Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 20% από τα χαμηλά Ιουλίου

Έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με αύξηση τζίρου και αποδόσεων. Κινητικότητα σε τραπεζικούς τίτλους και warrants, με την ΕΤΕ στο +7%. Υπεραπόδοση για Coca Cola, Alpha Bank, ΜΙG, Μοtor Oil, Mυτιληναίο.

Με την πλειονότητα των εισηγμένων (του Ftse Large Cap και Ft Mid ) σε άνοδο το ΧΑ «έγραψε» το 7 στο 7.

Ήδη ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτική απόδοση 20,3% από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά που εμφάνισε στη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου. 

Πλέον στόχος για την αυριανή συνεδρίαση είναι η ισοφάριση του σερί (της περιόδου 31/12-10/1/2013) αν και η εμφανής βελτίωση της τάσης και εν μέρει της στάσης αρκετών παικτών αποτυπώνεται στο...ταμπλό.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 948,72 μονάδες, τον Ftse Large Cap στις 324,67, το δείκτης των τραπεζών στις 135,1 και τον δείκτη Ft Mid στις 1.052 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα 53,7 εκατ. ευρώ με 32,1 εκατ. τεμάχια. Και αρκετά πακέτα σε ΑΛΦΑτπ, ΟΤΕ και FFG.

Το γεγονός, πως στα υψηλά επίπεδα 20 ημερών πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές και πακέτα σε δεικτοβαρείς τίτλους θεωρείται ενισχυτικό της βραχυπρόθεσμης φοράς του χρηματιστηρίου.

Σε αντίθεση με τις τελευταίες συνεδριάσεις η σημερινή ξεκίνησε ανοδικά, με τους αγοραστές να έχουν εξ΄αρχής το πάνω χέρι, τις ειδήσεις και τα νεότερα από διάφορα μέτωπα, τα οικονομικά αποτελέσματα να διευκολύνουν το...βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Με αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές η μετοχή της CC/HBC, με ισχυροποιούμενη τάση η μετοχή της Εθνικής, με πακέτα στα ΑΛΦΑτπ, με θετικές ειδήσεις για Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ η συνεδρίαση βρήκε από τα πρώτα 20-40 ταχύ ρυθμό. Ο στόχος των 950 μονάδων επιτυγχάνεται μετά την απαραίτητη βραχύβια συσσώρευση με το «βλέμμα» των παικτών πλέον σε στοχεύει υψηλότερα.

Θα δούμε πως θα κινηθεί αύριο η αγορά, εάν θα συντρέξουν 2-3 απαραίτητες προϋποθέσεις και πιστεύουμε, πως θα έχουμε εικόνα για το αν είναι εφικτή η επαναπροσέγγιση περιοχών πέριξ των 1.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Προσώρας αρκούμεθα στην επίτευξη του αρχικού στόχου, της ενδεχόμενης- αύριο- ισοφάρισης του σερί των οκτώ συνεχόμενα ανοδικών συνεδριάσεων.

Κινητικότητα στις τράπεζες, με πακέτα σε warrants της Alpha Bank, ενθαρρυντική έκπληξη από την Εθνική και υπεραπόδοση για Πειραιώς και Attica Bank (από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση).

Μετοχή ρυθμιστής η CC/HBC με τον όμιλο να ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα.

Σχετικά ο Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca Cola HBC AG, δήλωσε:«Συνεχίσαμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στα έσοδα από τις πωλήσεις, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση.

Νέα και από τον ΟΤΕ καθώς στα 223,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της εταιρίας το α΄ εξάμηνο καταγράφοντας πτώση 43,5%, ενώ στο β΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη του ανήλθαν στα 57,2 εκατ. σημειώνοντας πτώση 39,5%. Ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 10,1% στο α΄ εξάμηνο και διαμορφώθηκε στο 1,968 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 688,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε, πως η μετοχή έπιασε υψηλό στα 7,15 ευρώ, ενώ έγιναν και πακέτα από τα 7,02 έως τα 7,14 ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών ο όμιλος Μυτιληναίου έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την έκδοση ομολογιακού δανείου. Ωστόσο για τον χρόνο έκδοσης θα αναμένει τη διαμόρφωση συνθηκών στην αγορά που θα προσφέρουν καλύτερους όρους. Η ΜΕΤΚΑ διεκδικεί μερίδιο από το Mega Project της Αλγερίας, που αφορά την κατασκευή 6 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 9.000 μεγαβάτ. Στο διαγωνισμό η ΜΕΤΚΑ συμμετέχει σε συνεργασία με την τουρκική κατασκευαστική Gama, κι όπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου, έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.

Όμως πέραν των στενών ορίων της...μαρκέτας η πραγματική οικονομία, η κοινωνία στενάζουν στην κυριολεξία.

Θηριώδη τα νέα ποσοστά της ανεργίας, με το ένα θλιβερό ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο

Πράγματι νέα άνοδο κατέγραψε τον Μάιο η ανεργία στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε στο 27,6%, έναντι του αναθεωρημένου 27% τον Απρίλιο και έναντι του 23,8% τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάιο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.621.153 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.381.088 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.318.671 άτομα. Εάν μάλιστα μετρήσει κάποιος την πραγματική πλήρη απασχόληση (όπως την αποτυπώνει το ΙΜΕ της ΓΣΕΕ) τα μεγέθη της πραγματικής ανεργίας είναι ακόμη πιο εφιαλτικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v