Με σασπένς έγινε το 6 στα 6, αλλά μέτρησε. Με τον Γενικό Δείκτη στις 925,95 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 314,90, τον Ft Mid χαμηλότερα στις 1.043,05 και τον Τραπεζικό στις 129,36 μονάδες. Κάτι σαν επιτόπιο τροχάδην σε... ανοδική κλίση προς τις 950 μονάδες εάν συντρέξουν 2-3 αφορμές.Οι συναλλαγές εχθές στα 33,9 εκατ. ευρώ, αλλά από τη συνεδρίαση της Παρασκευής σχετικά ανεβασμένες, με αρκετές κοντά στα υψηλά μετοχών που παραπέμπουν σε αναδιανομή θέσεων. Μετρημένα πακέτα από τις 2 μέχρι και τις 7 Αυγούστου όλα σε μετοχές ειδικού βάρους (ΟΠΑΠ, CC/HBC, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.), κινήσεις που θα μπορούσαν να προοιωνίζονται την επόμενη προσπάθεια επαναπροσέγγισης του στόχου των 950 μονάδων (και των περίπου 325-330 για τον 25άρη).
Εμφανής η κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, ακόμη και εκεί που δεν αναμενόταν. Ενδεικτική η εκτός προγράμματος συνάντηση του Αντ. Σαμαρά και με τον Τζ. Λιου, τον «τσάρο» των ΗΠΑ, την ώρα που το γερμανικό DIW θεωρεί θέμα χρόνου την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αναδιάρθρωση, αλλά όχι «κούρεμα» - το έγκυρο ινστιτούτο βαπτίζει το κρέας ψάρι, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και σαφέστερο πως μετά τις 22 Σεπτεμβρίου θα παιχτούν πολλά, πάρα πολλά. Το θέμα ειναι πως σε όλα τα ενδεχόμενα, από το χειρότερο μέχρι το καλό, η Ελλάδα θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, έρμαιο της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον- Βερολίνου. Η ουσία είναι πως είτε μας αρέσει είτε όχι το «ελληνικό πρόβλημα» παραμένει στη διεθνή σκακιέρα ο... τρελός του παιχνιδιού (ο εν δυνάμει απορρυθμιστής κι αποσυντονιστής).
Σε αυτό το περιβάλλον έχουν άλλωστε προσαρμοστεί οι κινήσεις των περισσότερων παικτών, έχει συγχρονιστεί η αγορά μας. Από τις τράπεζες μέχρι τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγαλύτερες.
Σχετική νηνεμία στις τράπεζες κι ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται σε έξι «μαξιλάρια» εν όψει των stress tests
Σημειώνεται λοιπόν: «...Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από τα νέα stress tests θα προκύψουν αντιμετωπίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες εκφράζουν οι διοικήσεις των τραπεζών, σημειώνοντας ότι η... συνταγή δίαιτας που επιβάλλει η DG Comp δημιουργεί «μαξιλάρι» για να αντιμετωπισθεί το φλέγον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, ο έλεγχος της BlackRock θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις: Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η BlackRock θα παραδώσει την αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ακολουθούν οι τράπεζες και θα προτείνει βελτιώσεις.
Στα τέλη Οκτωβρίου θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το προσχέδιο των εκτιμήσεών της για τις αναμενόμενες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια την τριετία Ιουνίου 2013 - Ιουνίου 2016. Και ως τα τέλη Νοεμβρίου θα παραδοθεί η τελική μελέτη».
Απ΄ ό,τι φαίνεται, οι χρόνοι και οι φάσεις αναδιάρθρωσης του εγχώριου συστήματος «κουμπώνουν». Εάν είναι όντως προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, τότε θα πρέπει σταδιακά να ενισχύονται οι θέσεις διορατικών παικτών και insiders που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν και την περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων επαναγοράς.
Προσώρας, η Alpha Bank χρηματιστηριακά έχει εμφανές πλεονέκτημα έναντι της Πειραιώς, πολύ δε περισσότερο σε σχέση με την Εθνική, που ακόμη δεν πείθει. Ενδιαφέρουσα η προσπάθεια αυτονόμησης της ιδιωτικής -μην το ξεχνάμε- Attica Bank, αλλά και οι διεργασίες στη νέα Eurobank. O κλάδος δεν θα μείνει εσαεί στην περιοχή των 110-150 μονάδων, με τον δείκτη να κλείνει εχθές στις 129 μονάδες. Ή συν τω χρόνω θα διασπάσει ανοδικά τις 150, βλέποντας ψηλότερα των 200-220 μονάδων (αναφερόμαστε σε βάθος χρόνου, Δεκεμβρίου) ή θα... καταρρεύσει χαμηλότερα και των 90-80 μονάδων. Διαλέγουμε και παίρνουμε.
Προηγούνται όμως άλλα στοιχήματα, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο καταγραφής νέου υψηλού 52 εβδομάδων για τη μετοχή της CCHBC πάνω από τα 22,60 ευρώ, ή τα 16,48 της ΤΙΤΑΝ. Ή επιμέρους όπως των ΕΧΑΕ, της ΕΥΔΑΠ ή της Jumbo.
Από τεχνική πλευρά, ζητούμενη για σήμερα η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 915 μονάδες (και όχι τόσο ένα ακόμη θετικό κλείσιμο) κυρίως όμως για όσους μετρούν τον 25άρη η επιβεβαίωση των 310,42 μονάδων, δηλαδή του ενδοσυνεδριακού χαμηλού της Δευτέρας.