Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Με σασπένς έγινε το 6 στα 6

Mε κέρδη μόλις 0,02% το Χρηματιστήριο κράτησε το ανοδικό "τέμπο". Στο πράσινο ΟΠΑΠ (1,29%), Εθνική (1,59%), Πειραιώς (0.94%), Μυτιληναίος, Folli Follie. Απώλειες για ΟΤΕ (2,1%), Intralot (6,5%), ΔΕΗ (1,43%), Frigoglass (1,77%). Μέτριος ο όγκος των συναλλαγών.

Με Coca Cola και παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στο ΧΑ. Με οριακά θετική απόδοση 0,02% για τον Γενικό Δείκτη που όμως μετρά την πέμπτη ανοδική συνεδρίαση για τον Αύγουστο και την έκτη συνεχόμενη, συμπεριλαμβανομενης της τελευταίας του Ιουλίου.

Σημειωτέον, πως για το 2013 είναι η δεύτερη φορά, που ο ΓΔ μετρά έξη συνεχόμενα θετικές/ανοδικές συνεδριάσεις. "Απειλώντας" πλέον το ανοδικό σερί (8Χ8) που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

Μετά από μία ομολογουμένως νευρική συνεδρίαση, με τα απρόβλεπτα και τις ανατροπές της, οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο. Με τον Γενικό Δείκτη να "κλείνει" τελικά στις 925,90 (+ 0,02%) έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως τα χαμηλά ημέρας των 915,52 μονάδων ( και μάλιστα με δύο τοπικούς πυθμένες στις 11.30 και 13.30).

Με τον Ftse Large Cap στις 314,87 (+0,25%) και χαμηλό ημέρας στις 311,42 μονάδες. Στην περιοχή των 1.045 ο Ft Mid που έδωσε τουλάχιστον δύο φορές- ενδοσυνεδριακά- σήμα πώλησης σε ισάριθμα "γυρίσματά" του. O τζίρος των 33,8 εκατ. ευρώ κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων 24 συνεδριάσεων με συναλλαγές 19,2 εκατ. μετοχών.

Η ουσία είναι, πως σε μία μάλλον μέτριων συναλλαγών συνεδρίαση, που "δοκιμάσθηκαν"  οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, η διόρθωση ελέγχθηκε ακόμη και όταν είχε φτάσει μέχρι 1,25% , οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν το όριο λελογοσμένης κατοχύρωσης θέσεων ως λογική συνέπεια της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του Ιουλίου.

Είναι δε άξιον αναφοράς, πως από τα επίπεδα της 15/7 των 788,81 μονάδων ο ΓΔ μέτρησε 14 ανοδικές συνεδριάσεις με μόλις 3 πτωτικές.

Στο προηγούμενο σχόλιο (13.540 σημειώναμε πως "...το Χ.Α. κινείται και στον ρυθμό της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ, αλλά και στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτήν την περίοδο. Από τεχνική πλευρά, εάν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει σήμερα διακόπτεται το σερί 4 στις 4 ανοδικών συνεδριάσεων του Αυγούστου και των 5 συνεχόμενων θετικών συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας του Ιουλίου.

Επιμένουμε σε αυτό το μικρό σερί γιατί ανάλογο προηγούμενο είχε να καταγραφεί από το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου. Πρόκειται για μια στατιστικά επαρκή περίοδο-μέτρηση σχεδόν τεσσάρων μηνών, κατά την οποία εξελίχθηκε ένας σημαντικός σχηματισμός με κορυφή τις 1.159,97 μονάδες στις 20/5 και χαμηλό στις 788,81 μονάδες στις 15/7.

Από τα χαμηλά Ιουλίου έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σταδιακής ανάκαμψης με διόλου αμελητέα αποτελέσματα μέχρι και χθες-σήμερα" .

Για αυτό δίνουμε μεγαλύτερη σημασία, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση.

