από την αρχή του έτους έναντι 61,19% της Εθνικής, και 64,24% για τη μετοχή της Πειραιώς, πάντα από την αρχή του έτους.

Στη μετοχή της ΔΕΗ φαίνεται πως στις τρέχουσες υψηλές τιμές έχει ενεργοποιηθεί εντολή πώλησης για λογαριασμό ξένου διαχειριστή. Σημαντικός αριθμός πράξεων έγινε και χθες αλλά και σήμερα από τα 7,98 και τα 7,75 ευρώ.

Με απώλειες ο ΟΤΕ στα 7,02, ανοδικό γύρισμα για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, στα 7,03 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές. Σε αυτούς τους δύο τίτλους και σε Πειραιώς, Εθνική ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Μετά τη νέα εμπλοκή στο θέμα της περιβόητης πια επανεκκίνησης των «μεγάλων έργων», ο τίτλος της Ελλάκτωρ διόρθωσε έως τα 2,25 ευρώ.

Σχετικά σταθερή η τιμή των Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, με τον όμιλο να ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα των δύο εισηγμένων. Στα 4,52 ευρώ η μετοχή της πρώτης, στα 11,60 ευρώ της ΜΕΤΚΑ.

Για τη μετοχή της Τιτάν η αναβάθμιση της τιμής-στόχου από τη Eurobank Equities στα 12,40 από 11,40 ευρώ δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Κατά 2,03% υποχωρεί η τιμή στα 15,46 ευρώ, με απώλειες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Eurobank (-2,58%), Attica Bank (-2,24%), ΓΕΚ Τέρνα (-1,20%) και -1,87% για τον Φουρλή και 0,88% για την Intracom.

Χαμηλότερα οι ευρωπαϊκές αγορές με ενδεικτικό το -0,60% του DAX στις 8.249 μονάδες. Το ευρώ κυμαίνεται στο 1,3263-1,3324 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v