Στα της ημέρας, η CC/HBC ήταν η δεικτοβαρής μετοχή, που έκανε την διαφορά μετά τις 15.30-15.40 με τους αγοραστές να φτάνουν έως τα 21,45 ευρώ ( και με ένα πακέτο 23.000 στα 21,03 ευρώ). "Πλάτη" και από τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που σιγά-σιγά μετά τις 15.30-15.40 ανέκαμψε για να φτάσει τελικά σε διακύμανση εντός έυρους 6,94- 7,06 ευρώ.

Στις τράπεζες η μετοχή της Alpha Bank συντήρησε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει-χρηματιστηριακά έναντι της ΕΤΕ και της Πειραιώς- στην Εθνική δόθηκε "μάχη" για να μην χαθούν τα 2,50 ευρώ (με τα 2,40 ευρώ να θεωρούνται και να είναι κρίσιμα, σημαντικά), ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση τα warrants Alpha Bank και της Πειραιώς παρουσίασαν κινητικότητα, αυξημένες συναλλαγές και περιθώρια κέρδους για τους γνώστες.

Ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης και για ικανό διάστημα (11.10-15.50) οι βασικοί δείκτες παρέμεναν χαμηλά, σε αρνητικό έδαφος με τους πωλητές να προχωρούν σε επί μέρους ρευστοποιήσεις και λόγω της αρνητικής εικόνας των ξένων αγορών, των δηλώσεων του DIW, της απόφασης της BoE να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά και της απόφασης της ΕΚΤ για τα ομόλογα.

Κατά την εκτίμηση μας μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σενάρια περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τα οποία μετ' επιτάσεως διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση αλλά επαναφέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), ο πρόεδρος του DIW εκτίμησε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα νέα απομείωση χρέους. Συμπτωματικώς η προσέγγιση αυτή γίνεται όταν ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται στην Ουάσιγκτων, την στιγμή που Τελ Αβίβ- Λευκωσία και Αθήνα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για τα ενεργειακά (και οχι μονο).

Συμπτώσεις θα πείτε αλλά πιθανότατα όσο πλησιάζουμε προς τις γερμανικές εκλογές (22/9) τόσο θα εντείνεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να προκαλέσουν μικρό-προβοκάτσιες στο κλίμα νηνεμίας που επιχειρεί να επιβάλλει το Βερολίνο στον ευρω- Νότο. Δεν είναι τυχαίο πως και ο γκουρού El Erian θεωρεί επίπλαστη την... ηρεμία, που φαίνεται να επικρατεί στην περιφέρεια της Ευρώπης.

Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ, μία "ρηχή" αγορά, με περιορισμένη τη συμμετοχή των ξένων, με 4-6 μετοχές ειδικού βάρους να συμβάλλουν στην διαμόρφωση των δεικτών μπορεί σχετικά εύκολότερα να κερδίσει ακόμη μερικούς πόντους.

Για τον Γενικό Δείκτη οι 925 μονάδες ήταν και παραμένουν στόχος και ενδεχόμενη πειστική ανοδική υπέρβαση τους να οδηγεί προς τις 950 μονάδες. Με αρκετές μετοχές από τον Ftse Large Cap και τον Ft Mid να παρουσιάζουν σχετικό ενδιαφέρον, άλλες να επηρεάζονται και από τα οικονομικά αποτελέσματα (Τιτάν, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass κ.α.) και σε ορισμένες τα "ισχυρά χέρια" να έχουν τον πρώτο λόγο (Ελληνικά Πετρέλαια, FFG, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ αλλά και ΓΕΚ/Τέρνα, Eurobank, Attica Bank και Φουρλής, ΣΙΔΕΝΟΡ, Intracom κ.α.)

Αντιθέτως ξάφνιασε αρνητικά η μετοχή της Ιντραλότ, που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τα 1,54 ευρώ (-6,59%) για να κλείσει με πωλητές κοντά στα 1,57 ευρώ.

Για τη συνέχεια, βραχυπρόθεσμα μέχρι και την Παρασκευή, ζητούμενη είναι η... συμπεριφορά του ΓΔ εάν δηλαδή μπορεί να κινηθεί προς τις 950 μονάδες. Και εάν ναι με ποια "καύσιμα".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v